Sve je počelo prije dvjesto godina kada se nono od moga noneta Grge počeo time baviti. Danas u rodu imamo petnaest hektara vinograda i trideset stabala maslina za vlastite potrebe kako bismo proizveli svoje ulje, zbog zdravlja. Prosječno proizvedemo kilogram, kilogram i pol do dva kilograma po trsu i mogu napuniti pedeset tisuća butelja, a ono što ne ide u butelje prodajemo kao kvalitetnu rinfuzu u restorane i hotele, govori Milenko koji se već 25 godina bavi vinogradarstvom i vinarstvom, polovinu svog života
Polovica proizvodnje je malvazija - Milenko i Erik Matić (Snimio Branko Biočić)
U trokutu Kaštelir - Višnjan - Vižinada najbolja je kvaliteta tla i mikroklime za proizvodnju vrhunske kapljice bijelog i crnog vina. Stoga ne čudi da na ovom području postoje mnogi istaknuti i nagrađivani istarski vinari koji proizvode kvalitetna i vrhunska vina. Samo na području općine Višnjan čak šesnaest vinara proizvodi i puni vrhunsko vino u butelje s etiketom.
Među njima je i Milenko Matić iz zaseoka Baškoti, vinar i vinogradar te vlasnik vinske kuće Matić. Milenko je već četvrta generacija u obitelji vinara, a njegov sin Erik, koji završava Agronomski fakultet u Zagrebu, na smjeru vinogradarstvo i vinarstvo, bit će peta obiteljska generacija koja se bavi tim poslom.
- Sve je počelo prije dvjesto godina kada se nono od moga noneta Grge počeo time baviti. Danas u rodu imamo petnaest hektara vinograda i trideset stabala maslina za vlastite potrebe kako bismo proizveli svoje ulje, zbog zdravlja. Prosječno proizvedemo kilogram, kilogram i pol do dva kilograma po trsu i mogu napuniti pedeset tisuća butelja, a ono što ne ide u butelje prodajemo kao kvalitetnu rinfuzu u restorane i hotele. Proizvodimo malvaziju, chardonnay, merlot, cabernet sauvignon, teran, muškat žuti i muškat ružu, govori Milenko koji se već 25 godina bavi vinogradarstvom i vinarstvom, polovinu svog života.
Proizvede pedeset posto malvazije, a njegova svježa malvazija već je godinama u samom vrhu na Vinistri, a odležana malvazija je na međunarodnoj vinskoj manifestaciji Decanter u Londonu prošle godine osvojila 95 bodova i zlatnu medalju.
- Odležana malvazija koju sam nazvao Afrodita po božici ljepote već nekoliko godina u Londonu osvaja zlatne medalje. Tajna je da tijekom fermentacije odleži godinu dana u drvu, a nakon toga pretočimo je u inox bačve i zatim punimo u butelje. Svake godine osvojimo s našim vinima poneko srebro i zlato na raznim vinskim manifestacijama. Poluslatki muškat žuti i slatki muškat ruža su također odlični, a proizvodimo i Eros rose koji je jedinstven u Hrvatskoj jer je rađen od dva muškata, 80 posto je muškata ruže, a 20 posto muškata žutog. Prošle godine počeli smo proizvoditi i pjenušac Apolon koji još nije otišao na ocjenjivanje, ali se pojavio na tržištu gdje je dobro prihvaćen. Sastoji se od 80 posto sorte glere i 20 posto malvazije. Količine ćemo prilagoditi zahtjevima tržišta, kaže Milenko.
Želi nastaviti s ulaganjima i širenjem proizvodnje, najviše malvazije. Sadašnjih petnaest hektara vinograda namjerava povećati za još nekoliko hektara, ali problem je zemlja koja je u privatnom vlasništvu. U planu ima i završetak novog podruma i sale za degustaciju.
- Pokušat ću aplicirati na EU fondove. Država nam daje plavu naftu i godišnje poticaje, ali za veće investicije treba osigurati novac iz EU fondova, ističe Milenko.
Njegov sin Erik desna mu je ruka i nasljednik, još od osnovne škole pomaže ocu u vinogradu i proizvodnji vina pa je to odabrao i za svoje buduće zanimanje. Erik je završio Poljoprivrednu školu "Mate Balota" u Poreču i postao agrotehničar, a zatim je upisao Agronomski fakultet u Zagrebu gdje studira vinogradarstvo i vinarstvo.
- Želio sam nastaviti obiteljsku tradiciju i stvarati dobru kapljicu jer sam oduvijek osjećao ljubav prema lozi. Za to je najzaslužnija cijela obitelj i s očeve i s majčine strane. Pomažem u svim poslovima od vinograda do vinarije, govori Erik koji je sada na petoj godini agronomije.
Dobio je i stipendiju Hrvatske školske zaklade koju sponzorira naš poznati i uspješan vinar Miljenko Grgić iz Kalifornije. Erik je sredinom prošle godine proveo četiri studijska mjeseca u Kaliforniji, u vinariji Merry Edvards. Vratio se prepun dojmova i novih saznanja.
- Tamo je stil proizvodnje totalno drugačiji, sve se bazira na ekološkoj proizvodnji koja se dalje usmjerava na fermentiranje i dozrijevanje u drvu. Ta vinarija proizvodi oko dvjesto tisuća boca godišnje koje plasira po cijelom svijetu. Vidio sam i nove strojeve s kojima se ranije nisam mogao sresti, upoznao sam njihovu proizvodnju i kulturu vina. U Kaliforniji ima puno vinarija, gotovo da su jedna pored druge. Bilo nas je pet studenata, posjetili smo više vinarija, upoznali se s njihovim radom i vidio sam cijelu Kaliforniju. Bilo je to dragocjeno iskustvo koje mi je otvorilo nove vidike za proizvodnju naših vina, kaže Erik.
Nakon skorašnje obrane diplomskog rada vraća se kući gdje ga čeka obiteljski biznis jer se vina iz Baškota, koja se mogu naći u mnogim hrvatskim restoranima i hotelima, ali i kupiti na kućnom pragu, namjeravaju širiti. Milenko Matić i njegov sin Erik smatraju da u budućnosti treba više ulagati u modernizaciju, odnosno nove tehnologije i strojeve, kako u vinogradu tako i u podrumu.