utjecajni hdz-ovac

Cure novi detalji u "aferi nakaze": Otac optužene Anne Dujić pojavio se isti dan u policiji kad je odbačen slučaj

| Autor: Vanja Vesić
(Foto: RTL)

(Foto: RTL)


Nakon što je DORH utvrdio da je Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku učinilo propust u odbacivanju kaznene prijave policijske službenice protiv Anne Dujić i predmet delegirao drugom tužiteljstvu u javnost je iscurio novi detalj koji se tiče rada tamošnje policije.

Isti dan kada je mlada policajka dobila rješenje o odbacivanju njezine prijave, otac prijavljene, Nediljko Dujić, utjecajni HDZ-ov šef Hrvatskih šuma 14. listopada primljen je u službene prostorije policije, navodno, kod samog načelnika PU šibensko-kninske Sandra Santinija i šefa Kriminalističke policije zbog prijetećih pisama.

DORH oduzeo predmet

Policajka je, podsjećamo, prijavila Annu Dujić zbog vrijeđanja policije i vatrogasaca, odnosne prisile prema službenoj osobi 31. srpnja na lokaciji policijske blokade prometnice uslijed teških požara koji su harali šibenskim zaleđem.

Iako je u prijavi bilo navedeno da je dotična umalo vozilom pregazila policajku u pokušaju da zaobiđe prepreke nadređeni su pokušali nagovoriti svoju službenicu da ne prijavljuje slučaj jer je riječ o moćnoj obitelji i da bi mogla samo navući probleme.

Indikativno je kako je prijavu podnijela osobno policijska službenica umjesto njezine policijske uprave kakva je praksa kada je u pitanju sumnja u kazneno djelo prisile prema službenim osobama.

Salve uvreda i teških psovki koje su zabilježile tv-kamere zasjenile su ozbiljniji element ugroze za život opisane u podnesku policajke a slučaj je kolokvijalno prozvan “Nakaze”.

No, općinskom tužiteljstvu koje nije uvidjelo elemente kaznene odgovornosti, pravdajući ga stanjem uznemirenosti prijavljene, DORH je oduzeo predmet.

Razlog je podsjećamo, dvostruki – lokalno tužiteljstvo nije ni provelo potrebne izvide za donošenje uvjerljive odluke a činjenica da sestra Anne Dujić radi u istom tužiteljstvo bila je više nego dovoljna da se u startu izuzmu od odlučivanja.

Osim spornog odlučivanja općinskog tužiteljstva sad se propituje i neovisnost rada policije od lokalnih moćnika. Policijska službenica formalno je na bolovanju.

Dujić sve negira

Službeno je potvrđeno da je Nediljko Dujić sa suprugom podnio prijavu zbog kaznenog djela na njegovu štetu.

Informacije do kojih su došli mediji da je prijavu podnio samom načelniku PU sastavši s njim u uredu a ne dežurnom policijskom službeniku Nediljko Dujić danas je negirao tvrdeći da su on i supruga bili kod inspektora zaduženog za kaznene prijave.

Dujić kaže da su u poštanski sandučić na kućnu adresu primili dva pisma s prijetnjama smrću.

No, potvrdio je medijima da je imao broj od načelnika PU šibensko-kninske Santinija i nazvao ga kako bi se informirao o načinu podnošenja prijave jer dosad nije imao takvih iskustva.

No, ako nije bio poziv zbog dogovaranja sastanka “u četiri oka” nego informiranja o načinu podnošenja prijava takve informacije i uslugu mogao je dobiti na jednostavniji način, na licu mjesta od dežurnog policijskog službenika.

Demonstracija moći i utjecaja

Odvjetnik Anto Nobilo ne dvoji da je posrijedi demonstracija moći i utjecaja bahatih HDZ-ovih lokalnih moćnika.

– Sastanak načelnika policijske uprave s HDZ-ovih Dujićem radi podnošenja kaznene prijave svojevrsno je trgovanje utjecajem ali i pritisak na podređene policijske službenike koji bi morali to operativno odraditi. Znamo kako se podnosi kaznena prijava i to vrijedi za svakog građanina pa i za građanina Dujića. Ne vjerujem da je bio posrijedi običan telefonski poziv. To su stari folovi moćnika, upozorio je Nobilo.

– U cijelom slučaju nedopustivo je da policija nije stala iza svoje službenice. Policijska službenica bila je na službenom zadatku kada se dogodio incident pa je i logično bilo očekivati da će policija podnijeti kaznenu prijavu a ne da ona osobno podnosi prijavu.

Nije se to dogodilo u njezino privatno vrijeme. Očito je da policija nije imala volje zbog političkog utjecaja, zaključio je Nobilo smatrajući da općinsko tužiteljstvo nije smjelo odlučivati kako zbog spomenute sestre koja radi u istom tijelu odvjetništva tako i zbog očitog političkog utjecaja njezinog oca na rad lokalnih tijela.

Božinović se susreo s pitanjima

Ministar Davor Božinović se već na dolasku u Sabor, gdje je danaas predstavio Izvješće o radu policije u 2023., susreo s pitanjima o slučaju odbacivanja kaznene prijave protiv majke i kćeri Dujić od strane šibenskog državnog odvjetništva. Postavili su mu ih novinari.

– Policija je cijeli spis predala Državnom odvjetništvu, a u njemu su bili i razgovori s mladoj policajki nadređenim policijskim službenicima.

Odluka državnog odvjetništva je legitimna, a oni su to sada povjerili drugom državnom odvjetništvu. Ako se bude tražilo da policija postupa i provodi neke radnje, glavni ravnatelj mi je upravo rekao da je on odlučio da će i policija povjeriti to nekoj drugoj policijskoj upravi, izjavio je Božinović, u čijoj je pratnji bio ravnatelj policije Nikola Milina.

Ministar se strogo držao ovih nekoliko rečenica, jako je pazio kako ne bi izašao iz tog okvira.

Zašto baš osobno u policiju?

Ni u odgovorima na potpitanja novinara niti kasnije kada su neki oporbeni zastupnici u svojim replikama tražili od Božinovića da im objasni je li bilo pritisaka na policajku koja je prijavila Dujiće i zašto je ona sada na bolovanju.

– Ne mogu ulaziti u detalje, postoji spis, izjave svih involviranih. Dva odvjetništva su različito postupila i nacionalno je to povjerilo drugom odvjetništvu, u nekoliko je navrata ponovio Božinović.

Imao je i spreman odgovor zastupnicima koje je zanimalo što je glava obitelji Dujić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko, radio u ponedjeljak u prostorijama Policijske uprave Šibensko-kninske, o čemu je razgovarao s njezinim načelnikom Sandrom Santinijem.

Kazao je da je Dujić došao podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo prijetnje, ali nije ulazio u detalje i nije pojasnio kako to da se takve prijave predaju baš načelniku policije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter