Ana Brnabić i do sada je bila politička formalnost - netko mora biti i premijer iako Vučić sve sam odlučuje - pa će tako i ostati. Drugi potencijalni kandidat, ultradesničarski gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević mogao bi se unutar Srpske narodne stranke i u široj javnosti pokazati većim vukom od Vučića, pa ga je predsjednik za sada namjestio na mjesto potpredsjednika Vlade, zajedno s Ivicom Dačićem i Sinišom Malim. Ali, to su tek nagađanja beogradskih medija
Ana Brnabić
Bio je to trenutak istinske vučićevske politike. U trenutku kad je dosadašnju premijerku Srbije Anu Brnabić proglasio novom predsjednicom vlade na pola radnog vremena, odnosno za polovicu mandata, patetični srbijanski vožd potvrdio je da se Europa pride, europska parada ponosa, neće održati u glavnom gradu Srbije polovicom rujna. Vučić je istodobno na funkciju imenovao, otvoreno rečeno, ikonu srbijanske LGBT zajednice Anu Brnabić da bi toj istoj zajednici poručio kako u Beogradu nije dobrodošla. Predsjednik Srbije boji se da bi višednevni europski Beograd pride odviše uznemirio tvrde desničare, konzervativce, crkvu i četničko podzemlje iz kojeg je sam izmigoljio pod nadzorom vojvode Vojislava Šešelje, ali je pokušao zadržati demokratsko lice imenujući deklariranu pripadnicu u toj zemlji omražene zajednice na formalno mjesto predsjednice vlade.
Što dio javnosti misli o paradi ponosa i premijerki ovih dana izrekao je episkop banatski Nikanor koji je prokleo Anu Brnabić i sve one koji bi sudjelovali na EuroPrideu u rujnu u Beogradu, a čak je izjavio da bi protiv sudionika upotrijebio i oružje. "Hoćemo li dopustiti da slušamo onu koja je oskrnavila sve u našoj zemlji, da joj ne spominjem ime? Ona koja je dopustila da njen brat bude otac njenog sina? Hoćemo li to dopustiti? Ona nije ni naša vjera ni naše porijeklo, nego neprijatelj i ona nam danas propovijeda da nema oca i majke. Svi ćemo ustati protiv toga. Ja ću biti prvi. I kunem se! Proklet ću svakog tko ovo propovijeda. I ja bih upotrijebio oružje da ga imam", poručio je episkop Nikanor.
Ana Brnabić i do sada je bila politička formalnost - netko mora biti i premijer iako Vučić sve sam odlučuje - pa će tako i ostati. Drugi potencijalni kandidat, ultradesničarski gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević mogao bi se unutar Srpske narodne stranke i u široj javnosti pokazati većim vukom od Vučića, pa ga je predsjednik za sada namjestio na mjesto potpredsjednika Vlade, zajedno s Ivicom Dačićem i Sinišom Malim. Ali, to su tek nagađanja beogradskih medija.
Zanimljivo je da je Ana Brnabić imenovana, ponovno, na dvije godine umjesto na puni mandat od četiri godine. Tako je bilo i na izborima 2020. godine. Odmah je naglašeno da će mandat završiti na parlamentarnim izborima koji su bili planirani za travanj 2022. Tako je i bilo, a od tada traje konstituiranje Skupštine Srbije, izbor mandatara i tek slijedi imenovanje ministara i njihova potvrda u parlamentu. Važnu ulogu u sastavljanju skupštinske većine igra i "mali Slobo", Ivica Dačić, nekadašnji šef diplomacije i parlamenta. Njega gotovo sigurno očekuje položaj potpredsjednika Vlade i šefa nekog važnog resora jer Vučićev SNS nema dovoljno mandata za skupštinsku većinu.