MARKO DOMGJONI, SUORGANIZATOR HOOK&COOKA

"Vjerujem da Festival pomaže većoj konzumaciji ribe u Hrvatskoj, a ove godine slavimo i snagu žena"

I dalje kuhamo na brodovima i uživamo na ribarskim molovima općine Medulin uz fenomenalnu hranu i odličnu glazbu. Ono što želimo ove godine je da našu festivalsku platformu posvetimo promociji žena u gastronomiji. Nije bit diferencijacije u terminologiji, već buđenje svijesti o ravnopravnosti, promociji ženske ekspertize i možda malo drugačije senzibilnosti koju one donose u gastro svijet, kaže Marko Domgjoni

| Autor: Doria Mohorović
Hook&cook u Medulinu

Hook&cook u Medulinu


Uoči 7. izdanja street seafood festivala Hook&Cook koji će se, uz brojne riblje delicije i dobru glazbu, iduće subote održati na ribarskom mulu u Medulinu, razgovarali smo s njegovim suosnivačem Markom Domgjonijem. Ovogodišnji festival poseban naglasak stavlja na žene, pa će tako predstavnice hrvatske kuhinje - Katarina Vrenc, Ivana Bekavac i Ana Bako Skoko biti zadužene za pripremu inovativnih ribljih zalogaja na krmama ribarskih brodova, dok će se za glazbu i dobru atmosferu pobrinuti regionalne DJ-ice.

Nakon Medulina, manifestacija 14. srpnja "seli" u Banjole, a potom se 12. kolovoza vraća na ribarski mul u Medulinu. Krajem ljeta, 16. i 17. rujna, urbani riblji festival održat će se i u Rovinju.

ggMarko Domgjoni

- U ovih sedam godina održavanja festivala, Hook & Cook je dosegao veliku prepoznatljivost, osobito kod lokalnog stanovništva. Jeste li primijetili da je porastao i njihov interes za konzumacijom ribe?

- Jako nam je drago što nas lokalci prepoznaju kao jedan kvalitetan food festival koji promovira ribu i gastronomiju na drugačiji način. Sam fokus našeg festivala je popularizacija riblje prehrane kroz opušten i ležeran vibe, ali je hrana koja se tamo priprema ipak na višem nivou. Kako surađujemo sa zbilja jako talentiranim i kvalitetnim chefovima iz regije, mislim da je i interes za konzumacijom ribe zbog toga malo porastao. Barem na našim festivalima. Mislim da Hrvatska još nije na visokom nivou što se tiče konzumacije ribe. Siniša Pavlović Xixi, suorganizator festivala, a ujedno i ribar, kaže da se većina naše plave ribe masovno izvozi. Navodno Poljaci pojedu više ribe po glavi stanovnika nego Hrvati, što meni zvuči nevjerojatno. Vjerujem da je festival poput našeg svakako jako bitan da se probudi svijest i poveća konzumacija ribe.

- Najavili ste da ovogodišnje izdanje Hook&Cooka slavi snagu žena. Što posjetitelji mogu očekivati?

- U samom konceptu festivala neće se ništa puno promijeniti. I dalje kuhamo na brodovima i uživamo na ribarskim molovima općine Medulin uz fenomenalnu hranu i odličnu glazbu. Ono što želimo ove godine je da našu festivalsku platformu posvetimo promociji žena u gastronomiji. Nije bit diferencijacije u terminologiji, već buđenje svijesti o ravnopravnosti, promociji ženske ekspertize i možda malo drugačije senzibilnosti koju one donose u gastro svijet.

- Na ribarskim mulima svake godine nudite raznolike moderne inačice ribljih jela - poke bowl s jadranskom tunom, tacose od domaćih kozica, ramen od raže, pašticadu od tune. Tko ih osmišljava?

- Menu se osmišljava uvijek nekih tjedan dana prije festivala, ovisno o raspoloživosti sezonske ribe. S obzirom da je moj dragi prijatelj i kolega Siniša ribarski guru, on javi što u tom trenutku imamo na raspolaganju, ovisno o njegovom i ulovu kolega ribara. Mi javimo svim gostujućim chefovima te oni izdvoje dva-tri jela iz svoje kreativne riznice recepata. To je svakako puno zahtjevnije za njih, ali vjerujem da ih dodatno motivira kako bi kreirali zbilja vrhunska jela koja su sigurno na razini nekih kvalitetnih svjetskih restorana.

- U više ste navrata spomenuli da vaša ponuda ovisi isključivo o dnevnom ulovu, kao i da se vodite načelom "od mora do stola", zbog čega je nekad zahtjevno kreirati jelovnik. Donosite li na stol i neke druge vrste riba koje nisu toliko popularne poput brancina i orade, ali su također vrijedne namirnice, poput recimo trilje?

- Ove godine željeli bismo malo više raditi s plavom ribom, tako da će se naše sardine sigurno naći na meniju. Na festivalima najviše i radimo s "manje popularnom" ribom, ako je uopće možemo tako nazvati. Radili smo s ciplima, škombrima, ražama, strijelkama, sve što zapravo nije klasična bijela riba koja se najčešće nađe na tanjurima restorana. To bude zahtjevnije i kompleksnije za chefove, ali vjerujem da na taj način još više podižemo svijest o široj konzumaciji ribe. Kroz popularne recepte želimo inspirirati ljude i pokazati im kako i ta riba može biti jako ukusna.

ggPoljaci navodno jedu više ribe nego Hrvati

- Često putujete s festivalom i u druge države - kako je ondje prihvaćen taj koncept i gdje ste sve do sada imali priliku prezentirati svoja jela?

- Moram priznati da je koncept prošao odlično. Ljudi vani jako cijene ribu i vole probati nove stvari. Nedavno smo gostovali u Beču, u ribarnici Gastrofisch Brač, gdje smo doživjeli vrhunsku atmosferu i fenomenalan odaziv i prihvaćanje austrijske publike. Planiramo možda uskoro i do Švicarske, a dobili smo poziv od našeg kolege Richarda Gruice da potegnemo i do SAD-a, u Charlston, na njihov poznati food festival. To je trenutno ipak malo izvan našeg budžeta, haha, ali drago nam je da ljudi prepoznaju naš rad i to što beskompromisno promoviramo hrvatsku ribu i gastronomiju i izvan naše zemlje.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter