JUBILARNA RE PETROVA U LABINU

Glazba u duhu starih vremena, izlagali vinari i maslinari, svirali Swingersi i Tribute to Bob Marley

| Autor: Branko BIOČIĆ


Zajedničkim koncertom Gradskog orkestra Labin i Orkestra iz prijateljskog Manzana "M. Nereo Pastorutti" za desetu obljetnicu priključenja Hrvatske Europskoj uniji na starogradskom trgu počela je labinska fešta Re Petrova. Dva orkestra sa ukupno 57 glazbenika zajedno su i odvojeno u jednosatnom koncertu izvodili klasičnu, pop, rock i zabavnu glazbu te evergrene u novim obradama za publiku koja ih je nagradila aplauzom nakon svake izvedbe.

Tom prigodom u Labin je stigao i gradonačelnik Manzana Piero Furlani koji je s gradonačelnikom Grada Labina Valterom Glavičićem razgovarao o radu Paritetne komisije Grada Labina i Općine Manzano u želji za što tješnjem povezivanjem građana u suradnji koja je počela još 1981.

Stari trg i okolne ulice ubrzo su se napunile, na zabavu koja je nudila stari stih prošlih vremena stigli su domaći iz cijele Labinštine i dalje pa i turisti koji ovdje ljetuju. Ovogodišnja RE Petrova u starom gradu po 10. jubilarni put bila je obogaćena Galerijom maslinovog ulja, smotrom koja ima za cilj predstaviti lokalne maslinare pa je deset maslinara i vinara ponudilo na degustaciju svoje proizvode. Na platou Toriona svoja ekstra djevičanska maslinova ulja izložili su Bosiljka i Duilio Belić, William Negri, Silvano Smoković, Alen Štucin, Laris Rajković, Andrea Baćac, Silvano Smoković, Aurora Volarević, Goran Zahtila i Laris Juričić a kao gošća sudjelovala je i talijanska proizvođačica iz "Aziende agricola Corte Tomasin" Irene Medves.

- Prvi put sam ovdje, lijepo je a domaćini su vrlo gostoljubivi. Lijep je ovo kraj, svidio mi se. Mi imamo maslinike u regiji Friuli, odmah pored mora, imamo šest hektara maslinika sa četiri tisuće stabala i uz pomoć mehanizacije proizvodimo šest vrsta maslinova ulja, ukupno 25 tisuća litara koje plasiramo uglavnom u napoj regiji a deset posto izvozimo. Jedna od naših sorti je i istarska Bjelica, tu su još Coratino, Frantojo, Leccino, Maurino…, rekla je Medves a koordinator projekta Galerija maslinova ulja labinski maslinar Wiliam Negri je dodao:

- Kada smo krenuli prije deset godina bio sam sam a sada nas već deset izlaže. Ovogodišnje deseto izdanje pokazalo je opravdanost našeg cilja a to je razvoj maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja na Labinštini. Sada imamo deset etiketa i isto toliko maslinara koji proizvode vrhunsko maslinovo ulje pa mi je drago da je ova manifestacija ispunila očekivanja. Sada na Labinštini imamo oko 70 tisuća maslina koji daju 350 tisuća litara vrlo kvalitetnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. S obzirom na povoljan geografski položaj, klimu i tlo uz malo truda može se i ovdje proizvoditi vrhunsko maslinovo ulje, rekao je Negri.

Izlagali su i vinari pa su se mogla kušati vina Baćac, Fuhtar, Romeo i San Martino a restoran Kvarner na svom je štandu dijelio besplatno hranu. Na velikoj pozornici ispred zgrade gradske uprave publiku su zabavljali i rasplesali Swingersi predvođeni legendarnim frontmenom Fantoma, Robertom Marekovićem sa svojim repertoarom starih rock' n' roll hitova a zatim su nastupili Bob Marley Tribute band iz Italije.

U starogradskoj jezgri   na čak tri lokacije glazbu su puštali DJ-i Dražen Turina Šajeta, Haris i Denis Putinja, koji je u sitne noćne sate pult prepustio DJ Dogu. Na štandovima se nudila gastro ponuda među kojoj su prevladavali nezaobilazni čevapi.

Posjetitelji su mogli kušati domaće craft pivo Labona te koktele od istarskih rakija i destilata. Ekipa iz Vintage Wavea sa svojim shopom na otvorenom i prodavaonicom nudila je LP ploče i vinile dok su labinske frizerke na "Hairstyle" punktu besplatno radile retro frizure. Svi posjetitelji bili su pozvani da se odjenu u stilu ludih 70-ih, 80-ih ili 90-ih ali primijetili smo slab odaziv iako je pokrovitelj ovogodišnje Re-Petrove, hotelska tvrtka Valamar osigurala   vrijedne nagrade za tri najoriginalnije i najbolje odjevena pojedinca, para ili skupine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of