HAKOM

Od 1. siječnja svi operateri internetskih usluga morat će udvostručiti brzinu interneta, a ograničava se i cijena osnovnog paketa

| Autor: Dražen Katalinić
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Od Nove godine svi operateri internetskih usluga koji posluju na nacionalnoj razini morat će udvostručiti brzinu interneta sa sadašnjih 7 megabita po sekundi na 14 megabita, a uvodi se i osnovni paket usluga za socijalno ugrožene građane, najavljeno je iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM). Osim udvostručenja brzine interneta, telekom operaterima ograničava se i najviša mjesečna cijena osnovnog paketa usluga koja neće smjeti biti veća od 29,21 euro plus PDV, a za socijalno ugrožene maksimalno 6,77 eura plus PDV.

Pri tom će se kod socijalno ugroženih građana povećati opseg obuhvata pa će pravo na osnovni paket usluga po nižoj cijeni imati korisnici: zajamčene minimalne naknade, osobne invalidnine bez osiguranog smještaja ili organiziranog stanovanja, nacionalne naknade za starije osobe, novčane naknade za nezaposlene branitelje i članove njihovih obitelji, novčane naknade za civilne stradalnike te korisnici naknade za ugroženog kupca energenata.

Univerzalna usluga

Odluke će stupiti na snagu nakon što HAKOM proglasi tzv. USO operatora, odnosno operatora univerzalne usluge kod kojega svaka javna usluga mora biti dostupna svakom građaninu na njegov zahtjev. Naime, Hrvatski telekom više neće biti jedini USO operater, koji je samo lani u mrežu uložio 320 milijuna eura, nego će se ta obveza proširiti i na ostale operatere. Što se tiče dostupnosti, HT će biti USO operater u svim geografskim jedinicama, A1 u njih 19, a Telemach u pet geografskih jedinica.

– Kad smo krenuli s projektom određivanja USO operatera, napravili smo Analizu kakvoće i zaključili da je potrebno osigurati pristup dostupnoj usluzi po pristupačnoj cijeni, postavljanje javnih telefonskih govornica te ponudu pristupačnih tarifnih opcija ili paketa prilagođenih socijalno ugroženim skupinama korisnika na području čitave RH. Paralelno smo radili s izradom Pravilnika i pokrenuli tijekom ljeta javni natječaj za odabir operatera.

Kako nam se nijedan operater nije javio, od njih smo tražili očitovanje, a potom pripremili i prijedlog odluke koja je bila na javnom savjetovanju, a sada smo u fazi donošenja konačne odluke, istaknuo je Igor Prokurica iz HAKOM-a na 11. Danu tržišta elektroničnih komunikacija, dodavši da slijedi odobravanje maloprodajnih cijena.

Najveći telekom operateri apsolutno podržavaju uvođenje obveze pružanja univerzalnih usluga i tvrde da odluke HAKOM-a neće imati značajnijeg utjecaja za krajnje korisnike, premda upozoravaju da pojedine dijelove Hrvatske, poput brdsko-planinskih područja, nije jednostavno pokriti brzim internetom.

– Kad pogledamo ostale zemlje u EU-u, Hrvatska će nakon ovoga ući u pet vodećih zemalja, što pokazuje da naš zahtjev za prijelaznom brzinom od 10 mb/s nije bio nerazuman. No, prilagodit ćemo se, radimo na tomu i bit ćemo spremni, kazao je Marko Čavlović iz HT-a te je podsjetio da postoje područja gdje je nemoguće bez znatnih ulaganja omogućiti brzinu od 14 mb/s u čemu bi novac iz EU fondova dijelom mogao pomoći.

Rad na pripremama

Operateri ističu kako im je vrijeme za prilagodbu kratko, dok A1 i Telemach nemaju iskustva s uslugom pa su im potrebne pripreme na kojima rade. Za sada nisu u mogućnosti procijeniti opseg obveze kao ni njen značaj, ali intenzivno se pripremaju uz podršku stručne službe HAKOM-a čiju pomoć i dalje očekuju. Iako HT iskustvo ima, u praksi ne očekuju veće izmjene, no smatraju da sva tri operatora trebaju ravnopravno sudjelovati na cijelom teritoriju putem pokretnih mreža jer mreže A1 i Telemacha su također dostupne i kvalitetne, a to bi, kažu, pridonijelo određenoj ravnopravnosti.

Prema riječima Ive Cibulić Blažević iz HT-a, svi alternativni operateri posluju vrlo dobro, udjeli im rastu, a to je dokaz teze koju zagovaraju od početka da HT, iako vodeći igrač na tržištu, nema više takvu snagu koja bi opravdavala nastavak regulacije, da je tržište dovoljno zrelo da konkurencija živi sama i da se usluge pružaju na način da se operateri bore za korisnike na ravnopravnoj osnovi.

Telekom operateri koji posluju u Hrvatskoj pri tom upozoravaju da 70 posto podatka na mreži dolazi od velikih globalnih igrača koji plaćaju porez negdje drugdje, a trošak ulaganja u mreže pada na telekom operatere. Stoga je, kažu potrebno pronaći suživot u podjeli tog kolača jer je dugoročno stanje neodrživo.

– Trenutno je ideja Applea i Androida, koji imaju sto posto softvera na mobilnim telefonima, da žele jednostavno preuzeti sustav i zaobići operatere. To narušava kompletno tržišno natjecanje, a korisnici neće imati izbora. Zauzimanje tog prostora bit će dodatna dominacija dva globalna operatera koji nisu pod nikakvom europskom kontrolom, uzimanje cijele jedne grane telekom industriji. Europska regulatorna tijela bi, barem što se EU-a tiče, trebala to zaustaviti i to po mogućnosti prije nego se dogodi, upozorio je Adrian Josip Ježina iz Telemacha Hrvatska.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter