DR. SC. ROBERT MATIJAŠIĆ

Rimske maritimne vile Istre: Bogate vile imale su svoje bazene za ribu, a u nekima se proizvodilo maslinovo ulje

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
Robert Matijašić na predavanju u Premanturi (Snimio Paulo Gregorović)

Robert Matijašić na predavanju u Premanturi (Snimio Paulo Gregorović)


Istarske vile aktualne su od početka 21. stoljeća kada se svaka bolja kuća za odmor preimenuje u vilu, a prije 150 godine vile su bile novo lice Pule gdje su živjeli ugledni građani Austro-Ugarske Monarhije, pogotovo vojna lica. No, kako je to bilo prije 2.000 godina u vrijeme Rimskog carstva otkriveno je na predavanju naslovljenom "Rimske maritimne vile Istre" održanom u premanturskoj "staroj školi" u četvrtak navečer.

Luksuz na obali mora

Predavač je bio dr. sc. Robert Matijašić, redovni profesor na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile gdje predaje predmete stare povijesti i antičke arheologije, a ranije je 15 godina radio u Arheološkom muzeju Istre u Puli.

Na predavanju je istaknuo da svaka uvala od Fažane do Rovinja ima vidljivu strukturu kao što je imaju poznate luksuzne vile na obali mora, ali da su od svih vila zanimljive one koje imaju neku specifičnost.

- Između obale Rima i Napulja ima puno sačuvanih vila koje su imale bazen za ribe, takozvane vivarije. Time je osoblju vile stalno bila dostupna svježa riba i to su si mogli priuštiti samo najbogatiji. Bazeni su bili smješteni u moru, ali i danas se mogu naći konture tog objekta kraj vile Katoro, sjeverno od Umaga. U Istri imamo više od tri takve vile, rekao je Matijašić te istaknuo još jednu istarsku vilu - onu kraj Barbarige.

- Posebna je po tome što jedina u Europi ima 20 podložaka za tijesak - mjesto gdje se od plodova maslina proizvodilo maslinovo ulje. Toliko podloška nalazimo samo u vilama sjeverne Afrike, dok ostale vile izgrađene u Europi imaju od četiri do šest tijesaka, rekao je Matijašić te otkrio da je vila kraj Barbarige specifična i po tome što je čitav pod bio obložen mozaicima, ali da nije dovoljno istražena jer do sada nisu uspjeli uspostaviti kontakt s vlasnikom tog zemljišta koji tamo ima maslinike - vodnjanski Agroprodukt.

Matijašić je pojasnio da je takav stav i vlasnika zemljišta kraj Santa Marine (kod Tara) koji također ne dopušta da se tamo istražuje rimska vila koja je specifična po najbolje sačuvanoj cisternu za vodu u Istri.

Misteriozne stare oznake

To što se te vile ne mogu istražiti za Matijašića nije velik problem budući da postoji puno vila u Istri koje tek treba istražiti, poput vile Sorna kraj Poreča. Pojasnio je da nova otkrića i nove tehnologije omogućuju arheolozima posve nova saznanja.

- Nedavno je odbačena teorija da je unutar vile u vrsarskoj marini bila ranoantička crkva iz 4. ili 5. stoljeća. Sada je utvrđeno da je to bila središnja dvorana za prijeme, otkrio je Matijašić koji je prisutne Premanturce najviše zaintrigirao analizom nepoznatih obilježja oko tog naselja, od Stupica do rta Kamenjak. Po njegovom mišljenju te nepoznate oznake na tlu predstavljaju mjesto gdje su prije mnogo stoljeća bili zasađeni maslinici sa čime su se složili mnogi mještani.

Predavanje su organizirali udruga u kulturi Fenoliga i Javna ustanova Kamenjak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter