razgovor s damirom novotnyjem

Turizam nam ovisi o kapacitetima iz 70-ih, a ne donosi korist cijeloj Hrvatskoj

| Autor: Glas Istre
(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


BDP je u drugom tromjesečju ove godine porastao za 3,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, no rastao je sporije nego u prethodnom kvartalu. Pad se bilježi u izvozu i prerađivačkoj industriji, a građevinski sektor i dalje raste. 

Damir Novotny, u emisiji "Studio 4" kazao kako je ovaj rast BDP-a inercija koja se nastavlja iz prošle godine. Dodao je kako je turizam također dao svoj doprinos, a povlačenje novaca iz fondova EU je također imalo značajan utjecaj na ove brojke.

Iz nacionalnih izvora premalo se potiče regionalni razvoj, istaknuo je. Smatra kako je nužno ulagati u prerađivački sektor u istočnoj Hrvatskoj. Dodaje kako bi ovakve stvari trebale biti nužna promjena u vladinim politikama kako bi se koristi od ekonomskog razvoja prelile i na kontinent.

- Kada se gledaju razvijenosti naših pojedinih regija, na prvom je mjestu Zagreb, zatim Istra i sjeverozapad Hrvatske. Dok je jug Hrvatske gdje je turizam istisnuo sve druge djelatnosti, a od turizma ima koristi uski krug ljudi koji se bave tim poslom, ali cijela regija zaostaje, naglasio je Novotny.

Novotny ističe kako današnji turizam u Hrvatskoj ovisi o kapacitetima iz 70-ih godina prošlog stoljeća. Smatra kako je premalo hotelskih kapaciteta, a 70 posto je kapaciteta u kućanstvima ili apartmanima, a tu je potrošnja slaba.

- Što se tiče potrošnje turista mi ne možemo sustići naše konkurente s Mediterana, ali i Austrije, naglašava. Dodaje kako Austrija godišnje ostvaruje 130 milijuna noćenja, a Hrvatska stotinjak, unatoč činjenici da Austrija nema mora.

- Turisti koji dolaze u Hrvatsku pretežno se ne hrane u restoranima, već se opskrbljuju u maloprodajnim lancima. Velika potražnja dovodi do porasta cijena i kada turisti odu ostaju visoke cijene koje moraju platiti stanovnici Hrvatske, rekao je Novotny.

- Turizam u Hrvatskoj donosi korist lokalnoj zajednici, ali ne i cijeloj Hrvatskoj, zaključio je.

Cijeli prilog dostupan je na poveznici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter