DAN PLANETA ZEMLJE

Diljem Istre sutra kreću akcije čišćenja okoliša, plaža, mora i podmorja, ali i sadnje stabala

| Autor: Anđelo DAGOSTIN, Branko BIOČIĆ, Marica KOŠTA
Jedna od eko akcija prethodnih godina na Buraju (Pazinština) (Snimio Anđelo Dagostin)

Jedna od eko akcija prethodnih godina na Buraju (Pazinština) (Snimio Anđelo Dagostin)


U povodu sutrašnjeg Dana planeta Zemlja istarski gradovi i općine, razne udruge i organizacije organizirali su ekološke akcije čišćenja okoliša, plaža, mora i podmorja, ali i sadnje stabala. Za neke od akcija potrebne su prethodne prijave, kako bi organizatori, tamo gdje je to predviđeno, mogli osigurati dovoljno obroka i okrijepe.

Pazinci će čistiti lokacije uz Pazinski potok, penjalište Lido nedaleko od Zarečja te Bačanovu jamu (istu onu koju se je u prošlogodišnjoj eko akciji već čistilo, ali još uvijek/ponovno ima smeća u njoj i oko nje). Osim čišćenja zainteresirani će moći saznati i neke nove činjenice koje nisu možda znali o dolini Pazinčice, Pazinskom krovu…

Pazin i Vižinada

Ruta je pogodna i za obitelji s malom djecom. Okupljanje je ispred Kaštela u 10 sati. Dolazak zainteresirani mogu najaviti na broj 091/769-4727 (Radenko Sloković). Najzahtjevnije čišćenje provest će sutra Speleološko društvo Istra Pazin vlastitim snagama, a čisti se ispod zidina pazinskog Kaštela. Okupljanje speleologa je u 9 sati, također ispred pazinskog Kaštela.

Čistit će se i divlje odlagalište nedaleko naselja Ruhci (MO Beram). Mještani naselja Ruhci organizirano će čistiti lokaciju od 9 ujutro. Zainteresirani se mogu priključiti i pomoći, a kontakt osoba je Renato Cvitan, predsjednik MO Beram (091/522-1166).

Grad Pazin je za ovu priliku čišćenja osigurao okrepu i potrebni potrošni materijal (rukavice, vrećice za otpad), dok će Usluga d.o.o. na spomenute lokacije dopremiti kontejnere i osigurati odvoz pokupljenog otpada. Svim sudionicima preporučuje se da ponesu prikladnu odjeću i obuću.

U organizaciji Općine Vižinada čistit će se zajedničke površine i područje uz staze i putove pa se iz uprave nadaju da će se mještani odazvati ovoj akciji u velikom broju. Sudionicima se savjetuje da sa sobom uzmu rukavice i alat dok je za sve osiguran zajednički ručak. Okupljanje sudionika eko akcije je od 7.30 do 8 sati u Vižinadi kod vatrogasnog doma te od 14 do 14.30 sati u Brigu kod Faroža.

Novigrad i Dajla

U Novigradu program obilježavanja Dana planeta Zemlje počinje već danas u 11 sati kada će u dvorištu dvaju novigradskih dječjih vrtića mališani zasaditi stabla voćaka u čemu će im pomoći djelatnici komunalnog poduzeća Neapolis te gradonačelnik Anteo Milos i direktorica TZ-a Vesna Ferenac.

Za subotu su najavljene dvije eko akcije na dvije lokacije. Sportsko-rekreativni klub podvodnog ribolova "Erik Radin" provest će tradicionalnu akciju čišćenja podmorja u priobalju starogradske jezgre, dok će mještani Dajle eko-akciju provesti na nekoliko lokacija na području svojega naselja.

U subotu će se u CMIK-u održati prigodni program za sve uzraste. Od 18 sati pulski Teatar Naranča priprema kazališnu predstavu za djecu "Recikloman spašava budućnost", dok oni nešto stariji od 20 sati mogu pogledati dokumentarni film Greta (I'am Greta), o globalno poznatoj ekološkoj aktivistici Greti Thunberg. Ulaz na oba događanja je slobodan.

Eko vikend u Novigradu zaključit će se nedjeljnom akcijom na koju su pozvani svi zainteresirani. Okupljanje je u 9 sati ispred Lovačkog društva Patka u Bužiniji, odakle će se u društvu lovaca krenuti u skupljanje otpada po novigradskim šumama. Nakon odrađenog posla slijedi zajednički ručak.

Kršan i Ližnjan

Općina Kršan i TZ Kršan po prvi put organiziraju akcija sakupljanja otpada na području općine pod nazivom „Ek(o)ršan“ i sa sloganom „bolja okolina, bolji život“. Otpad će se prikupljati s tri lokacije, s naglaskom na one uz more kako bi se uoči početka nove turističke sezone osigurale što uređenije i ljepše vizure na ovim za lokalne žitelje i turiste vrlo atraktivnim lokacijama. Čistit će se šetnica u Plomin Luci i plaže Copacabana, Bobina i Brestova te je predviđeno i čišćenje putova do samih plaža. Svi koji se žele odazvati akciji mole se da se prijave danas do 12 sati na mail [email protected] radi što bolje organizacije. Sve sudionike očekuje i okrjepa, odnosno sendviči i piće. Okupljanje započinje u 8.30 na lokacijama plaža Copacabana (uključujući i šetnicu), plaža Brestova i Vidikovac (polazak putem prema plaži Bobina) dok se polazak na lokacije previđene za čišćenje planira u 9 sati. Završetak akcije predviđen je oko 11.00 sati, kada će se svi sudionici okupiti u Plomin Luci ispred konobe Porat na prigodnoj okrjepi. Potrebni rekviziti su rukavice, grablje, vile, kosiri i ostali alati. Osim što će se kroz aktivnosti čišćenja okoliša konkretno doprinijeti stvaranju zdravijeg i za život kvalitetnijeg i ugodnijeg okruženja, ova je akcija osmišljena i kao aktivnost u koju se želi uključiti čim više dionika iz lokalne zajednice te tako poticati sinergiju i zajedništvo.

Općina Ližnjan, komunalno poduzeće Ližnjan Brnestra, Turistička zajednica Općine Ližnjan i Eko aktivisti pozivaju mještane na sutrašnju eko akciju. Okupljanje je u 9 sati u Uvali Kala u Šišanu nakon čega slijedi podjela opreme za prikupljanje otpada i raspodjela sudionika po lokacijama.

NP Brijuni

Ekološkom akcijom prikupljanja otpada s morskog dana na području Nacionalnog parka Brijuni svoj će doprinos obilježavanju Dana planete Zemlja dati i Hrvatski Crveni križ realizacijom ekološkog projekta "Ronimo za čisti Jadran" koji se provodi uz financijsku potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Hrvatski Crveni križ će ekološku akciju provesti u suradnji s Javnom ustanovom Nacionalni park Brijuni, roniocima Ronilačkog saveza Istarske županije, volonterima i djelatnicima Crvenog križa Pula i Crvenog križa Istarske županije.

Vodnjanci već odradili čišćenje Barbarige

I dok se diljem Istre tek spremaju na eko akcije iz Grada Vodnjana izvijestili su da su oni jednu takvu akciju, također obilježavajući Dan planeta zemlje, već proveli protekle subote na području Barbarige. U akciji su sudjelovali volonteri DVD-a Vodnjan, članovi festivala Escape the city, eko-aktivisti Grada Vodnjana, djelatnici Contrade d.o.o. i Grada Vodnjan-Digano, vijećnici Nezavisne liste Edi Pastrovicchio i IDS-a zajedno sa građanima Grada Vodnjana i njegovim gostima. Rezultat čišćenja područja od uvale Marić do starog mola u Barbarigi je čak 1.460 kg mješanog komunalnog otpada. Zbog toga iz Grada Vodnjana apeliraju na građane koji stvaraju ilegalne deponije te naglašavaju da će se takva i buduća ilegalna odlagališta nadzirati video nadzorom, a oni koji onečišćuju okoliš Grad Vodnjan će sankcionirati.

Javnozdravstvena akcija u Novigradu

U Novigradu se, kao i u preostalih devet istarskih gradova, sutra provodi manifestacija "Hoditi i zdravi biti". Subotnji novigradski pješački pohod dug je 10 kilometara, start i cilj je u Kastaniji/Pineti, kod novigradskog Moto kluba Pirates, a sudionike pored zdrave šetnje očekuju i besplatne majice s logom manifestacije te druženje i okrjepa po povratku. Bit će tu i predstavnici Crvenog križa koji će svim zainteresiranima besplatno mjeriti tlak i šećer.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter