ISTRA KAMPING PERJANICA

Sloboda tipičnog kampa uparena sa zvjezdicama luksuznog hotela

| Autor: Duška Palibrk
Izgovor da u kampu morate spavati samo na prostirci, na tvrdoj zemlji odavno je prestao vrijediti (Foto: Valamar)

Izgovor da u kampu morate spavati samo na prostirci, na tvrdoj zemlji odavno je prestao vrijediti (Foto: Valamar)


Na Kamping rallyju, festivalu i proslavi 90. godišnjice Svjetske kamping federacije (FICC), nedavno održanom u Holiday Resortu Zaton u Zadru, predsjednik FICC-a João Alves Pereira izjavio je da je Hrvatska jedna od najboljih kamping destinacija u Europi. To je svakako obvezujuće, kao i priznanje da se World Camping Day održi u Hrvatskoj.

Jerko Sladoljev, naš veliki kamping stručnjak, prokurist Top campinga iz Poreča, kaže da proglašenje prvog Svjetskog dana kampinga u Zaton Holiday Resortu donosi međunarodnu prepoznatljivost Hrvatskoj kao vrhunskoj destinaciji za kampiranje, što nas stavlja na globalnu kartu kamping turizma. A ako znamo da u toj priči Istra sudjeluje s 50 posto svih hrvatskih kamping kapaciteta, onda je to i veliko priznanje Istri na strateškom opredjeljenju za ovaj segment.

Svojevrstan Disneyland

- Pereira je napomenuo da generacije roditelja ne propuštaju prenijeti iskustvo kampiranja iz svog djetinjstva svojoj djeci. No, iako je nekada bilo sasvim razumljivo okrenuti pogled prema romantičnoj logorskoj vatri i zvjezdanom nebu sa svojom obitelji, doživjeti snove iz djetinjstva, danas je kampiranje postalo in - ne samo iz tog razloga. Odmor u neposrednoj blizini prirode promijenio je svoj poseban doživljaj - danas nudi, osim svježine, sijaset novih sadržaja i pretvara ove idilične scenarije u svojevrstan Disneyland, navodi Sladoljev.

Svijet kampiranja se mijenja, ali zajednička nit ostaje - nesputan i casual boravak na otvorenom s obitelji, iskustvo koje niti jedno dijete ne bi smjelo propustiti. No, ovaj selektivni oblik odmora na otvorenom danas je posebno tražen među ljudima s višim primanjima koji su inače intenzivno uključeni u svijet rada, te među tzv. praznim gnijezdima, čija su djeca odavno napustila dom pa imaju puno slobodnog vremena. I to je onda bijeg od svakodnevice. Kampiranje je u trendu jer ništa nije obavezno, ali sve je moguće. Sam određuješ sve svoje smjerove. Novi val u potražnji je kamper, uslužan, udoban i pragmatičan.

- Baš kao što su prije neko vrijeme bili popularni wellness odmori i all inclusive putovanja, danas je to kampiranje. A kampiranje najmanje znači žrtvovanje. Mobilna privremena kućica je zajamčeno lakša, ali i u kamperu ništa ne nedostaje. Kamperi su bogato opremljeni. Sa sobom imate sve što vam je potrebno za život, a zahvaljujući velikom broju opcija za spavanje, cijela obitelj ima mjesta. Kampovi su odavno prihvatili nove trendove. Zastarjeli sanitarni čvorovi i električni priključci kilometrima daleko već su uvelike povijest, kaže Sladoljev.

Sve je više i luksuzne ponude, glampinga, što je i jezično kombinacija »glamuroznog« i »kampiranja«, gdje je sloboda tipičnog kampa uparena sa zvjezdicama luksuznog hotela. Izgovor da morate spavati samo na prostirci, na tvrdoj zemlji odavno je prestao vrijediti, a posebno danas u vrijeme luksuznog kampiranja.

Najodrživiji turizam

- Kampiranje je in jer je, financijski gledano, bolje od all inclusive odmora. Zbog teške ekonomske situacije cijene rastu, ali kampiranje se još uvijek isplati. U 2022. godini europska prosječna cijena noćenja u kampu iznosila je 53 eura. Ovo je značajno jeftinije od noćenja u hotelu! Na kraju, kampiranje odaje počast osnovnom ljudskom instinktu, a to je upoznati nove ljude i suočiti se s novim izazovima, kaže Sladoljev.

Ističe i poruku koju je okupljenima u Zatonu uputio predstavnik UNWTO-a Ion Vilcu, da će Svjetska turistička organizacija nastaviti podržavati FICC i kamping kako moralno tako i materijalno. Obećao je da će zajedno s FICC-om i ekspertima iz kamping svijeta koje im preporuči, FICC puno snažnije raditi u razvijanju kamping turizma. Vilcu smatra da je kamping najodrživiji oblik turizma, a glavnu ulogu u tome ima lokalni privatni sektor.

- U Istri, najjačoj hrvatskoj kamping regiji, kampovi su zaslužni za čak 41 posto svih turističkih noćenja na Poluotoku. Istra je perjanica i po najvećoj koncentraciji visokokvalitetnih kampova, ističe Adriano Palman, direktor Kamping udruženja Hrvatske, te dodaje da u svoja 102 kampa Istra može primiti skoro 124.000 osoba, a od toga čak 27 kampova su visoke kategorije, s četiri ili pet zvjezdica.

- Upravo ti visokokvalitetni kampovi pokrivaju 53 posto kamping ponude Istre. To prepoznaje i njemački ADAC, koji je od ukupno 22 Superplatzeva u Hrvatskoj, što je priznanje za iznimnu kvalitetu kampa, ove godine njih čak 13 dodijelio istarskim kampovima, ističe Palman.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom