Fali lijekova iz raznih skupina

Nestašica važnih lijekova u Hrvatskoj: Pacijenti imaju nekoliko mogućnosti

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Brojni građani koji su došli po terapiju umjesto lijeka koji inače koriste dobili su opciju da uzmu drugi lijek istog sastava. Nekih lijekova nema i neće ih biti još neko vrijeme.

Tri velike farmaceutske kompanije najavile su nestašicu za jaki antibiotik, nekoliko lijekova za srce, artritis te nestašicu lijeka protiv leukemije. Neće ih biti do konca ožujka.

"Trenutačno u Hrvatskoj imamo oko 180 nestašica. Fali lijekova iz raznih skupina. Pričalo se o antibioticima i lijekovima za kašalj, ali fale i lijekovi za srce, dijabetes...", kaže Ana Gongola iz HUP-Udruge proizvođača lijekova za dnevnik.hr.

Od 4000 odobrenih lijekova na tržištu svaki se barem jednom nađe u nestašici

Iz HALMED-a poručuju da za sve vrste lijekova za koje je najavljena nestašica ima nešto zaliha, ali i zamjenskih lijekova. Za pacijente s kroničnim bolestima opcija je i interventni uvoz.

"U svakoj ljekarni na određeni recept može se zatražiti, ako lijek nije dostupan u Hrvatskoj, a dostupan je na nekom drugom tržištu, da se napravi hitni interventni uvoz. To se nekad može napraviti u roku od 24 sata", rekla je magistrica farmacije Arijana Meštrović.

Uzrok nestašica najviše se krije u cijeni

"Imamo tisuće lijekova koji koštaju do 10 eura. Tu je proizvodnja vrlo neisplativa i zbog toga pojedini proizvođači odustaju. Čim jedni odustaju, potražnja i pritisak kod drugih se povećava i onda oni povremeno ne mogu isporučiti", objasnila je Gongola.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter