JEDAN OD NAJVAŽNIJIH PROJEKATA

Anton Kliman: Istarska pruga će se sigurno izgraditi, sa ili bez EU sredstava

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Anton Kliman (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Anton Kliman (snimio Milivoj MIJOŠEK)


"Svaki normalan i dobronamjeran političar mora pohvaliti inicijative koje su se odvile u Europskom parlamentu i koje su rezultirale prošlotjednim prihvaćanjem prometnih prijedloga hrvatskog europarlamentarca Valtera Flega za reviziju europske prometne mreže. Treba pohvaliti zastupnika Flegu, člana Odbora za turizam i promet na kojem su njegovi prijedlozi prihvaćeni, kao i sve hrvatske zastupnike koji su prepoznali strateške interese koje zastupa Vlada Republike Hrvatske i podržali tu inicijativu. Za takav rasplet lobiralo se na više razina, svatko je odradio svoj dio posla i bez takvog usklađenog nastupa ne bi bilo moguće doći do istog rezultata. Odluka Odbora, naravno nije garancija da će se svi projekti i moći realizirati, ali je važno da je stvoren okvir da se pokrene proces i da se trilateralno razgovara o njima", kazao je saborski zastupnik HDZ-a Anton Kliman komentirajući prošlotjedne vijesti iz Bruxellesa koje se odnose na uključivanje Hrvatske u nove europske prometne koridore.

Jedan od amandmana odnosi se na financiranje modernizacije željezničke mreže u Istri, odnosno željezničkog spoja Pula - Buzet-Divača - Trst, prvog međunarodnog pravca koji će željeznički spojiti Istru sa zapadom i otvoriti mogućnost daljnje revitalizacije željezničkog pometa prema ostatku Hrvatske. Radi se o temi koju je prije više od dvije godine Kliman aktualizirao u Hrvatskom saboru, a njegova inicijativa rezultirala je potpisivanjem Sporazum o izradi studijske dokumentacije za obnovu i modernizaciju željezničke pruge R101 od državne granice sa Slovenijom preko Buzeta do Pule, koji su u travnju 2021. godine potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i predsjednik uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić.

"Izuzetno me veseli činjenica da je u razmatranje o europskom financiranju ušao i taj za Istru izuzetno značajan projekt, i bilo bi idealno da za njega bude odobreno financiranje iz Europske unije. No, treba podsjetiti da su određeni procesi nužni za njegovu realizaciju u Hrvatskoj već pokrenuti, te naglasiti da će se, bez obzira na ishod pregovora o europskim sredstvima, istarska pruga izgraditi! Razgovarao sam o tome i s premijerom Andrejom Plenkovićem i s resornim ministrom Butkovićem, te su obojica potvrdila da je to jedan od prometnih prioriteta hrvatske Vlade i ona će se sigurno realizirati", kaže Kliman te dodaje da se radi o strateškom projektu oko kojeg ne bi trebalo biti politizacije, već bi iza njega trebale stati sve političke opcije u Istri.

No, dodaje, bliži se novi izborni ciklus te je razumljivo da pojedine stranke pokušavaju svaku priliku iskoristiti ne bi li na tome dobile nekakve bodove.

"Stoga je legitimno i ovo što u IDS-u rade zadnjih dana, no mislim da bi narativi oko ovakvih tema ipak trebali biti malo drugačiji. Mi u istarskom HDZ-u smatramo da se politika ne treba svoditi na traženje neprijatelja, već bi imperativ trebao biti zajednički nastup oko ključnih projekata za Istru, i to upravo tako kako su se oko ovih Flegovih amandmana okupili naši eurozastupnici u Bruxellesu. Ja kao političar tako gledam i tako doživljavam politiku, kao priliku i obavezu da se nešto napravi za kraj i za birače koji su nam dali svoje povjerenje. I tako se i ponašam. Neosporno je da je vlada Andreja Plenkovića zaslužna za realizaciju brojnih važnih projekata za Istru i građani to vide i znaju. Uostalom, u mandatima HDZ-ovih vlada realizirani su i mnogi od ciljeva koje je IDS davno definirao strateškima, kao što su ulazak u Europsku uniju, NATO, Europu bez granica ili eurozonu. Vjerujem da sve to naše kolege donekle i frustrira pa baš svaki puta kad imaju manjak argumenata oko nekih tema pokušavaju svoju vidljivost dobiti zaoštravanjem retorike prema HDZ-u. No, mi na takve političke odnose nećemo pristati, već ćemo tvrdoglavu i unatoč takvim narativima gurati naše politike za koje znamo da će donijeti boljitak žiteljima Istre.

Plenkovićeva Vlada je pokazala i dokazala da županije i projekte u njima ne razlikuje po tome je li u njima HDZ na vlasti, već se trudi ravnomjerno razvijati sve krajeve Hrvatske. I tako ćemo raditi i ubuduće", zaključio je Kliman.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter