WASHINGTON

Trump i demokrati dogovorili se o paketu pomoći gospodarstvu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U petak navečer još je vladala sumnja u vezi s dogovorom republikanaca i demokrata koji su, zarativši usred predsjedničke kampanje, razgovarali o paketu pomoći američkom gospodarstvu i velikom broju Amerikanaca s prekarnim statusom koji trpe štetu zbog epidemije koronavirusa.

"Ponosni smo što smo se s administracijom dogovorili o rješavanju glavnih izazova i uskoro ćemo glasati" o tom nacrtu zakona u Zastupničkom domu, napisala je čelnica demokrata u tom domu Nancy Pelosi svojoj parlamentarnoj skupini.

No mreža Fox Business objavila je da nikakav dogovor još nije postignut, "usprkos izjavama Nancy Pelosi".

Tekst predviđa "besplatno testiranje za sve kojima je ta pretraga potrebna, pa i za one koji nemaju osiguranje te dva tjedna plaćenog bolovanja i obiteljskog dopusta za oboljele od virusa", rekla je Pelosy nešto ranije tijekom dana.

Sjedinjene Države nemaju univerzalan sustav zdravstvenog osiguranja pa milijuni Amerikanaca nisu ili nisu dovoljno osigurani a plaćeno bolovanje dostupno je tek malom broju radnika jer su mnogi plaćeni po satu.

Zbog toga je američko društvo osjetljivije na epidemiju i mnogi si ne mogu priuštiti da ostanu kod kuće zbog koronavirusa.

Tekst će se nakon glasovanja u Zastupničkom domu poslati u Senat koji će zasjedati tek u ponedjeljak poslijepodne, nakon čega ga još mora potpisati Donald Trump da bi stupio na snagu.

Taj paket pomoći gospodarstvu u ponedjeljak je uz veliku pompu najavio Donald Trump koji je gospodarstvo postavio u vrh prioriteta svoje kampanje. Paket je zatim bio predmet oštre rasprave s demokratima.

U petak ujutro američki ministar financija Steven Mnuchin rekao je da će administracija pomoći ponajprije malim i srednjim poduzećima koja su najosjetljivija zbog snažnog usporavanja gospodarstva.

Mnuchin je ipak nastojao umiriti javnost rekavši da je koronavirus "kratkoročan" problem i da je situacija ovaj put drukčija nego što je bila "financijska kriza (2008.) za koju se nije znalo kad će završiti".

"No prebrodit ćemo ovo i gospodarstvo će biti snažnije no ikad", obećao je, "gospodarstvo i tržišta ojačat će do kraja godine".

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter