u istom košu s trgovačkim centrima

Mali obrtnici ogorčeni zbog neradnih nedjelja: "Zamislite Motovun u listopadu, pun turista, a radi samo jedan prodajni prostor"

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO  
Motovun godišnje posjećuje oko 350.000 dnevnih posjetitelja / Ilustracija (foto: Cropix)

Motovun godišnje posjećuje oko 350.000 dnevnih posjetitelja / Ilustracija (foto: Cropix)


Značajna stavka izmjena i dopuna Zakona o trgovini koji stupa na snagu početkom srpnja jest ograničenje rada na svega 16 nedjelja u godini, zbog čega trgovci moraju dobro razmisliti koje nedjelje izabrati. Doduše, do kraja ove godine lakše će rasporediti 16 radnih nedjelja nego što će to biti kada budu trebali osmisliti strategiju rada za 12 mjeseci. Provjerili smo što to znači za male prodajne objekte u turističkim odredištima sjeverne Istre poput Motovuna.

- Prema novom zakonu, od početka srpnja do kraja godine možemo imati 16 radnih nedjelja, što je super za ovu godinu, ali će biti problematično za iduću jer je šesnaest radnih nedjelja jako malo, rekla nam je Ilona Brečević, vlasnica Ateliera M u motovunskoj ulici Gradiziol, obrta za trgovinu i proizvodnju, specijalizirane dizajnerske djelatnosti.

Rođena je u Njemačkoj. Mama je Njemica, tata Hrvat i sedamdesetih godina prošlog stoljeća odlučili su kupiti kuću u Motovunu gdje su dolazili povremeno da bi se osamdesetih godina preselili za stalno, a Ilona je 2007. godine otvorila svoj obrt za izradu torba te nakita i radi tijekom cijele godine.

U Motovunu, napominje Ilona, sezona ne počinje u svibnju i ne završava u listopadu, već starta početkom ožujka, ovisno kako pada Uskrs i završava tek s Božićem. U listopadu i studenom u jeku je sezona bijelog tartufa, održavaju se sajmovi tartufa, fešte vina, maslinovog ulja, razne manifestacije i vikendi su izvrsno posjećeni, pogotovo u zoni tartufa, od Motovuna, Livada, do Buzeta i Grožnjana.

- Ne znam što se s ograničenjem rada trgovina nedjeljom htjelo postići, jer napravili su zakon o radu gdje radnicima treba plati 50 posto više ako rade nedjeljom i praznikom, što je legalno i super. Znam puno njih koji bi željeli po ljeti raditi i nedjeljom i praznikom da zarade više tu sezonu. Dobro, to je sada sve palo u vodu. Generalno sam protiv zabrane, obrtnik sam, živimo u demokraciji. Na kraju priče, nitko više neće znati tko radi, tko ne, a u jednom mjestu poput Motovuna i drugih istarskih gradića gdje ima puno suvenirnica i galerija bit će žalosno za turiste. Restorani će raditi, ali prodajni prostori ne, neće moći kupiti suvenire, pa čak ni vino, ni proizvoda od tartufa, upozorava Ilona.

Dodaje da su izuzetak od ograničenja rada nedjeljom, među ostalim, trgovine koje se nalaze unutar ili su sastavni dio cjeline: željezničkih i autobusnih kolodvora, aerodroma, luka, benzinskih postaja, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih ustanova, te drugih subjekata u kulturi, muzeja, centara za posjetitelje odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava…

- Prošlog tjedna u atelier mi je ušla turistička vodičkinja i kada je vidjela da je sve moj ručni rad, pitala je može li ga pokazati turistima, ali dolaze samo nedjeljom. Uzvratila sam joj: "Super, možda ću biti tu, možda neću", prepričava najnoviju dogodovštinu naša sugovornica, Njemica s motovunskom adresom.

Mjera protiv duže sezone

Sada će, kaže, u srpnju i kolovozu štedjeti nedjelje za listopad, studeni i prosinac i onda će vidjeti za iduću godinu. Jer njoj su jači vikendi u posezoni. Turistima je, dodaje, uskraćen jedan sadržaj, a obrtnicima zarada, a najgore je da se ni blagdane ni praznike uopće ne smije raditi, sve je zatvoreno.

- Zamislite Motovun u listopadu, pun turista, a može se dogoditi da radi samo jedan prodajni prostor. Pa što će pomisliti? Kakav je to turistički grad, pita se Ilona.

Direktor Turističke zajednice Općine Motovun David Matković složit će se da za turističku zemlju kao što je Hrvatska nije dobro da prodajni objekti budu zatvoreni, pogotovo u malim mjestima gdje su manje butik trgovinice.

- Gost koji dođe će, ako se poklopi da je većina trgovaca odlučila da će tu nedjelju biti zatvoreno, naći polupraznu ulicu kao što je naš Gradiziol, poznatu upravo po malim trgovinama koje ne nude iste proizvode, nego raznovrsne, od rukotvorina do autohtonih domaćih proizvoda, vina, rakija, tartufa..., svega onoga što je prepoznatljivo za ovaj kraj. Trgovci su, nažalost, stavljeni svi u isti koš. Znači mali obrtnici s velikim trgovačkim centrima i mogu birati kojih 16 nedjelja će raditi do kraja godine, znači jedanaest nedjelja neće moći raditi. Iduće godine će to biti 16 na 52 nedjelje, tako da će problem biti dvostruko veći. Za zemlju koja deklarativno radi na produžavanju turističke sezone mislim da ovo nikako nije dobro jer konkretno imamo situaciju da će većina tih 16 nedjelja koncentrirati u ljeto, u glavni dio turističke sezone, a onda ćemo imati prosinac gdje želimo produžiti turističku sezonu s adventom i drugim prosinačkim sadržajima, a trgovine će biti primorane zatvoriti. Tako da toj priči o produžavanju turističke sezone ovo nikako ne ide u prilog. Za velike trgovine, trgovačke centre tu bi još mogao shvatiti da se ide u tom pravcu, ali prepustiti svakom prodajnom objektu da sam bira radne nedjelje dovodi do

jedne nesigurnosti. Mi u Motovunu, a nismo veliko mjesto, ni sami nećemo znati koja je trgovina koju nedjelju otvorena i kako to komunicirati prema gostima, napominje direktor motovunskog TZ-a.

Motovun godišnje posjećuje oko 350.000 dnevnih posjetitelja, po svim je kriterijima "Destinacija 365", koja osim središnjeg dijela sezone, ima i snažnu predsezonu i posezonu. Ove je godine sezona krenula intenzivno već od Uskrsa, gostiju je više nego prošle godine koja je bila rekordna, i po svemu bi to mogla biti turistička godina za pamćenje. Koju će zasigurno zapamtiti i po početku primjene nove zakonske regulative.

Odbrojavanje nedjelja i u Humu

Kao i u Motovunu, rekordnoj turističkoj godini nadaju se i u Humu, najmanjem gradu na svijetu. Cijeli gradić od samo 24 stanovnika živi od turizma. Predsezona je počela rano, već u ožujku, s puno učeničkih ekskurzija, s jako puno individualnih, ali i agencijskih gostiju.

Preko jedne američke agencije ove će godine Hum obići dvjestotinjak grupa američkih turista, obilaze ga i gosti s kruzera usidrenih u riječkoj luci za koje se organiziraju jednodnevni izleti u unutrašnju Istru. U Humu stoga sa strepnjom očekuju srpanj i stupanje na snagu nove zakonske regulative. Mišljenja su da je nedjeljom trebalo ostaviti opciju da radi tko želi.

- Izletnici koji vikendom budu dolazili u Hum naći će se pred zatvorenim vratima našeg shopa upravo zbog ograničenja rada nedjeljom, požalila se Dores Blagonić, vlasnica suvenirnice "Colmo" u Humu.

- Tijekom ljeta radimo svaki dan i tada ćemo zasigurno odabrati radne nedjelje jer je više prometa, a na jesen, zimu i proljeće, živimo od vikenda i bit će se jako teško odlučiti koju nedjelju odabrati kao radnu. Zimi preko tjedna nema posjetitelja, ima ih samo vikendom, stoga smo zatvoreni preko tjedna, a vikendi su nam svi bili radni, kaže Dores. Dodaje da nije očekivala da će joj u vlastitom prostoru, u vlastitom obrtu zabraniti raditi kada ima najviše posjetitelja. Bez problema bi, kaže, svojim djelatnicama, ako žele slobodnu nedjelju, to omogućila. Odradila bi je sama. Ovako, kada ispuni kvotu od 16 radnih nedjelja, morat će zatvoriti vrata.

- Turisti će mi u nedjelju zvoniti kao što to čine ako dođu kasno ili prerano, a ja ću im morati reći: "Oprostite, magnete i ostale uspomene sa svog putovanja dođite kupiti u ponedjeljak, onda nam je radni dan, danas se ne mogu kupovati suveniri". Pitala sam mogu li raditi u sklopu smještaja jer se bavim iznajmljivanjem apartmana u istoj zgradi u kojoj je suvenirnica, ali ne mogu. Samo trgovine koje se nalaze u velikim hotelima nedjeljom mogu raditi bez ograničenja, ustvrdila je Dores Blagonić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter