sevdahom kroz hrvatsku

U utorak u Domu branitelja zborovi iz Zadra, Siska, Rijeke i Pule 

| Autor: Vanesa Begić
(Osobna arhiva)

(Osobna arhiva)


Na konferenciji za novinare upriličenoj u četvrtak Senad Pršić predsjednik i Mirela Čaušević tajnica Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre predstavili su manifestaciju »Sevdahom kroz Hrvatsku« koja će se održati u utorak, 8. listopada u 19 sati u Domu hrvatskih branitelja.

Ulaz je besplatan, a nastupit će Zbor istarske gondže iz Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, Bošnjačka nacionalna zajednice Rijeka - Mješoviti pjevački zbor Sevdalije iz Rijeke, Bošnjačka narodna zajednica Zadar - Mješoviti pjevački zbor Hor Šeher te Bošnjačka nacionalna zajednica Sisak - Ženski pjevački zbor Sevde i tamburaški orkestar Sevdalije.

- Želja nam je bila predstaviti sevdalinke, i to nastupima sastava iz cijele Hrvatske, da bismo pokazali kako se njeguje taj žanr i njegove specifičnosti, kako ulažemo sve raspoložive snage u njegovanje tih pjesama. Ulažu se veliki napori za očuvanje toga dijela baštine, kao i za njegovu promociju putem takvih koncerata, kazao je Pršić pozvavši pri tome sve zainteresirane da prisustvuju tom koncertnom događaju.

Mirela Čaušević govorila je o tome kako su ovom prilikom zastupljeni zborovi iz cijele Hrvatske - od Pule do Rijeke, pa sve do Zadra i Siska, što znači i raznovrsnost. Program je sufinanciran sredstvima iz Državnog proračuna putem Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Podsjetimo sama riječ sevdah potječe od arapske riječi »sawda« što znači »crna žuč«, a u turskom jeziku, ovaj pojam se veže za melankolično raspoloženje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter