OTKLJUČAVANJE

Djeca su ponovno u vrtićama i školama, počinju sportska natjecanja, otvorene su granice... NACIONALNI STOŽER MORA DONIJETI JOŠ JEDNU VAŽNU I TEŠKU ODLUKU

| Autor: Glas Istre
(Pixabay)

(Pixabay)


Nacionalni stožer mora odlučiti o tome hoće li štićenike domova za starije i nemoćne pustiti da izlaze vani bez kontrole, javlja N1.

Naime, sada štićenici mogu izaći samo uz uz pratnju djelatnika. Naš reporter Hari Kočić danas je razgovarao sa štićenicima dva doma za starije i nemoćne u Splitu.

Čovjek u zaštitnom odijelu čeka korisnike da ih otprati u prvu šetnju, na svježem zraku, nakon više od 60 dana. No ne smiju izlaziti sami niti se udaljavati od zgrade, što je izazvalo revolt. Jedna štićenica splitskog doma za starije u Vukovarskoj našem se reporteru požalila:

"Prvo, mi nismo pačići, da nas šetaju! Ja ne trebam nikakvog tjelohranitelja! Ja trebam ići u grad, riješit svoje račune, otić frizeru i tako dalje! To želim sutra ujutro najkasnije!"

Neki čak uopće ne koriste usluge Doma, samo od njih unajmljuju apartman. Ni oni ne mogu izaći. Mi imamo ugovor s njima da smo dobili apartman. I to je sve. Dakle nemate sestru Doma, liječnika Doma, hranu iz Doma? Ne! Mi imamo svatko svog liječnika, kojeg smo i do sad imali. Nemamo mi ništa s njima!", kazala je našem reporteru tako jedna gospođa koja od Doma unajmljuje apartman.

Odvjetnica Doriš Košta je u Dnevniku N1 Televizije kazala kako se radi o vrlo restriktivnim mjerama. Realno je, kaže, i obraćanje europskim pravosudnim institucijama, no kako se prije svega moraju iscrpiti pravni lijekovi u Hrvatskoj.

"Odluke vezane uz zabranu kretanja i napuštanja domova su vrlo restriktivne mjere gdje je u pitanju ograničenje ustavnih i konvencijskih prava, pa bih pozvala Stožer, s obzirom da nemamo proglašenu izvanrednu situaciju, da sve dobro protumači i napravi razliku gdje su ljudi u apartmanima ostvarili pravo najma i nisu nemoćni", kazala je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter