FESTIVAL KRATKOG METRA

Festival koji živi s lokalnom zajednicom

| Autor: Mladen Radić
(Snimio Sebastijan Skoko)

(Snimio Sebastijan Skoko)


Drugo izdanje Festivala kratkometražnog filma u Novigradu otvoreno je uz Oscarom nagrađeni irski film »An Irish Goodbye« redateljskog dvojca Toma Berkleyja i Rossa Whitea. Na programu ovog trodnevnog festivala, koji je završen sinoć, bila su 23 filma kratkog metra različitih žanrova i formi.

Upornost i potpora

Otvorenju su nazočili brojni uzvanici i gosti, a publici su se obratili osnivači i direktori festivala Gianna Buršić i Danijel Handjal, pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica te gradonačelnik Novigrada Anteo Milos.

Gianna Buršić zahvalila se svima koji su doprinijeli realizaciji ovogodišnjeg festivalskog izdanja - od gradske vlasti, preko Turističke zajednice Novigrada, cijele ekipe festivala te volontera preko svih sponzora. Posebno se zahvalila gradonačelniku Milosu i pročelniku Torbici jer su u svakom trenutku bili tu da ih smire i da im daju do znanja da nisu sami.

- Selekcija je ove godine bila jako izazovna jer je trebalo odabrati među više od tisuću prijavljenih filmova. Priprema i realizacija ovogodišnjeg izdanja dodatno nas je zbližila s lokalnom zajednicom i svakako podigla Festival na novi nivo, rekao je Danijel Handjal.

(Snimio Sebastijan Skoko)(Snimio Sebastijan Skoko)

Županjski pročelnik Vladimir Torbica konstatirao je kako u Istarskoj županiji stalno sviću novi festival i naglasio: »Neki započinju, neki odlaze. Meni je izuzetno drago da se u Novigradu događa ovaj festival jer ovo malo mjesto s velikim srcem to i zaslužuje. Motovunski festival je prije 25 godina došao iz Istre te je sada otišao. Festivalu kratkog metra kao i svima vama želim da imate barem jednaki uspjeh i trajanje poput motovunskog.«

- Novigrad pokušava potaknuti mlade da se bave kulturom, jer želimo da se kultura spusti u naš grad. Prije dvije godine je Danijel došao iz Motovuna u Novigrad - želim mu da u Novigradu ostane barem 25 godina i s Giannom organizira ovaj festival. Budite uporni, našu podršku imate zato što radite pravu stvar, poručio je prvi čovjek Novigrada Anteo Milos.

Za sve generacije

Uslijedile su projekcije kratkometražnih filmova, a prije službenog otvaranja nastupila je vokalna skupina Ad Libitum koja djeluje u sklopu Zajednice Talijana Brtonigla, a čije su članice protagonistice istoimenog dokumentarnog filma »Ad Libitum« koji je bio na rasporedu jučer. Osim »An Irish goodbye« preve festivalske večeri na rasporedu su bili i »After the night« Sarah Kern, »Vinland« Martina Kube, »A step back« Sofije Nedeljković. »All there is between us« Anje Kečalović, »Noises« Jonathana Westerleyja, »At a glance« Ruuda Satijna i »The final act« Une Bojić.

Subota je bila u znaku obiteljskog programa na Trgu Pozzetto, a koji je uključivao šest filmova za sve uzraste, uključujući one najmlađe. Mogli su se pogledati »Synchrony« Julie Le Bras-Juarez, Emmie Marriere, Marianne Fourmanoit, Laure Techer, Louise-Marie Rousselie, Jeana Delamarrea i Alexis Prosta, zatim »Kurent« Mihe Reje, »Lucky’s brave sunshine« Andrésa Aguilara i Joseph Gamea, »Lights« Jitke Nemikinsove, »Lupus in fabula« Vuka Palibrka i Tanje Brzaković te »The beast« Jorisa Laquittanta.

Nastavak programa bio je zakazan u Centru za manifestacije i kulturu Novigrad gdje su na rasporedu bila dva hrvatska dokumentarca - već spomenuti »Ad Libitum« u režiji Giulije Dussich, »Frozen Fire« u režiji Kevina Mainentija te slovenski »Edi« u režiji Jana Vrhovnika.

Jučer su na rasporedu bili »Ice break« Elvire Dulskaie, »Chicken noodle soup« Kaće Žarić, »Carp Xmass« Anne Heribanová, »5 more minutes« Alberta Niculaea i »Brujo« Sergia Cinghialea. Prikazani su i radovi nastali na radionici snimanja i montaže u Bujama. Kao bonus na rasporedu je bio film »The gunfighter« Erica Kissacka.

Festival kratkometražnog filma u Novigradu jedini je filmski festival u Istri koji prikazuje isključivo naslove kratkog metra, a pored filmskog programa uključuje i radionice glume pod vodstvom Gordana Marijanovića i Arete Ćurković i to za različite uzraste, a tu je i popratni program.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter