DANKO KONČAR:

U 3. maju nema alternative brodogradnji


Danko Končar, vlasnik Kermas energije, koja je izabrana za strateškog partnera Uljanika, u utorak je u 3. maju rekao kako u tom brodogradilištu nema alternative brodograđevnoj djelatnosti i da se za to brodogradilište u sljedeća dva ili tri tjedna očekuje ponuda iz talijanskog Fincantierija.

"U Brodogradilištu 3. maj nema alternative škverskoj djelatnosti, kao ni u Uljaniku, pa ni u Brodotrogiru", rekao je Končar nakon sastanka s Upravom i sindikatima u 3. maju.

Končar je jučer najavio ulazak Brodotrogira u sastav Uljanika, odnosno povezivanje trogirskog, riječkog i pulskog brodogradilišta, koja su u dugovima, a na novinarski upit o tome te koji je njegov interes, Končar je odgovorio da se objedinjavanjem može postići racionalizacija procesa i specijalizacija. Dodao je da povezivanje ne mora biti kroz vlasništvo.

Na pitanje do kada bi trebali biti gotovi razgovori s Fincantierijem, Končar je rekao da bi, koliko zna, Fincantieri u kratkom roku trebao izići s ponudom, u sljedeća dva ili tri tjedna. Na pitanje bi li to bio većinski paket, rekao je da u Fincantieriju znaju da mogu dobiti većinski paket, a da može biti riječ i o manjinskom.

Upitan želi li Uljanik zadržati udjel u 3. maju, odgovorio je da sigurno želi, ali da, ako je za 3. maj pametnija neka druga opcija, to treba iskoristiti.

Na pitanje o vraćanju pozajmice od oko 500 milijuna kuna, koju je 3. maj dao Uljaniku, Končar je kazao je vraćanje tog duga prioritet, da u 3. maju nedostaje materijala i da brodove treba završiti.

Novinare je zanimalo ima li Končar viziju kako zatvoriti financijsku konstrukciju troškova restrukturiranja Brodogradilišta Uljanik, a Končar je rekao da ih ima nekoliko, da postoji niz partnera, od banaka do Vlade i da se sa svima uključenima nastavljaju razgovori.

Odgovarajući na pitanje što najmanje od države očekuje u financijskom dijelu, rekao je da je država na neki način već uključena u Uljanik grupi te da revitalizacija škverske djelatnosti, postavljanje na osnove, gdje će se ipak stvarati neka dobit, znači i vraćanje duga državi.

Zamoljen za procjenu okvirnih troškova restrukturiranja Uljanika, Končar je odgovorio da će troškovi biti "poprilični", stotine milijuna eura.

Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata (SMH-IS) u 3. maju Juraj Šoljić izjavio je da je najbitnije da brodogradnja u Rijeci opstane i da nema alternative. Naglasio je da sindikat podržava svakog strateškog partnera koji će graditi plovne jedinice od projekta do primopredaje i zaposliti radnike.

Regionalni povjerenik SMH-IS Damir Bačinović ocijenio je da je Fincantieri dobrodošao i da je kombinacija koju bi Končar ostvario s Ficantierijem, dobra i da bi osigurala budućnost.

"Sve ostalo je vrlo neizvjesno i oprezni smo, jer imamo loša iskustva, a 3. maj sada ima drugu šansu i ne smijemo ju prokockati", naglasio je.

Predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan kratko je kazao da je Uprava predočila sve bitne podatke te da se nada da je Končar zadovoljan. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter