KANFANARSKA FUŽIJADA

PASTROVICCHIO NAJBOLJI KUHAR: Načelnici mijesili, razvlačili i oblikovali fuže

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ


Načelnici općina Kanfanar Sandro Jurman, Bala Edi Pastrovicchio te Mario Bratulića iz Svetog Petra u Šumi i Dalibor Macan iz Savičente sa svojim su timovima mijesili, razvlačili i potom uz čarobni štapić oblikovali fuže. Najuspješniji prema odluci žirija bili su predstavnici Bala, koji su dobili najvišu ocjenu za ukupni dojam, dok su domaćini Kanfanarci bili šampioni u kategoriji pripremanja fuža

Večer uoči tradicionalne smotre boškarina Kanfanar je mjesto u koje se dolazi na najbolje istarske fuže. Gastro show Fužijada sa ciljem promocije istarske tjestenine održava se već osmu godinu u sklopu Jakovlje. Mada je prvotno ova manifestacija trebala biti kulinarski uvod u smotru danas, slobodno možemo reći, ova kulinarska priča privlači veliki broj poklonika domaće kuhinje.

A da se priča iz godine u godinu ne bi ponavljala po istom receptu pobrinuo se organizacijski odbor na čelu sa Sandrom Orbanićem. Za glavne je aktere pripreme tjestenine postavio načelnike općina Kanfanar Sandra Jurmana, Bala Edia Pastrovicchia te Maria Bratulića iz Svetog Petra u Šumi i Dalibora Macana iz Savičente koji su sa svojim timovima mijesili, razvlačili i potom uz čarobni štapić oblikovali fuže. Najuspješniji prema odluci žirija bili su predstavnici Bala koji su dobili najvišu ocjenu za ukupni dojam, dok su domaćini Kanfanarci bili šampioni u kategoriji pripremanja fuža.

Matijević i Jovanović

Kanfanar je ugostio i vrhunske kuhare koji su kuhali autorska jela. Boje Hrvatske branili su Časlav Matijević i Dragan Jovanović, dok je za Maltu igrao Jefferey Vella. Kako nam je izjavio Časlav Matijević, sudionik jednog od finalnog natjecanja Masterchefa Hrvatske, kanfanarski gastro show nikako nije želio propustiti.

-Razmišljajući kako da se pripremim za kulinarsko nadmetanje, odlučio sam da nema pripreme. Prepustio sam se i radoznalo iščekivao svoje namirnice koje su mi dodijelili domaćini te se prepustio mašti. Dobivši biftek od boškarina, namirnice koju je teško zafrknuti, jer je treba samo dobro termički obraditi krenuo sam u šumsku pustolovinu. Uz odlične vrganje i neke tajne sastojke učinio sam pomak od mora i vjerujem dokazao da je uz morske plodove hit gurmana bio i ostao mesni jelovnik, rekao je Matijević.

Za razliku od Matijevića, drugi hit kuhar Fužijade, Dragan Jovanović svoj je autorski tanjur ispunio upravo plodovima mora, pa je fuže dopunio strelkom, repovima kozica, kanaštrelama u šugu, klicama ukiseljenih tikvica i kao šlagom na vrhu torte, on je to učinio "snijegom" od maslinovog ulja.

Uz autorske tanjure za ostalim su se prodajnim stolovima ispred kojih se strpljivo čekalo u redu za odabrani pjat, širili uzbudljivi mirisi domaće hrane počevši od šuga od domaće kokoši i umaka od boškarina, preko mirisa naribanih tartufa i ručno rezanih feta pršuta i pancete pa sve do biljnih i miomirisnih začina Istre.

Klarini fuži

Ipak, da ne bude zabune glavni akteri Fužijade i ove su godine bili djelatnici prve tvornice tjestenine u Istri - "Klara Marić" koji su neumorno pod dirigentskom palicom gospođe Klare, kuhali i pripremali jela od fuža te kvalitetom svojih proizvoda, i sa svakim novim izlaskom tanjura na stol, pokazivali prave razloge svog dugotrajnog opstanka na tržištu. Dakle i ove godine jedna od inicijatorica Fužijade, Klara Marić koja je uz organizacijski odbor i načelnika Sandra Jurmana, zaslužna i za brendiranje Kanfanara kao općine boškarina i fuža, imala je razloga za veselje. Tanjur za tanjurom je nestajao, Kanfanar se opet proslavio, a njeni su fuži i ostala tjestenina potvrdili status proizvoda koji su sastavnim djelom istarske gastronomske ponude.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter