odlučivat će o dobitnicima 20 Zlatnih arena

Predstavljen žiri glavnog natjecateljskog programa Pulskog filmskog festivala

| Autor: Mladen Radić
Ilustracija (Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Ilustracija (Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Lanjska dobitnica Velike zlatne arene Mirta Puhlovski, glumica i redateljica Nina Violić te glumac Goran Marković - također dobitnici Arena za glumačka ostvarenja, montažerka Nina Velnić te Zlatnom palmom nagrađeni redatelj Nebojša Slijepčević članovi su ocjenjivačkog suda 71. Pulskog filmskog festivala koji se održava od 11. do 18. srpnja.

Peteročlani žiri odlučivat će o dobitnicima 20 Zlatnih arena. U natjecateljskoj konkurenciji Glavnog programa su 22 filma, od čega 11 u sekciji Hrvatski film te 11 u sekciji Hrvatske manjinske koprodukcije.

Mirta Puhlovski je s Vedranom Pribačić nagrađena za "Veće od traume", prvi dokumentarac koji je na Pulskom filmskom festivalu osvojio Veliku zlatnu arenu za najbolji film. Goran Marković je dobio Zlatnu arenu za glavnu ulogu u "Sigurnom mjestu", a poznat je i po ulogama u filmovima "Zvizdan", "Aleksi" i "Tereza37". Nina Violić glumica je koja je za svoje uloge dobila niz priznanja, među kojima i Zlatnu arenu za ulogu u filmu "Blagajnica hoće ići na more", a u Puli je prikazan njen dugometražni režijski prvijenac "Baci se na pod" za koji je nagrađena Brezom za najbolju debitanticu.

Nina Velnić nagrađivana je montažerka koja iza sebe ima brojne televizijske dokumentarne i igrane filmove i serije, među kojima su "Mjenjačnica", "Počivali u miru", "Jedna od nas" i "Betonski spavači".

Nebojša Slijepčević trenutačno je najistaknutiji hrvatski redatelj: nedavno je osvojio Zlatnu palmu u Cannesu za svoj kratkometražni igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti", a poznat je i po dokumentarcima "Gangster te voli" i "Srbenka". Hrvatski filmovi konkuriraju za 16 nagrada, a natječu se "Bosanski lonac", "Božji gnjev", "Frka", "Naša djeca", "Proslava", "Slatka Simona", "Svemu dođe kraj", "Sveta obitelj", "Šalša", "Šlager" i "Žena s gumenim rukavicama".

Hrvatske manjinske koprodukcije natječu se za četiri Zlatne arene, u konkurenciji su "Domaćinstvo za početnike", "Ekskurzija", "KIX", "Lost Country", "M", "Ne očekuj previše od kraja svijeta", "Posljednji heroj", "Radnička klasa ide u pakao", "Sirin", "Sunce mamino" i "Živi i zdravi". Dodjeljuje im se Zlatna arena za najbolju hrvatsku manjinsku koprodukciju i do tri Zlatne arene nekoj od ostalih kategorija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini