ZAGREB

Demokrati: Vlada mjerama za pomoć gospodarstvu treba obuhvatiti i medije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nakon vladinih mjera za pomoć gospodarstvu za očuvanje radnih mjesta usvojenih u utorak, Demokrati su upozorili Vladu, kao i Ministarstvo kulture, da je mjerama bilo nužno obuhvatiti i sektor medija.

''Smatramo da je novinarstvo u zdravstvenoj i ekonomskoj krizi kakva prijeti od pandemije koronavirusa. Funkcioniranje vitalnih javnih službi – od zdravstva, preko opskrbe, do financijskog sustava – i osobne sfere života građana izravno ovisi o pravodobnim i provjerenim informacijama, dok širenje dezinformacija sve krizne scenarije može učiniti mnogo težima", ističe se u priopćenju. 

Novinari se, dodaju svakodnevno izlažu opasnostima kako bi građankama i građanima prenijeli bitne i provjerene informacije u cilju služenja javnosti'.

Demokrati naglašavaju i kako bi nastale okolnosti i neizvjesni razvoj situacije mogao  dovesti do gašenja radnih mjesta novinarki i novinara, ostalih zaposlenih u medijima, a posebice u malim i lokalnim te neovisnim, neprofitnim medijima. 

Ističu i kako u medijskom sektoru postoji problem nereguliranih prava slobodnih novinarki i novinara, koji će se u većini medija prvi naći na udaru posljedica aktualne krize, bilo kroz otpuštanja, bilo kroz stagnaciju novih angažmana.

'Stoga Demokrati smatraju potrebnim porezno rasteretiti slobodne novinare, te poslodavcima osigurati određene mjere koje će imati za cilj osigurati isplatu naknade ugovorenih mjesečnih honorara stalnim honorarnim suradnicama i suradnicima, freelancerima i slobodnim novinarkama i novinarima.

Ta stranka također zahtijeva od Ministarstva kulture i Vlade da posebni set mjera namjeni očuvanju radnih mjesta radnica i radnika u medijskom sektoru, posebice freelancerima i vanjskim suradnicama i suradnicima u očuvanju njihovih položaja'.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter