Q-Pin SR tablete

Povlači se Belupov lijek za shizofreniju zbog neispravnosti

| Autor: Patricija SOFTIĆ

HALMED, Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode, objavila je prekjučer obavijest o povlačenju antipsihotika, odnosno Q-Pin SR tableta s produljenim oslobađanjem koje proizvodi koprivnička farmaceutska tvrtka Belupo.

Povlači se serija Y09694 lijeka Q-Pin SR tablete od 50 miligrama, a razlog je neispravnost u kakvoći lijeka.

- Navedeni postupak povlačenja provodi se zbog neispravnosti u kakvoći koja se odnosi na rezultat izvan granice specifikacije za parametar oslobađanje na dugoročnom i ubrzanom testu stabilnosti praćenog kroz dvanaest mjeseci. Na tržištu u Republici Hrvatskoj nema dostupnih serija predmetnog lijeka koje nisu zahvaćene navedenom sumnjom u neispravnost. Stoga upućujemo sve korisnike ovog lijeka da se obrate svojem liječniku vezano uz nastavak terapije, poručuju iz HALMED-a.

Ovaj lijek izdaje se na recept, a koristi se u liječenju različitih bolesti kao što su bipolarna depresija i velike depresivne epizode, manija i shizofrenija. Kako navodi HALMED, u prometu u RH trenutačno su dostupni drugi lijekovi s istom djelatnom tvari, istog farmaceutskog oblika i iste jačine, stoga povlačenje predmetnih serija lijekova ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta.

- Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije, poručuju iz HALMED-a, te mole građane koji koriste ovaj lijek da se odmah obrate svom liječniku kako bi im dao zamjenski lijek.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini