Piše Vanesa Begić

Veruda na Stoji

(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Objediniti povijest školstva u Puli. Nekim pisanim, sveobuhvatnim tragom, ili možda i nekom spomen-sobom gdje će biti obuhvaćeno prisjećanje na sve etape obrazovanja u tritisućljetnom gradu, obuhvativši pri tome i recentniju povijest. Informatizacijom se nešto ubacuje u sustave, no najveća vrijednost, blago, riznica su dnevnici, ljetopisi, matice, u kojima se »krije« čitavo bogatstvo škola i obrazovanja.

A kroz godine je bilo puno promjena - pomislimo samo na promjene država i uzevši u obzir da su neke škole, odnosno školske zgrade prilično stare i da su svašta prošle i doživjele.

Od osnovnih škola današnje Stoja, Šijana, Centar, Tone Peruško, Monte Zaro kao zgrade i odgojno-obrazovne ustanove imaju dugu povijest, Veruda, Vidikovac i Veli Vrh te Talijanska osnovna škola »Giuseppina Martinuzzi« su novijeg datuma (eh, i taj noviji datum je relativan pojam, desetljeće više ili manje), Kaštanjer je nešto starija…

A i zgrada Gimnazije odnosno cijela »žuta« zgrada, ona »Lipe«, Tehničke škole, sve imaju dugu odgojno-obrazovnu povijest.

Recimo da je primjerice zgrada Osnovne škole Stoja nekada, kada je sagrađena, 1912. godine bila sirotište, a kada je krenula s radom kao osnovna škola, najprije se zvala Veruda, tek kasnije »Vladimir Gortan«.

OŠ Monte Zaro, odnosno njezina zgrada bila je nekada skladište pomorskih karata, kako vele povijesni podatci, a tu je nekada davno djelovao i Radio Pula, te bio je smješten i dječji vrtić. Zgrada je ispražnjena za potrebe škole ranih šezdesetih.

Osnovna škola Šijana utemeljena je pak 1898. godine kao prva hrvatska škola u Puli.

Tek da navedemo neke od podataka. A bilo je toga za knjige i knjige. Za čitave studije, a kroz povijest školstva prati se i povijest jednoga grada, njegovih ljudi, kretanja, promjena, stanje unutar društvam zbilja puno toga više od samoga školstva. Škola o školstvu, pa i više od toga - najkraće i najjednostavnije rečeno,. Neke su zgrade prošle i četiri države - uvijek na istoj poziciji. Kao svjedoci povijesti i svih mijena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter