sedmo izdanje

Održan klavirski maraton u Dubrovi: 210 mladih glazbenika sviralo punih 12 sati

| Autor: Branko Biočić
Nikol Vidak i Melita Lasek Satterwhite (Snimio Branko Biočić)

Nikol Vidak i Melita Lasek Satterwhite (Snimio Branko Biočić)


Od ranih jutarnjih sati pa sve do kasne večeri Parkom skulptura Mediteranskog kiparskog simpozija na Dubrovi odzvanjali su zvuci klavira. Naime, Umjetnička škola Matka Brajše Rašana iz Labina organizirala je već sedmu godinu tradicionalnu glazbenu manifestaciju Klavirski maraton, dugačak klavirski koncert na otvorenom u Amfiteatru Dolac Parka skulptura na Dubrovi kraj Labina.

Koncert je započeo 9.30 sati ujutro i trajao je neprekidno punih 12 sati. Sudionike i publiku pozdravili su Melita Lasek Satterwhite, ravnateljica Umjetničke škole M.B. Rašan, zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada, Renata Kiršić Veselica, predsjednica mediteranskog kiparskog simpozija i Filip Leko, voditelj klavirskog odjela škole i inicijator ove manifestacije koji je koncert proglasio otvorenim.

(Snimio Branko Biočić)Mia Pečnik (Snimio Branko Biočić)

Svoje je umijeće sviranja na klaviru pokazalo 210 sudionika iz glazbenih škola, plesnih škola, muzičkih akademija i različitih udruga, a svi sa željom da zasviraju klavir u jedinstvenom prostoru okruženom prirodom. To je bio najveći broj izvođača do sada, a stigli su pijanisti iz Osijeka, Čakovca, Rijeke, Pule, Poreča, Rovinja, Pazina, Buzeta, Lovrana, Kastva te s otoka Raba i Krka, uz domaćine iz Labina.

Studenti, profesori, učenici te oni koji sviraju iz hobija, pokazali su svoje umijeće sviranja klavira izvan učionica, u opuštenoj atmosferi okruženi zelenilom. Melita Lasek Satterwhite, koja je otvorila koncert svirajući zajedno sa Nikol Vidak, zadovoljno je na kraju rekla: 

- Jako smo sretni i zadovoljni što je ova manifestacija okupila toliki broj mladih i malo starijih umjetnika pijanista, polaznika glazbenih škola, studenata i profesora klavira. Proveli smo divan opuštajući dan u ovom prekrasnom ambijentu okruženog zelenilom, ni jutarnja kišica nas nije omela.

Dan je bio savršen, mnogobrojni pijanisti izvodili su repertoar koji je bio sastavljen uglavnom od klasične glazbe koji sviraju u glazbenim školama i muzičkim akademijama no našla se tu i poneka tema iz filmska i zabavna melodija pa je to bilo za svačiji ukus. Ponosna sam jako na naš klavirski odjel od kojega je to sve skupa krenulo, pročelnika Filipa Leke i organizacije cijelog našeg odjela klavirista i djelatnika škole koji su se angažirali.

Došli smo već u osam sati kada su krenule pripreme i bili ovdje do 22 sata uz ljude iz različitih krajeva koji nam se svi vraćaju i rekli su da jedva čekaju iduću godinu. Istaknula bih da veliki broj djece kroz cijelu godinu priprema svoj program da bi došli ovdje i predstavili se, rekla je ravnateljica labinske umjetničke škole M. B. Rašan koja je i uz Leku vukla konce cijele pripreme i organizacije.

(Snimio Branko Biočić)Melita Lasek Satterwhite, Federika Mohorović Čekada, Filip Leko i Renata Kiršić Veselica (Snimio Branko Biočić)

Posebna gošća maratona bila je mlada i višestruko nagrađivana 23-godišnja pijanistica iz Zagreba, Mia Pečnik, studentica na Visokoj školi za glazbu i ples u Kolnu. Svojim repertoarom Chopina i Ravela te virtuoznošču na klaviru oduševila je publiku.

- Bilo mi je veliko zadovoljstvo nastupiti ovdje, jako sam zahvalna na pozivu. Presretna sam vidjeti kako je to sve uopće organizirano, lijepu atmosferu i toliko mladih ljudi, polaznika raznih glazbenih škola koji su dobili priliku nastupiti pred drugima. Nadam se da sam i ja nešto pridonijela ako se nadaju postati pijanisti u budućnosti i upoznala ih sa malo težim repertoarom, rekla je Mia koja će ovoga ljeta nastupati na više pozornica u Zagrebu i Dalmaciji te na seminarima u zemlji i inozemstvu pa će za nju to biti radno ljeto sa puno programa.

Svojom nadarenošću otvaraju joj se mnoga vrata kroz koja će zasigurno ući, a cilj joj je i dalje svirati, napredovati u tehnici i općenito u glazbi te uživati u nastupima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter