nedostižan san

Za kvadrat stana u Hrvatskoj potrebno je izdvojiti tri plaće. Agent za nekretnine: Vladine mjere nisu ni blizu potražnji

| Autor: Glas Istre
(Snimio Grgo Jelavić/Pixsell)

(Snimio Grgo Jelavić/Pixsell)


Cijene nekretnina u Hrvatskoj nastavljaju rasti, i to brže od prosjeka Europske unije. Za mnoge je kupnja stana samo neostvarena želja, a mnogi se muče i s visokim cijenama najma. Država najavljuje različite načine pomoći, među ostalim i izgradnju novih stanova koje bi na tržište dala po znatno povoljnijim cijenama, javlja HRT.

Cijena jednog četvornog metra u većim gradovima u našoj zemlji penje se iznad 4000 eura. To su otprilike tri prosječne plaće pa mnogi mladi o svom krovu nad glavom mogu samo sanjati.

U planu je izgradnja 400 stanova za one do 41 godine života, za koje bi bio određen povlašteni najam. No to će se odnositi samo na potpomognuta područja. Kriterija za dobivanje takvog stana na korištenje bit će mnogo, a fokus će biti na mladim obiteljima s djecom i manjim primanjima.

- Pričaju o poticanju gradnje da će oni graditi nešto i u tom smjeru treba ići, samo možda kasne 20 godina. Ova gradnja od 400 stanova ili tisuću nije i dalje ni blizu dovoljna da bi stigla potražnju. Porez koji se spominje nije pravi porez po meni, nego će onaj nekvalitetni dio nekretnina doći u ponudu, kazao je Sanjin Rastovac, agent za nekretnine.

Iako se čini da se mnogo gradi, teško je sustići potražnju - a rješenje je izgradnja stanova po reguliranim cijenama koje ne određuje tržište, smatraju u Udruženju poslovanja nekretninama. Sve mjere kojima će Vlada građanima pokušati osigurati lakši put do stana resorno ministarstvo predstavit će u petak.

Cijeli članak pronađite ovdje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter