POČELO VODNJANSKO LJETO

PROLAZI KROZ VRIJEME – PUTOVANJE DRUGO: Svjetlosnim instalacijama oživljena starogradska jezgra



Skupina od deset žonglera vatrom, predvođena Sadinom Cerovac te u suradnji s porečkom udrugom USB, uprizorila vječnu borbu dobra i zla, svjetla i tame

Drugim putovanjem "Prolazi kroz vrijeme" i preskakanjem Ivanjske vatre sinoć je u središtu grada počelo bogato Vodnjansko ljeto koji obiluje kulturnim, folklornim, plesom, sportskim i gastronomskim manifestacijama. U vizualno impresivnom programu, u režiji Petre Blašković, više stotina posjetitelja proputovalo je kroz vrijeme vodnjanskim uličicama, u kojima su postavljene trajne svjetlosne instalacije koji bivaju vidljive nakon što se upali javna rasvjeta.

Eko muzej

Projekt je pokrenut lani, kad je osvijetljena ruta koja vodi od Narodnog trga pokraj općinskog sjedišta prema crkvici sv. Jakova, potom kroz dva prolaza natrag prema trgu. Ove godine osvijetljen je još jedan prolaz i jedna lokacija na istoj ruti, a cilj je revitalizirati gradsku jezgru i približiti ih turistima, ali i samim Vodnjancima. U prolazu kod Eko muzeja postavljena je amfora autorice Roberte Weissman Nagy u koju se, uz pomoć igre svjetla slijeva imaginarno maslinovo ulje, dok je u starom zdanju kod kuće Castello osvijetljeno platno, prizivajući duh stanarke koja je nekoć ovdje obitavala.

Publiku su na putovanje kroz vrijeme ovom rutom poveli glumci Frano Novljan, Ivona Bulešić i Dejan Gotal koji su, citirajući Shakespearea, Dantea, Petrarcu, narodne legende iz doba antike, ali i tekstove suvremenika, progovorili o samom Vodnjanu i njegovoj povijesti, zvijezdama i ljubavi.

- Ideja je valorizirati vodnjanske uličice kroz jednu drugačiju prizmu. Nečemu što je tradicionalno dajemo jednu novu dimenziju uz pomoć svjetla. Pričama o zvijezdama i mjesecu glumci progovaraju o arhetipskim elementima . Ljudi su i u doba antike, kao i danas, jednako očarano gledali u nebo i svijet oko sebe. Ništa se nije promijenilo do danas. Instalacijama želimo dodati novu dimenziju starim uličicama, u kojima se prožimaju tri elementa, čipka, maslina i vino. Vodnjan je grad priča koje su dio povijesti, ali koje stvara danas, sad i ovdje, kazala je Blašković.

Interakcija glumaca i posjetitelja nastavila se na Narodnom trgu, gdje su se preskakale Vatre sv. Ivana. Bio je pravi izazov svladati plamene jezike koji su palacali i nekoliko metara uvis, zato su u pričuvi, za svaki slučaj, bili vatrogasci i medicinska sestra. Predstavnici svake ulice bacali su grane u vatru, a ovu su tradiciju Grad i Zajednica Talijana Vodnjana ponovno oživjeli prije desetak godina, kaže vodnjanska pročelnica Nensi Giachin Marsetič.

Ivanjske vatre

- Nekad je svaka ulica u Vodnjanu „imala“ svoju vatru , a mladići su se natjecali tko će zapaliti veću. Preskakanjem preko vatre nastojale su se otjerati negativne stvari i štrige, objašnjava pročelnica te dodaje da se taj običaj zadržao i u drugim krajevima, poput Dalmatinske zagore.    

Blašković dodaje da je ovdje riječ i o potrebi čovjeka za pročišćenjem, uz traženje naklonosti sila, prije svega sunca, za prelazak u novo, plodno razdoblje obilja. Ovom je prilikom skupina od deset žonglera vatrom, predvođena Sadinom Cerovac te u suradnji s porečkom udrugom USB, uprizorila vječnu borbu dobra i zla, svjetla i tame.

Nakon subotnjeg otvorenja, danas je u Vodnjanu održana 14. plesna revija Istarske županije, u organizaciji Društva Naša djeca Vodnjan. Posjetitelji su se mogu okušati u zanimljivim radionicama, a u večernjem programu na Narodnom trgu izvedena je plesna predstava kolektiva M18, uz nastup skupina iz cijele Istre. (M. V. I., fotografije Vodnjanski đir)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter