76. obljetnica smrti bl. Miroslava Bulešića

Mons. Štironja: Bulešić je mladi div vjere hrvatskoga naroda i Crkve u Istri

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Foto Porečka i Pulska biskupija)

(Foto Porečka i Pulska biskupija)


Na uočnicu 76. obljetnice mučeništva blaženog Miroslava Bulešića, porečki i pulski biskup mons. Ivan Štironja predvodio je svečano koncelebrirano misno slavlje u Lanišću, mjestu mučeništva našeg najmlađeg blaženika. Koncelebrirao je porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan, provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca Miljenko Hontić te tridesetak svećenika.

Biskup je u uvodnom obraćanju istaknuo da je blaženi Bulešić svoj život založio iz ljubavi prema Bogu, iz ljubavi prema Evanđelju, koje je iskrena srca i radosno naviještao.

- Na to smo i svi mi pozvani radosno naviještati Evanđelje. On je i svoj život stavio za Evanđelje, za spasenje svoje duše, to je smisao i cilj naših molitava, naših okupljanja, to je cilj našega života, spasiti svoju dušu, podsjetio je biskup na početku mise.

Moćni zagovornik

Misi su nazočili gradonačelnik Buzeta Damir Kajin, načelnica općine Lanišće Roberta Medica te brojni vjernici iz svih dijelova Istre. Iz Pule su pristigla dva autobusa, jedan iz Župe sv. Pavla te drugi iz svih ostalih pulskih župa, a jedan je autobus hodočasnika pristigao iz blaženikove rodne župe Svetvinčenat. Koncelebranti su u svečanoj procesiji ušli kroz središnju lađu, a u procesiji je relikvije u relikvijaru nosio vicepostulator u kauzi za kanonizaciju bl. Miroslava Bulešića, preč. mr. Ilija Jakovljević.

- Blaženi Miroslav je, kao čovjek i kao svećenik, dobro znao tko je, što radi i što želi u životu, naglasio je biskup. Rekao je također da je čvrsto vjerovao u istinitost riječi da se bez Isusa ništa ne može učiniti. Kao što je Isus bio jedno s Ocem, tako je bl. Miroslav bio jedno s Kristom i njegovom Crkvom. Tako je mogao drugima govoriti o Isusu, dovoditi k Isusu, upoznavati ih s Isusom i na kraju život dati za Isusa. Zato su ga mnogi slušali i dolazili u Crkvu, posebno mladi. "Ugledajmo se u ovoga divnog blaženika, mladog svećenika i moćnog zagovornika, kojega bih zaista iskrena srca nazvao mladim divom vjere hrvatskoga naroda i Crkve u Istri", pozvao je biskup.

(Foto Porečka i Pulska biskupija)(Foto Porečka i Pulska biskupija)

Po završetku misnoga slavlja Ilija Jakovljević predstavio je četvrto izdanje Duhovnog dnevnika bl. Bulešića. Ispred crkve mogle su se nabaviti majice s likom i geslom blaženika koje je izradio Caritas Porečke i Pulske biskupije, a sav prihod namijenjen je Zakladi "Blaženi Miroslav Bulešić", za pomoć učenicima i studentima slabijeg imovinskog stanja.

Krvava krizma

Gordana Krizman iz Tiskovnog ureda Porečke i Pulske biskupije prenijela je izjave hodočasnika u Lanišću. Marija Poropat iz Rijeke, rodom iz Lanišća, u vrijeme Bulešićeva ubojstva imala je devet godina, bila je krizmanica, uz ostalih 247, na dan kada je bl. Bulešić podnio mučeništvo.

- Narod koji je doživio tolika progonstva, trpljenja, zatvore, vremena kad se nije smjelo govoriti što se dogodilo… I onda vidjeti ovo slavlje koje se ponavlja iz godine u godinu! Srce mi je ispunjeno radošću i zahvalnošću Bogu za ove mlade, rekla je Poropat.

Davor Peharec, obitelj po majci rodom mu je iz Lanišća, a on je rođen i živi u Puli, prisjetio se priča starijih. U kratkom razgovoru otkrio je kako je njegova obitelj povezana s događajem krvave krizme. Naime, krizmanici su bili njegova pokojna majka i pokojni ujak, a pokojni djed s dvojicom sumještana je nakon ubojstva prao tijelo bl. Miroslava Bulešića. "Tako da je to nama u obitelji dodatno ostavilo velikoga traga", naglasio je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter