FESTA DELLE CIOCHE

Na Fešti od puži u Galižani pripremljeno je rekordnih 70 kilograma puževa

| Autor: Glas Istre
(Foto Grad Vodnjan)

(Foto Grad Vodnjan)


Rekordnih 70 kilograma puževa pripremili su Galižanci u utorak, 15. kolovoza kako nitko na Fešti od puži – Festa delle cioche ne bi ostao gladan. Za usporedbu, prošle je godine skuhano 20 kilograma puževa manje pa se može reći da je ovo i jedna od najposjećenijih fešti u njenoj dugoj tradiciji.

Glasovita fešta u Galižani, što se održava na blagdan Svete Gospe, svojim specifičnom delicijom oduvijek privlači goste iz svih krajeva Istre. Puževe su, 50 kilograma na šugo s palentom i 20 kilograma s fritajom, tijekom cijelog dana kuhali članovi Zajednice Talijana "Armando Capolicchio" iz Galižane, a tijekom cijele večeri na prepunom se rukometnom igralištu tražilo mjesto više.

Uz specijalitete s puževima, domaćini i gosti uživali su i u nastupima grupa Dellboys i Samuel Lucas & The Groove Station, koji su izveli bogate repertoare s puno dobre plesne glazbe. Navečer su podijeljene i nagrade pobjednicima foto-natječaja "Puževi - Cioche" te drugih natjecanja što su se odvijala tijekom dana, a izvučene su i nagrade bogate lutrije "Zlatni puž".

(Foto Grad Vodnjan)(Foto Grad Vodnjan)

Prvo mjesto na foto-natječaju osvojio je Goran Grudić, drugo je pripalo Tei Ritoša, a treće Nenadu Martiću. Facebook nagrada otišla je Davorinu Jurkoviću, a Nikola Tomašić zaslužio je pohvalu žirija koji je djelovao u sastavu: Flavia Defar, Edna Strenja Jurcan i Marko Račan.

No, galižanska proslava počela je još ujutro biciklijadom, takmičenjem u sporoj vožnji bicikala te zajedničkom marendom na Velikom trgu, gdje su se pripremali puži na fritaju. Tijekom dana mogla se u zajednici Talijana pogledati izložbu fotografija "Perduto GaliSan, un paeSe la so Sento (II)", a za razgledavanje su bile otvorene i sve galižanske crkve. U večernje sadržaje tradicionalno je publiku uveo Puhački orkestar "Sveti Lovreč" svojim nastupom i paradom kroz Galižanu.

Nakon toga slijedi uvijek atraktivna CariSada - utrka vozila na balinjerama Ulicom Michelle della Vedova. Deset je sudionika na karićima jurilo kroz Galižanu kao i nekad, a najbrži u nizu trka parova bio je Ivan Pavletić. On je i u finalnoj utrci pobijedio Samuela Moscardu, koji je ženskom odjećom i padovima plijenio pažnju publike. Treće mjesto osvojio je Antonio Simonelli. Sve pohvale i simpatije gledatelja osvojili su Miguel Deghenghi, kao najmlađi vozač, te Gianfranco Ghiraldo koji je nastupio s kćerkicom Emom.

(Foto Grad Vodnjan)(Foto Grad Vodnjan)

(Foto Grad Vodnjan)(Foto Grad Vodnjan)

Nakon galižanske balinjerade uslijedila je još jedna mjesna atrakcija: penjanje na zamašćeni stup - Albero della cuccagna. Dvije ekipe natjecale su se u pokušaju da s visokog stupa skinu pršut, sir, mortadelu i kanistar s vinom. U igri do izražaja dolazi spretnosti, snaga, iskustvo i timski rad. Ništa od toga nije nedostajalo timovima, ali su ipak imali puno poteškoća i pokušaja dok nisu, uspjeli poskidati nagrade s vrha stupa.

Organizatori su Zajednica Talijana "Armando Capolicchio" iz Galižane u suradnji s Gradom Vodnjan i Turističkom zajednicom Vodnjana, a pokrovitelji su Grad Vodnjan te Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske u suradnji s Talijanskom unijom.

(Foto Grad Vodnjan)(Foto Grad Vodnjan)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter