ZAGREB

Zagreb: Obilježeno 100. godina stomatološkog obrazovanja i 60. fakulteta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Stota obljetnica obrazovanja u stomatologiji u Hrvatskoj i šezdeseta obljetnica Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, svečano su obilježene u četvrtak u Zagrebu.

Do danas je u toj ustanovi diplomiralo više od 6500 stomatologa. Tijekom stoljeća djelovanja, zahvaljujući gajenju izvrsnosti i međunarodnim nastavnim aktivnostima ustanova je stekla visok međunarodni znanstveni i stručni ugled, ističe se. Od 2017. na fakultete je uvedena cjelovita nastava na engleskom jeziku.

Dekanica Zrinka Tarle izrazila je zadovoljstvo s onim što je u stomatologiji postignuto za to vrijeme, zahvalila svim kolegama, a osobito onima koji više nisu aktivni, i naglasila da su na Fakultetu posvećeni studentima koji su budućnost struke.

Predsjednik Republike Zoran Milanović čestitao je obljetnice i kazao da je Stomatološki fakultet vrhunska ustanova i ponos Zagrebačkog sveučilišta i jedna od rijetkih s kojima se Hrvatska može ponositi u inozemstvu.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs naglasio je važnost međunarodnih aktivnosti Fakulteta i suradnje njegovih znanstvenika sa srodnim fakultetima u svijetu i na zajedničkim projektima.

Kazao je da Ministarstvo radi na poboljšanju zakonskih i tehničkih uvjeta za razvoj znanosti, te da očekuje da će Fakultet dobiti prikladne prostorije.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić istaknuo je uspjehe Fakulteta na  internacionalizaciji studijskog programa te kazao da Stomatološki fakultet dobar primjer za ono što Sveučilište želi. Ono teži jačanju kroz poboljšanje znanstvenu infrastrukture, razvoj inovacija i transfer tehnologije te umrežavanje s drugima.

Skup su pozdravili dekani dentalne medicine sa Sveučilišta Zuerich Thomas Attin i Sveučiišta u Muenchenu Reinhardt Hickel te drugi, a potom su istaknutim pojedincima dodijeljene zahvalnice, priznanja i plakete.

Za početak povijesti visokoškolske stomatološke izobrazbe u Hrvatskoj uzima se dodjela odobrenje za poučavanje iz područja stomatologije i zubarstva Eduardu Radoševiću (Mrkopalj, 1884. - Zagreb, 1939.) koji je 1909. završio Medicinski  fakultet u Beču, a stomatologiju specijalizirao 1910. u Berlinu.

Radošević je 1922. godine utemeljio Katedru za odontologiju, a poslije i Stomatološku kliniku na Medicinskom fakultetu. Zaseban cjelovit studij stomatologije u Hrvatskoj postoji na Medicinskome fakultetu od 1948, osnivanjem Odontološkog odsjeka. Godine 1962. studij je odvojen od Medicinskog fakulteta i osnovan Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter