"Od jutra do sutra" na radnom mjestu Ramadan i Đemaledin - Jimmy Ferati (Snimila Gordana Čalić Šverko)
Obrt za ugostiteljstvo - Caffe bar i slastičarnica "Hajduk" u vlasništvu Đemaledina Feratija, nema veze s njegovom sklonošću prema istoimenom nogometnom klubu iz Splita, kako bi se na prvu moglo pomisliti. Ime ovom buzetskom obrtu, prilikom njegova otvaranja prije pola stoljeća, posve slučajno nadjenuo je njegov stric Ramadan Ferati.
(Snimila Gordana Čalić Šverko)
Tadašnji referent za zanatstvo i poljoprivredu Oliviero Nežić rekao mu je da neće dobiti dozvolu ukoliko obrt ne nazove "Hajduk".
- Šalio se, naravno, ali odgovorio sam neka stavi koje god ime samo da što prije počnemo raditi. Tako je i bilo, prisjetit će se Ramadan koji je 15. ožujka davne 1974. godine otvorio obrt i ostao u njemu sve do zaslužene mirovine. Obrt je tada preuzeo njegov brat Đabir Ferati, a nakon njegove smrti, vlasnik obrta postao je njegov sin Đemaledin, u Buzetu poznatiji kao Jimmy. Iako, treba naglasiti da ga obitelj Ferati i danas zajednički vodi.
Slastičarnica "Hajduk" mjesto je na kojemu su mnogi Buzećani probali svoj prvi sladoled ili limunadu. Na Trgu Fontana, dan danas nudi sugrađanima, ali i turistima slatku okrijepu. Do otvaranja Autobusnog kolodvora, tik do nje bilo je autobusno stajalište pa je često služila za zaklon, a ponekad i kao neslužbeni info punkt putnicima koji su u hladu platana čekali autobuse.
Upravo je stoga, za izuzetan doprinos u dugogodišnjem razvoju ugostiteljstva i društvenog života zajednice, Caffe baru i slastičarnici "Hajduk" 2018. godine dodjeljena Godišnja nagrada Grada Buzeta. Krajem prošle godine Udruženje obrtnika Buzet na tradicionalnom je prosinačkom Susretu obrtnika uručilo Obrtu za ugostiteljstvo "Hajduk" priznanje za punih 50 godina neprekidnog rada u obrtništvu, kao najstarijem obrtu na Buzeštini.
(Snimila Gordana Čalić Šverko)
Ramadan Ferati u Buzet je došao iz Piroka zbog - jedne razglednice! Netko ju je iz Buzeta pisao njegovom susjedu u Pirok, mjesto između Tetova i Gostivara u Sjevernoj Makedoniji. Poštar u to vrijeme nije raznosio poštu po kućama, djeca bi je nosila sama tako ju je Ramadan uzeo da je odnese susjedu i Buzet mu je ostao urezan u pamćenje.
- Uvijek sam govorio da ću čim odrastem ići vidjeti taj Buzet. Sa šesnaest godina krenuo sam raditi, prvo četiri godine u jednoj slastičarnici u Šibeniku. Nakon vojske završio sam u Zagrebu. Sjeo na vlak, otišao u Buzet i tu ostao. Primio me je tadašnji predsjednik Skupštine Općine Buzet Željko Marinac, zadovoljan što će se otvoriti mjesto gdje će omladina moći sjesti, pojesti kolač, popiti kavu, prenio je Ramadan.
Dodao je kako je danas najsretniji čovjek što je ostao u Buzetu, jer kazao je, Buzet je posebno mjesto, posebni su ljudi. Otkako je došao u Buzet još nije zaključao vrata kuće, toliko se osjeća sigurnim. Povjerio nam je i svoj hobi, sakuplja šalice od kave, isključivo one s natpisom raznih brendova. Ima ih više od tristo, iz cijelog su svijeta, i sve su izložene u slastičarnici.
Prije pola stoljeća nudilo se puno vrsta kolača, bili su izloženi u vitrini dugoj čak dva metra. Danas prevladavaju torte, krempite, baklave, tiramisu..., ljeti sladoled. U ponudi je, istaknuo je vlasnik obrta Jimmy, i nezaobilazna čokolada Dubai, s punjenjem od kadaifa i kreme od pistacije. Komad je tri eura, išlo se na takvu cijenu da je svatko može probati.
(Snimila Gordana Čalić Šverko)
Slastičarnica u srcu Buzeta poznata je i po dobroj kavi. Prije pedeset godina, prisjetit će se 72-godišnji stric Ramadan, kava je koštala kao kutija Marlboro cigareta, a sada treba prodati nekoliko kava za jednu kutiju Marlbora.
Ramadanovi sinovi Nebi i Mensur dolaze naizmjenično u Buzet kako bi zamijenili Jimmya.
- Sve radimo obiteljski, u dvije smjene, sami, jer trebalo bi nam šest djelatnika, po tri ujutro i navečer. A mi smo s dva ujutro, i ta dva od ujutro rade i popodne. Nemamo radnog vremena i zato možemo opstati, naglasio je Ramadan.
Radi se od jutra do sutra, nadovezao se Jimmy. Svaki dan. Slastičarnica nikada nije zatvorila svoja vrata.
- Mi do korone ne pamtimo da je slastičarnica niti jedan dan bila zatvorena. Sve radimo sami, naša je i proizvodnja kolača. Dolaze nam stalni gosti. Više od trideset, četrdeset godina dolaze kod nas, drago nam je što imamo takve goste koju su nam vjerni tolike godine, prepričava 43-godišnji Jimmy. Sam se usavršio u Latte art ili Coffee Art tehnici, iscrtavanju raznih oblika zagrijanim mlijekom na espressu pa često zna iznenaditi svoje goste. Izmamiti im osmijeh na lice.