minimalističko izdanje

DOMAĆA RAKIJA JE NAŠA MEDIŽIJA Istra dobila najbolje meštre od rakij, jedan je iz Kijeke, drugi iz okolice Kopra

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Humska smotra domaćih rakija

Humska smotra domaćih rakija


U Humu postojbini biske kojoj aromu daje ljekovita imela, podijeljena su priznanja najboljim proizvođačima 20. smotre domaćih rakij Istre, koja je ove godine održana bez posjetitelja. Veliku povelju za najbolju bisku smotre dobio je OPG Jermaniš Ivan iz Kijeke kod Buzeta, a Veliku povelju za najbolju rakiju smotre Tadej Kavalič iz okolice Kopra za žižule u rakiji

 

Domaća rakija je naša medižija, slogan je humske smotre popularnih žestica koja je ove godine zbog pandemije koronavirusa održana u minimalističkom izdanju, bez posjetitelja. U Humu - najmanjem gradu na svijetu, okupili su se samo najbolji meštri od rakij kojima su podijeljena priznanja.

Žiri je zasjedao tjedan dana uoči tradicionalne 20. smotre domaćih rakija, jedine takve u hrvatskim okvirima, te degustirao rakije proizvedene na tradicionalan način od grožđanog dropa u lambiku, ocjenjujući i one "aromatizirane" s ljekovitim biljem, imelom, žižulama, bazgom, rogačem, drenom, divljom jabukom pa i industrijskom konopljom. 

Ukupno 28 proizvođača dostavilo je čak 154 uzoraka rakija, neočekivano puno raznolikih destilata. Ocjenjivalo se u osam kategorija, a dodijeljene su dvije velike povelje za najbolju ovosezonsku rakiju, 10 velikih zlatnih povelja, 33 zlatne povelje, 36 srebrnih i 41 brončana.

U Humu postojbini biske kojoj aromu daju listovi ljekovite imele, grma polunametnika na listopadnom i crnogoričnom drveću, Veliku povelju za najbolju bisku smotre dobio je OPG Jermaniš Ivan iz Kijeke kod Buzeta, koji se okitio i s dvije srebrne povelje za orahovac i teranino, dvije zlatne za liker od višnje i bisku.

Veliku povelju za najbolju rakiju smotre dobio je pak mladi Tadej Kavalič iz Laborja kod Kopra za žižule u rakiji. Okitio se uz to i s dvije bronce za orahovac i liker od refoška te srebrom za komovicu. Najboljim meštrima od rakij povelje su dodijelili pročelnica županijskog odjela za turizam Nada Prodan Mraković i pročelnik županijskog odjela za poljoprivredu Ezio Pinzan. Među trofejnijim proizvođačima uz ova dva, bili su i Sempervivum, obrt Novak, OPG Denis Grabar, OPG Zidarić, P.T.O. Sošić, Istarska kapljica. 

- Tajna dobre rakije je u kvalitetnom dropu, komini, a potom je važan postupak njenog kuhanja u lambiku na starinski način. Naš lambik je star najmanje pedesetak godina, a koristio ga je i moj nono. Dobra rakija ujedno je i baza za dobru bisku, a tajna je u omjerima sastojaka kao i pravilno posušenom lišću imele koju berem u okolici Kijeke u netaknutoj prirodi, povjerio nam je Kristijan Jermaniš.

Proizvodnja vina i žestica obiteljska je tradicija kojom se OPG Jermaniš, intenzivnije bavi tridesetak godina, a danas proizvodi tristo do četiristo litara rakije godišnje: biske, medenice, orahovca, teranina, likera od višnje.

        Mladi Tadej Kavalič iz okolice Kopra, apsolvent industrijske farmacije sedam se godina u slobodno vrijeme bavi proizvodnjom rakije.

- Nisam očekivao toliko priznanja, tim više što mi je ovo prva takva smotra na kojoj sudjelujem. U Sloveniji ih nema, a za humsku sam doznao preko facebooka. Rakija je naša domaća medižija koja se od davnine, u malim količinama naravno, koristi kao analgetik protiv bolova, a osobno mislim da je dobra preventiva protiv koronavirusa, povjerio nam je Tadej. 

Humski župan na leto dan Aleksandar Merlak zadovoljan je što se usprkos trenutnoj situaciji uspjelo održati tradiciju smotre domaćih rakij Istre.

- Ugodno sam iznenađen s velikim brojem dostavljenih uzoraka što je dokaz da su proizvođači prepoznali ozbiljnost manifestacije, izjavio je Merlak. "S obzirom na cijelu situaciju oko koronavirusa drago mi je da su u Humu uspjeli i ove godine u jednom segmentu organizirati smotru kako bi se održao kontinuitet. Proizvodnja rakija u Istri je tradicija, a humskom manifestacijom se želi i dalje popularizirati, da i dalje bude motiv dolaska u Istru koja razvija eno gastronomsku scenu i na kojoj ima mjesta i za rakije kao dijelu tradicije", izjavila je Prodan Mraković. Zadovoljstvo što je održan kontinuitet humske smotre iskazao je i predsjednik Turističke zajednice Buzeta, gradonačelnik Siniša Žulić.

- Humska smotra ove je godine došla do svog okruglog dvadesetog izdanja i neovisno o situaciji drago mi je što je veliki broj proizvođača rakija prepoznao smotru kao eminentnu manifestaciju koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj proizvođača i postaje pravo središte proizvođača i ljubitelja rakija, humskog i istarskog brenda koji i turistički ima veliki potencijal, rekao je Žulić.

Četrnaest članova žirija podijeljeno je u četiri manje potkomisije, svakoj je predsjedavao jedan od certificiranih senzornih analitičara, a sve je nadgledao predsjednik žirija Igor Lukić, viši znanstveni suradnik s Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča. Velike zlatne, zlatne, srebrne i brončane medalje dodijeljene su ovisno o broju osvojenih bodova, a posebno je dodijeljena Velika povelja za najbolju bisku i Velika povelja za najbolju rakiju smotre. Uzorci su ocjenjivani metodom sto bodova preporučenom za sva eminentnija natjecanja ovakvog tipa u svijetu. 

- Iz godine u godinu rakije su sve bolje, a kvaliteta ovosezonskih je stvarno odlična. Niti jedan uzorak nije imao manu, presudile su doslovno nijanse. Ocjenjivala su se najvažnija organoleptička svojstva, izgled koji obuhvaća bistroću i boju. Karakteristike mirisa koje su se ocjenjivale bile su intenzitet, kvaliteta i tipičnost. Iste stvari su se ocjenjivale za okus, uz harmoničnost i naravno opći dojam cijele rakije, izjavio je Lukić.

U odnosu na ostatak Hrvatske, ali i druge zemlje Mediterana koje imaju uglavnom velike pogone, u Istri se još uvijek koriste tradicijskim kotlom lambikom za destilaciju.

- Nadam se daljnjem razvoju proizvodnje jakih alkoholnih pića koja je uvijek bila nekako sa strane, kao i da će rakije biti iduća velika stvar nakon vina i maslinovih ulja u Istri koja će Istru istaknuti na karti Mediterana, Europe i šire, poručio je Lukić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter