rekordna sezona ili ne?

U špici sezone gotovo pola kapaciteta zjapilo je prazno. Ministar turizma: Imamo više smještaja nego gostiju

| Autor: Glas Istre
(Snimio Srećko Niketić/Pixsell)

(Snimio Srećko Niketić/Pixsell)


Ministar turizma i sporta Tonči Glavina istaknuo je u središnjem Dnevniku HTV-a da se u turizmu suočavamo s hiperinflacijom ponude u odnosu na broj gostiju. Ove godine je, kaže, u srpnju i kolovozu 40% kapaciteta u privatnom smještaju bio prazno.

Imamo puno više smještajnih kapaciteta nego što imamo gostiju. Dovodimo se do situacije da nam svake godine pada popunjenost i imamo sve veće nezadovoljstvo pružatelja usluga, dodao je Glavina. 

Naveo je dvije stvari koje su ključne za izračun poreza.
- Broj dana - popunjenost u jednoj godini i prihod po krevetu. Imamo egzaktnu i idealnu analitiku kakvu praktički nema nitko u Europi. Prvi dio koji je vezan za popunjenost, vezan je za sustav eVisitor koji je jasan i precizan, a drugi dio su prihodi po krevetu, koji prijavljuju sami iznajmljivači. Do sada je porezno opterećenje bilo izrazito malo, nepravedno i podoporezovano, nekih 1 do 2 posto.
Sad će biti 5 posto. Ovaj model koji smo napravili je apsolutno pravedan za onoga koji ima 10 kreveta i za onoga koji ima 5 kreveta. Zato što je osnovni parametar prihod po krevetu, a ne nešto drugo, rekao je.


- Cjelovita porezna reforma bit će realizirana za manje od šest mjeseci. To dovoljno govori koliko smo spremni i ozbiljni. Nitko neće biti oštećen i omogućit ćemo svima koji sad rade, da rade i dalje, ali da moramo podijeliti kroz poreznu politiku određene korake da motiviramo ljude da rade duže, rekao je.

- Naša budućnost turizma je održiva cjelogodišnja turistička destinacija. To je jedini mogući put koji imamo. Promjene jesu malo teške, ali postići će naš cilj da imamo cjelogodišnji održivi turizam, zaključio je ministar Glavina.

Cijeli prilog dostupan je na poveznici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter