DVODNEVNA MANIFESTACIJA

Otvoreni 7. Dani hrvatskih pršuta: DRNIŠKI PRŠUT ŠAMPION U POREČU

| Autor: Boris BILAS


Drniški pršut Drniških delicija Maran šampion je 7. Dana hrvatskih pršuta koji se u petak i subotu održavaju u Poreču. Proglašenje najboljih hrvatskih pršuta održano u porečkom hotelu Parentium Plave Lagune, a svečanom proglašenju sudjelovali su izaslanik predsjednika Zorana Milanovića i njegov ekonomski savjetnik Velibor Mačkić, zamjenik istarskog župana Borisa Miletića Tulio Demetlika te porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Iako su i proizvođači pršuta imali velikih poteškoća zbog pandemije koronavirusa, ocjene dvadesetak prijavljenih pršuta pokazale su iznimno visoku kvalitetu pa su tako svi prijavljeni pršuti dobili ocjenu veću od 80 bodova što je granica za osvajanje zlatne medalje. Najbolji među njima pršut Drniških delicija Maran osvojio je čak 97 bodova, dok je najbolje ocijenjeni istarski pršut onaj od pršutane Jelenić iz Sv. Petra u Šumi. Posebnim nagradama za doprinos proizvodnji pršuta nagrađeni su istarski pršutar Mladen Dujmović iz Kringe te Ivica Babić iz triljske pršutane Voštane.

Najbolje pršute Porečani i njihovi gosti moći će kušati u subotu na porečkoj rivi gdje će od 8 do 17 sati proizvođači po promotivnim cijenama prodavati svoje pršute. Njima će se pridružiti i proizvođači sira te IQ malvazije i terana u organizaciji Vinistre. Dani hrvatskog pršuta već sedam godina promoviraju jednu od najtraženijih hrvatskih delicija što potvrđuju i brojke. Naime, na domaćem tržištu godišnje se konzumira dvostruko više pršuta nego što ih se proizvede. Omjer je 450 tisuća naspram milijun komada, što znači da se u Hrvatsku godišnje uveze više od 400 tisuća komada pršuta te je promjena tog trenda jedan od ciljeva vodećih ljudi Klastera hrvatskog pršuta.

Predsjednik Klastera hrvatskog pršuta Darko Markotić kaže da mu je izuzetno drago što se Dani hrvatskog pršuta po prvi puta održavaju u Istri koja ima dugu tradiciju proizvodnje pršuta što dokazuje i posebni status koji Istarski pršut ima u okvirima Europske unije gdje je zaštićen oznakom izvornog porijekla.

“Kao mjesto organizacije Dana hrvatskog pršuta odabrali smo Poreč i Istru jer smo tako željeli odati priznanje velikom broju naših članova iz Istre koji godinama rade odličan posao i koji godinama proizvode vrhunske pršute čija je kvaliteta prepoznata i u Europi”, rekao je Darko Markotić koji je napomenuo da se Dani Hrvatskog pršuta svake godine organiziraju u drugoj županiji kako bi što više stanovnika Hrvatske bilo upoznato s kvalitetama hrvatskih pršuta.

Ta kvaliteta je potvrđena i s četiri oznake zaštite Europske unije što je tek nešto manja brojka od brojke zaštićenih talijanskih pršuta, a to predstavlja izniman uspjeh budući da Talijani godišnje proizvedu oko 40 milijuna pršuta ili oko sto puta više nego Hrvatska. Usprkos europskim oznakama, proizvođače pršuta je teško pogodila kriza uzrokovana koronavirusom te je u posljednjih 15-tak mjeseci prodaja hrvatskih pršuta pala za oko 30 posto. Darko Markotić napominje da je zbog takvog pada došlo do gomilanja pršuta u pršutanama.

“Iako je veliki broj pršuta ostao u pršutanama, to nije utjecalo na kvalitetu pa se nadamo da će naši proizvođači uspjeti plasirati te pršute tijekom nadolazeće turističke sezone koja bi prema najavama trebala biti jako dobra. Turistička grana je za nas proizvođače pršuta vrlo važna jer turistima možemo predstaviti naše pršute i možemo im pokazati koliko je kvalitetan naš proizvod. Budući da smo u deficitu s količinom proizvedenih pršuta, naša je jedina opcija da kvalitetom izborimo mjesto na europskom i svjetskom tržištu, a to možemo postići tako da nam proizvod bude i prepoznatljiv što je jedan od ciljeva organizacije Dana hrvatskog pršuta”, kaže predsjednik Klastera hrvatskog pršuta Darko Markotić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter