Učenici, budući kuhari, pripremali su jela (Snimio Branko Biočić)
Srednjoj školi Mate Blažine Labin odobren je u svibnju ove godine projekt u okviru mjere 5.2.1. potpora aktivnosti usmjerene povećanju konzumacije ribe i drugih morskih organizama iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014.-2020. FLAG Alba. Naziv projekta glasi "Poticanje povećanja potrošnje ribe u srednjoškolskoj populaciji", a akronim projekta je "Edufish Alba 75". Njegovo trajanje je do rujna 2023., a vrijednost projekta je 200.303 kuna. Projekt je sufinanciran u cijelosti i to 85 posto iz proračuna Europske unije i 15 posto iz državnog proračuna Republike Hrvatske.
- Cilj projekta je podizanje svijesti kod oko 300 mladih o nutritivnoj i zdravstvenoj važnosti konzumacije ribe i drugih morskih organizama kroz sudjelovanje u nutricionističkim predavanjima i gastro radionicama pripreme i konzumacije proizvoda od ribe i morskih plodova, te pripremu multimedijskih materijala koji će se dijeliti na području LAGUR-a Alba i cijele Istarske županije. Nakon opremanja kuhinje-praktikuma kuharstva i ugostiteljskog posluživanja te poboljšavanja uvjeta za pripremu proizvoda ribarstva i akvakulture, održavaju se edukativne aktivnosti usmjerene promicanju konzumacije proizvoda akvakulture i ribarstva, a zatim i promidžbene aktivnosti, rekao je na svečanoj prezentaciji projekta i jela od ribe i morskih plodova voditelj projekta i stručni učitelj Ugostiteljskog posluživanja i praktične nastave u labinskoj Srednjoj školi "Mate Blažina" Ivica Matanović.
Pojasnio je da je praktikum kuharstva i ugostiteljskog posluživanja opremljen rashladnom opremom, hladnjakom, zamrzivačem, šokerom, posuđem i priborom za pripremu i za posluživanje jela od ribe i plodova mora. U sklopu promotivnih aktivnosti izrađen je logotip projekta, mrežna stranica projekta, teaser na početku projekta, video o rezultatima, promo leci te promo torbe.
U projektnom timu bio je i ravnatelj škole prof. Đani Žufić koji nije krio zadovoljstvo.
- Ovim projektom učenici ugostiteljskog usmjerenja imat će priliku pripremati hranu s vrhunskim kuharima kao što su Stiven Vunić, Damir Skoko i drugi. Na taj način oni će steći ogromno iskustvo za rad u ugostiteljskim objektima, a mi ćemo popularizirati zanimanja kuhara i konobara prilikom upisa u srednju školu jer nam trenutačno ova zanimanja upisuje vrlo mali broj učenika. Samim projektom škola će se ujedno promovirati unutar lokalne zajednice a i šire jer će se sve aktivnosti medijski pratiti, rekao je prof. Žufić.
Članovi projektnog tima bili su još Gordana Benković Gušić, nastavnica poznavanja robe i prehrane te Dorijano Mohorović, stručni učitelj kuharstva. Savjetnici na projektu bili su Barbara Babić Gobbo iz Expertize d.o.o., Barbra Kristofich Ambruš iz Poduzetničkog centra plavo-zelenih tehnologija Blue-Green Hub d.o.o., Ivana Pavat i Aleksandra Babić, regionalni koordinatori Istarske županije za europske programe i fondove "Aurora" te LAGUR Alba s cijelim timom. Na svečanoj prezentaciji jela je, zajedno s učenicima, pripremao iskusni kuhar Stiven Vunić iz Mošćenićke Drage, vlasnik restorana Zijavica.
- Pripremili smo pet tradicionalnih recepata da djeci dočaramo koliko je naša lokalna namirnica važna, da se malo zaljube u kuhanje i da im ga približimo jer znamo da se mladi teško u srednjoj školi odluče za ta zanimanja i za daljnji rad u kuhinji. Pripremili smo brodet od srdele sa palentom kuhanom u sirutki, hobotnicu kuhanu u dimljenoj paprici i češnjaku s jednim amaresco umakom i fažolom, juhu od škampi, kuglice od rakova i riže i sa strane majoneza od naranče te zapečene srdele s koromačem i krumpirom. Ovaj projekt je apsolutno važan, takvi projekti su hvalevrijedni i treba ih nastaviti, rekao je Vunić.
Prije toga, ujutro, održana je nutricionistička radionica u kojoj je prof. Mihaela Dujmović s riječkog Veleučilišta održala predavanje o nutritivnoj vrijednosti ribe i zašto je važno, osobito kod srednjoškolaca, konzumirati ribu jer srednjoškolci u Hrvatskoj jedu ribu svega jednom u dva tjedna. Preporuke kažu da bi u svrhu očuvanja zdravlja trebalo konzumirati ribu dva puta tjedno po 170 grama jer je ona izvrsna hrana za mozak s obzirom da sadrži omega 3 masne kiseline važne za izgradnju živčanih stanica pa se s ribom bolje uči. Plava riba pridonosi zdravlju srca i krvnih žila, a zbog serotonina kojeg proizvodi, ključna je i za regulaciju sna. Bogata je vitaminom D i kalcijem, esencijalnim tvarima za poboljšanje mineralne gustoće kostiju, a pomaže zdravijim i jačim kostima i zubima. Tu su i druge koristi od ribe poput zdravije i blistavije kože, selen i vitamin A pridonosi boljem radu imunološkog sustava i pomaže u zaštititi od zimskih infekcija a morska riba je važan izvor joda koji je neophodan za normalno funkcioniranje štitne žlijezde itd. Proizvodi od morskih plodova imaju niži ugljični otisak od mesa čime se također pridonosi zaštiti okoliša.