VELIKO ISTRAŽIVANJE

Mladi Hrvati na drogama se seksaju bez kondoma. Zahvalimo na tome svima koji blokiraju seksualni odgoj

| Autor: Ljerka Bratonja Martinović
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Trećina hrvatskih 17-godišnjaka stupila je u spolne odnose, i to najčešće u dobi od 16 godina, manje od polovine pritom je koristilo kondom, a u visokom postotku učinili su to pod utjecajem alkohola ili psihoaktivnih droga, pokazalo je istraživanje Spolno i reproduktivno zdravlje mladih u Hrvatskoj 2021/2022., što ga je među 2.500 učenika u stotinjak srednjih škola proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Porazni podaci ovog istraživanja govore da je seksualna edukacija u Hrvatskoj, koja nikad nije sustavno uvedena u škole, danas ispod prihvatljive razine.

Među onima koji su imali spolne odnose, najčešće je to bio vaginalni odnos (86 posto), zatim oralni (84 posto) te analni odnos, koji je probalo 24 posto tinejdžera.

Promatrano po spolu, najveći udio mladića imao je oralni odnos (84 posto), dok je u djevojaka najzastupljeniji vaginalni odnos (88 posto). Djevojke su u toj dobi najčešće imale jednog partnera, a mladići dva.

"Uče" na internetu

Zabrinjava podatak da je nezaštićen spolni odnos, unatoč visokom riziku od neželjene trudnoće ili spolno prenosive infekcije, prakticirala većina mladih.

Istraživanje je, naime, pokazalo da 73 posto tinejdžera nikad nije koristilo kondom pri oralnom spolnom odnosu, 47 posto nije ni pomislilo na takav vid zaštite pri analnom odnosu, dok je pri vaginalnom odnosu kondom koristilo manje od pola tinejdžera, njih samo 46 posto.

Više od 50 posto mladih nikad, ili tek ponekad, koristi kondom kod vaginalnog seksa, dok je kod ostalih vrsta seksualnog ponašanja situacija još gora, što znači da visoki postoci tinejdžera u Hrvatskoj prakticiraju spolni odnos bez zaštite.

Unatoč ovim lošim pokazateljima, mladi svoje znanje o spolnom zdravlju, koje stječu uglavnom preko interneta i u razgovoru s vršnjacima, ocjenjuju mahom vrlo dobrim – oko 40 posto mladića i 45 posto djevojaka, svaki treći smatra da dobro vlada informacijama o spolnom zdravlju, a odličnu ocjenu daje si 22 posto mladića i 13 posto djevojaka.

Tek oko dva posto 17-godišnjaka smatra da im je ta vrsta znanja nedovoljna.

Zaštita od neželjene trudnoće i spolnoprenosivih bolesti osnovni su razlozi korištenja zaštite prilikom spolnog odnosa.

Koliko su mladi toga svjesni, pokazuju rezultati istraživanja koji govore da tinejdžeri zaštitu koriste u najvećoj mjeri zbog straha od neželjene trudnoće (91,8 posto) i zaštite od spolno prenosivih infekcija (60 posto).

Povjerenje u partnera ključni je razlog zbog kojeg mladi ne koriste kondome, a kao razloge nekorištenja kondoma navode i činjenicu da im nisu pri ruci, ili ih ne vole koristiti.

Pijani i u neznanju

Koliko na rizično spolno ponašanje utječu druga rizična ponašanja, govori podatak da je svaki drugi tinejdžer imao spolni odnos pod utjecajem alkohola, a svaki peti (njih 18 posto) pod utjecajem psihoaktivnih droga, marihuane, ecstasyja, kokaina, amfetamina i slično.

Takvom rizičnom seksu nešto su skloniji mladići, no postotak se bitno ne razlikuje u odnosu na djevojke.

Svi su ispitanici prošli i test znanja o spolnom zdravlju, gdje su im postavljena pitanja o građi i fiziologiji reproduktivnih organa, menstruacijskom ciklusu, spolno prenosivim bolestima i metodama kontracepcije.

Pokazalo se da najveći udio mladića i djevojaka, oko 40 posto, ima tek dovoljno znanja o ovim temama, a test za dvojku nije uspjelo riješiti 28 posto mladića i 14 posto djevojaka. Vrlo dobro znanja o spolnom i reproduktivnom zdravlju ima tek 6,7 posto mladića i 13 posto djevojaka, a odličnih je ispod jedan posto.

Po ocjeni stručnjaka HZJZ-a, rezultati ovog istraživanja ukazuju na potrebu osvještavanja i edukacije kako bi se ojačala zdravstvena pismenost i uklonile krive percepcije i procjene pri donošenju odluka.

U Hrvatskoj 2022. godine 57 infekcija sifilisom, 21 gonorejom i 101 klamidijom

Važnost ulaganja u zaštitu i unapređenje spolnog i reproduktivnog zdravlja proizlazi iz činjenice da se u svijetu svakoga dana milijun ljudi zarazi nekom spolnom prenosivom infekcijom, što je oko 274 milijuna novih infekcija na godišnjoj razini, dok je u Hrvatskoj tijekom 2022. godine, zabilježeno 57 infekcija sifilisom, 21 gonorejom i 101 klamidijom, objasnila je voditeljica istraživanja Diana Jović Burić.

Istodobno, od raka vrata maternice u toj je godini umrlo 109 žena, a zabilježen je i 191 porod u maloljetnica u dobi do 17 godina, upozorila je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater