ISTRA PLEŠE

FOTO / Deset svjećica na rođendanskoj torti Plesomanije: Sudjelovalo više od 400 malih plesača

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO


Mladi istarski plesači, njih više od četiristo vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta, iz desetak plesnih studija Istre, simbolički su svojim nastupom ugasili deset svjećica na rođendanskoj torti omiljene Plesomanije, županijskog natjecanja plesnih grupa u modernom plesu koja je održana u buzetskoj Sportskoj dvorani u svom jubilarnom, desetom izdanju.

Pripremili su 39 koreografija u sedam kategorija, a u revijalnom dijelu, sliku rasplesane Istre u malom, upotpunili su gosti, pripravni razred Umjetničke škole Matka Brajše Rašana Labin, Odjel Buzet, koreografa Vitalija Kloka, te Plesni centar Carlotta Grisi Umag, koreografkinje Mirne Sporiš.

Buzet na plesnoj karti

Organizator županijskog natjecanja plesnih grupa u modernom plesu je Udruga "Mali veliki mikrofon" i njen voditelj Alan Poropat, a suorganizatori Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" i Osnovna škola "Vazmoslav Gržalja". Uz Poropata, inicijatora ovog plesnog projekta, tri i pol sata dugi program vodila je i Ana Pisak. Efektnu scenografiju i ove godine potpisuje Sanja Pernić.

Jubilej Plesomanije, jubilej je i koreografkinje i plesne pedagoginje Vesne Mimice, koja je svih deset izdanja predsjedala žirijem, a u čijem su sastavu ove godine bile koreografkinje Ivana Topolovac i Marija Mrđenović Minarik.

(Snimio Goran Prodan)(Snimio Goran Prodan)

- Velika mi je čast da sam mogla pratiti ovaj nevjerojatan plesni razvoj. Prošli smo kroz teške godine pandemije, a da ništa nije prestalo. Važno je da Istra ima veliki kontingent budućih plesača, kao i to da je jedna mala udruga, kao što je 'Mali veliki mikrofon', održala jednu takvu manifestaciju županijskog značaja jer to nije nimalo jednostavno. Za djecu je važno da se bave sportom ili bilo kojom kreativnom umjetnošću kao što je ples zato jer razvijaju svoje motoričke, kognitivne, umne sposobnosti, naglasila je Mimica.

Prema dostupnim podacima, rekla je, Plesomanija je jedino plesno natjecanje u Hrvatskoj za djecu toga uzrasta koje okuplja plesače iz gotovo cijele jedne županije.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Ponovo je veliki broj djece plesača kao i posjetitelja svojim interesom potvrdio potrebu da se takvo natjecanje kontinuirano održava, kako bi najmlađi dobili priliku da pokažu što su sve kroz godinu dana radili, ali i da Buzet bude prepoznatljiv na plesnoj karti kako Istre, tako i Hrvatske, zadovoljan je Alan Poropat.

Grand prix u kategoriji vrtićkog uzrasta pripao je plesnoj grupi Mot08 Stars iz Poreča, koreografkinja Aleksandra Hodak. Prvo mjesto osvojila je plesna grupa Sense&Dance iz Pule, koreografkinja Sanela Ivančić, drugo Roxy Dance iz Pazina, koreografkinja Rozana Matejčić, a treće PS Pirueta Mini, Medulin, koreografkinja Ivona Duras.

Nagrade najboljima

U kategoriji plesnih grupa učenika 1. i 2. razreda Grand prix osvojila je grupa OŠ Veli Vrh Happy Feet iz Pule, koreografkinja Tina Đurišić. Prva je plesna grupa Roxanne iz Rovinja, koreografkinja Sara Oštrić, druga USB Shine iz Poreča, koreografkinja Sabrina Mataija, a treće mjesto dijele Roxy Dance iz Pazina, koreografkinja Rozana Matejčić i Mot08 Diamonds iz Poreča, koreografkinja Aleksandra Hodak.

(Snimio Goran Prodan)(Snimio Goran Prodan)

U kategoriji učenika 3. i 4. razreda Grand prix osvojila je plesna grupa USB - Speed 2 iz Poreča, koreografkinja Azra Baltić. Prvo mjesto u toj kategoriji pripalo je skupini Mot08 Divas iz Poreča, koreografkinja Chiara Pisak, drugo Roxanne, Rovinj, koreografkinja Sara Oštrić, a treće mjesto dijele Mot08 Divas iz Poreča (koji se predstavio s dvije koreografije i za obje dobio nagradu) te Zajednici Talijana "Fulvio Tomizza" - Happy dream 2, iz Umaga, koreografkinja Giulia Braico.

U urbanom plesu, najbolja je skupina Mot08 Diamonds iz Poreča, koreografkinja Aleksandra Hodak, a druga je skupina Roxy Dance iz Pazina, koreografkinja Rozana Matejčić. U showdanceu pobjednik je Mot08 Angels x Infinity iz Poreča, koreografkinja Chiara Pisak, drugi je USB Speed 2 iz Poreča, koreografkinja Sabrina Mataija, a treće mjesto dijele Zajednica Talijana "Fulvio Tomizza"- Happy Dream 1, Umag, koreografkinja Giulia Braico i USB Lutkice, Poreč, koreografkinja Jana Bažon.

U kategoriji 5. i 6. razreda prva je plesna skupina Mot08 - Angels iz Poreča, koreografkinja Chiara Pisak, druga USB Dream iz Poreča, koreografkinja Azra Baltić, a treći Roxy Dance, Pazin, koreografkinja Rozana Matejčić.

U kategoriji 7.i 8. razredi, prva je skupina Mot08 Angels x Infinity iz Poreča, koreografkinja Chiara Pisak, drugo mjesto dijele PC Carlotta Grisi iz Umaga, koreografkinja Mirna Sporiš, i Roxanne, Rovinj, koreografkinja Sara Oštrić, a treći su Roxy Dance iz Pazina koreografkinja, Rozana Matejčić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter