Spektakl godine Miočić vs. Ngannou

ZELG GALEŠIĆ, bivši MMA borac: Ako Miočić trepne u krivom trenutku, meč je gotov! Ngannou ima sposobnost gašenja protivnika u samom početku borbe. Zato Stipe mora biti strašno fokusiran!

| Autor: Robert FRANK
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Borilački spektakl godine, UFC 260 koji se noćas održava u Las Vegasu, poslastica je za ljubitelje slobodne borbe. U kavez ulaze aktualni prvak teške kategorije svestrani Stipe Miočić i kamerunac najrazornijeg udarca Francis Ngannou. Obojica su u naponu snage, ovaj trenutak vjerojatno je kulminacija njihovih karijera.

“Meč se opravdano iščekuje s velikim nestrpljenjem. Tko pobijedi, zasluženo će zasjesti na tron“, kaže Zelg Galešić, prvi čovjek pulskog “Trojana” i nekadašnji uspješni MMA borac. Uz bivšeg MMA borca Igora Pokrajca i televizijskog voditelja Vladu Bobana, Galešić će u ovoj noći, kao stručni sukomentator na Novoj TV i gol.hr, prenositi meč Miočić - Ngannou.

- Je li ovo meč stoljeća ili barem desetljeća? Ili cijele povijesti slobodne borbe?

- Ovo je najjači meč teške kategorije kojeg se uopće mogu prisjetiti. Naravno, Miočić i Cormier su imali svoj prestiž, no ovo je još više zaintrigiralo javnost. Ne samo zbog Miočića, nego i zbog Ngannoua koji je doslovno potamanio sve pred sobom, sada je zasluženo na drugoj poziciji te je velika, planetarna zvijezda. Miočić je pak najbolji teškaš svih vremena. Njihov sudar u ovom savršenom trenutku fantazija je za sve ljubitelje slobodne borbe.

- Miočić dugo nije imao meč. Nganou ih je, u međuvremenu, imao četiri, ali vrlo kratka. Je li ovo vrhunac njihovih karijera po pitanju snage, pripremljenosti, iskustva?

- Vjerojatno je. Miočić mi je u zadnjoj borbi izgledao odlično, nikad bolje. Pet godina je u vrhu teške kategorije, što je rekord svih rekorda. Držati takav nivo u ovom zahtjevnom sportu mogu samo pravi šampioni. Igrati tako kvalitetnu igru na razini na kojoj on to odrađuje mogu samo najbolji od najboljih. Ngannou? Što reći? Gledao sam njihovu statistiku i malo uspoređivao…

- I, kakav je zaključak?

- U zadnje tri borbe Miočić je u kavezu proveo 48 minuta i 42 sekunde. Ngannou, sve zajedno, minutu i 57 sekundi.

- Tko tu onda ima prednost? Može li to biti nepotrošeni i u tim borbama potpuno neokrznuti Ngannou? On, međutim, nema pravi osjećaj za natjecateljski kavez, s obzirom na kratkoću svih borbi. Slažete se?

- Upravo tako, Ngannou nije potrošen, ali mu fali radnog staža u kavezu! A to je neopisivo važno. Miočiću je puno veća minutaža u kavezu nevjerojatno važno iskustvo. Ništa ne može zamijeniti osjećaj borbe u kavezu osim samog meča. Nijedan sparing nema tu snagu i važnost. Miočić se kroz tih 48 minuta borbi stopio s kavezom, srastao s njime. Istodobno se, treba i to reći, prilično potrošio, nakupio je kroz te silne runde i ozbiljne ozljede. U ovom slučaju jedno prati drugo.

- Je li Miočiću kroz te mečeve brada načeta? Je li ona njegova slaba točka?

- Brada k’o brada… Koga god Ngannou čistim udarcem pogodi u bradu, taj je gotov. Kraj, nema više priče. Miočić se pokazao izdržljivim u meču s Ngannuom i u posljednja dva meča s Cormierom. Vjerujem da još uvijek može odraditi solidnu izmjenu udaraca, premda mu to nikad ne bih sugerirao s takvim udaračem kao što je Ngannou.

- Da ste Miočićev trener, koju biste taktiku odabrali? Kako biste ga pripremali za ovaj meč?

- Prvo da ovo razjasnimo: kod Miočića i Ngannoua radi se o maratoncu i sprinteru. Miočić zato mora produžiti meč, što on duže traje, rastu mu šanse za pobjedu. Kroz to vrijeme Ngannou će aerobno padati, neće imati kondiciju za takvu borbu i postat će predvidiv. I po tom pitanju sam izvukao neke statistike. Recimo, četiri puta je Miočić u prvoj rundi njihovog meča išao na rušenje Ngannoua koji se svjež i tada još kondicijski spreman sva četiri puta obranio. Nakon toga, u istoj rundi, Nganou već polako pada i Miočić ga dva puta uspješno ruši te ima kontrolu na parteru. U drugoj rundi ga je rušio i opet u četvrtoj. Ngannou se cijelu tu rundu nije mogao dignuti i izgubio ju je 10:8. To znači da je, kako vrijeme prolazi, Ngannou manje opasan. Ali, bez zavaravanja, nije bezopasan.

- Hoće li Ngannou mijenjati taktiku naspram njihovog prvog meča kad je Miočić bio dominantan u svim stilovima?

- Najveća zabluda Ngannoua bila bi u tome kad bi on i njegov tim mislili da on može taktički i ekonomski rasporediti snagu na cijeli meč.

- Ne slažete se s takvom eventualnom taktikom?

- Ne, ako to naprave, po meni će to biti njihova najveća greška. On je sprinter! Stoga mora krenuti brzo i jako. Nema drugog izbora. I prvu borbu je krenuo brzo, razmahao se po cijelom kavezu, bio je strašno opasan. Analitičari su rekli da je to bila najbolja prva runda u povijesti teške kategorije. I on i Miočić su svašta izbacili, ali su i jedan i drugi ostali na nogama. Da sam u njegovom timu, tražio bih da ne ide tako širokim krošeima jer mu se to pokazalo lošim rješenjem. Miočić se svaki puta kad to Ngannou izbaci, saginje ispod njih i ulazi mu u noge. Dobar je bio, recimo, u drugoj rundi kad je gađao Miočića prednjim direktima i zadnjim aperkatima. Na taj način ga je u trećoj rundi malo uzdrmao. Znači: sve što od Ngannoua dolazi pravocrtno i odozdol za njega je dobro, sve što baca široko - ne valja.

- Ngannou po vama nema što posebno ni kalkulirati ni taktizirati?

- Napravit će najveću grešku u meču ako i kad krene taktizirati.

- Zašto bi mu to bila greška?

- Zato što ne može taktizirati s jednim od najboljih taktičara u kavezu! Miočić će ga iscimati, pogađati desnim direktom. U prvom meču ga je tim udarcem pogodio sedam puta. Svaki put je falio milimetar da ga pogodi u dugme i uspava.

- Ngannou bi onda otpočetka morao krenuti na sve ili ništa, punom snagom u kratkom vremenu?

- Tako je. Da sam Ngannou, odmah bi krenuo presingom, gađao bih direktima i aperkatom. On ima dobar prednji high kick. Upotrebljavao bih i koljena. Ngannouv recept bi trebao biti: koljena, aperkat, direkt. Ponovit ću: sve što ide pravocrtno, direktno naprijed, za Ngannoua ima smisla. Svaki put kad raširi ruke, upada u problem. Isto kao i kad stane. Miočić ga onda kazni.

- Za Ngannoua nema smisla pokušati štedjeti snagu i pravilno je raspoređivati za meč u pet rundi?

- Ne, to nema smisla. Već sam rekao - u zabludi je ako tako misli parirati Miočiću. Ekonomska raspodjela snage za Ngannoua je pogubna.

- Kako se može obraniti od Miočićevih rušenja?

- Ngannou ima fantastičnu obranu od rušenja, ima nevjerojatno jake i eksplozivne kukove, dobro se postavi i raspodjeli svoju težinu na Miočićevu glavu koji ga zato ne može dignuti. No on na taj način može dobro odrađivati i neutralizirati Miočića samo dok ima snage. Nakon toga ostaje bez daha i kondicije, zna što mora napraviti, ali više ne može. Previše je mišićav. Građen je poput sprintera. Ima odlične reakcije, ali to ne može odrađivati dugo.

- Ako ga Miočić sruši…?

- On će se na početku uspijevati podići… No ako to Miočić radi konstantno, izmorit će ga. Mora ga rušiti i rušiti…

- Zar se Ngannou ne može kondicijski pripremiti za takvu vrstu meča?

- Za nekog drugog možda i da, ali za Miočića to ne može. Pretežak je, ima previše mišića, a Stipe će mu dovesti stres u kavez. I jak tempo. Ako Ngannou ne reagira primjereno na svaku Miočićevu akciju, ovaj će ga ili jako pogoditi, možda i fatalno, ili će ga rušiti. Takav pritisak pod kojim će se Ngannou naći strašno iscrpljuje. S druge strane, Miočić je u teškoj kategoriji najsuperiorniji taktičar i točno zna što mora raditi.

- Ali Ngannou, da se ne bismo zavaravali, samo jednim udarcem može sve riješiti u sekundi.

- Slažem se, naravno. Ali oduzmi mu snagu i eksplozivnost ruke, i Ngannou više ne postoji! To je on!

- A Miočić, u razmišljanju na isti način?

- Oduzmi mu ruke i noge, on je i dalje konkurentan. Može hrvati, završiti meč polugama…Miočić je svestran, ima tisuću oružja, za razliku od Ngannoua koji ima jedno, najjače, iznad svih ostalih, ali ipak mislim da je to oružje nedovoljno za konačnu pobjedu. Ako mu Miočić oduzme oružje, te snažne, jake, opasne ruke, Ngannou nema drugo rješenje, nema brzu promjenu taktike i stila borbe. Po tom pitanju je potpuno zakinut, deficitaran je. On nema plan B.

- Uvijek, znači, samo plan A?

- Tako je. To je bilo i u prvom meču. Miočić leđima na kavezu i u dva navrata spuštanjem glave eskivira Ngannouve udarce kao u Rockyjevim filmovima. U tome uspijeva jer Ngannou uvijek, a posebno kad je u stresu, automatizmom radi isto: prednji direkt, zadnji swing, prednji lijevi kroše! Baca samo tu kombinaciju. Pogledajte zadnji meč protiv Rozenstrikea - sve isto u dvadesetak sekundi. On ide na provjereni recept. Miočić se, pak, za prvi meč i ovu situaciju savršeno pripremio. Čim bi Ngannou krenuo, on se naslijepo počeo izmicati: maknuo je glavu dolje udesno, išao je ispod swinga, pa ispod lijevog krošea, i onda mu napao noge.

- Koliko razlika od desetak kilograma u korist Ngannoua može biti važna za ovakav meč?

- Taj me dio jako zanima. Miočić je, recimo, protiv Cormiera išao nikad lakši, sa 107 kilograma. Ne vidim razlog da ide prema 105, na njegovom mjestu išao bih na 110 kilograma zbog kontrole u parteru. Ngannou bi možda mogao malo spustiti svoju kilažu, ali on je negdje oko 115. Po gabaritima su jako slični, no kad se gleda sama građa tijela, Miočić ima široke zglobove i kukove, nisko težište koje sugerira da je čvrst i da može kardio dugo izdržati. Ima urođenu snagu i izdržljivost. S druge strane, Ngannou ima uske kukove i široka ramena, puno mišića, sprintersku građu, može eksplodirati, ali ne može predugo trajati. Ta obilježja se u trenažnom procesu mogu ponešto izmijeniti, ali ne previše.

- Kako su izgledali Miočićevi treninzi za ovaj meč, što možda izdvojiti? Ili, što je trebao raditi da bi u samoj borbi najbolje odbio Ngannouove napade u prvoj rundi, dok je Kamerunac još pun snage?

- Kad bih bio njegov trener, tijekom sparing runde mijenjao bih mu po tri protivnika koji bi mogli izdržavati eksplozivno bacanje udaraca. Poanta bi bila da ga svaki od njih, sve dok je odmoran i pun snage, k’o lud ganja po kavezu jakim udarcima, a Miočić ih mora pasivizirati tako da ih ili stavi na leđa, na pod, ili ih gurne na kavez. Čim se jedan sparing partner umori ili ukiseli, izgubi snagu i eksplozivnost, u ring ulazi drugi, svježi, i nastavlja…

- Navijate za Miočića?

- Naravno, on je stari lisac, odmarat će se na Ngannou kad ga sruši, neće imati veliku potrošnju energije, a Kamerunac će se mučiti, gubiti na kondiciji. No nemojmo se zavaravati - ako Miočić milisekundu trepne u krivom trenutku, meč je gotov! Ngannou ima sposobnost gašenja Miočića, kao i svih ostalih protivnika, u samom početku borbe. Zato Stipe mora biti strašno fokusiran. Upravo strah od Ngannouvih ubitačnih udaraca može mu pomoći držati punu koncentraciju od prve do zadnje sekunde meča, koliko god to trajalo.

- Miočić bi se rado, kaže, okušao s pobjednikom teškaškog boksačkog meča Joshua - Fury. Ima li šanse protiv bilo koga od njih dvojice?

- U boksu pobjeđuju boksači. No ja volim te crossovere. To je atraktivno i ljudi to vole. Stavi Antonyju Joshui i Ngganou velike rukavice, i Ngganou nema šanse. Joshua će ga prebit’ u boksu. Stavi ih u borbu na ulici, Joshua nema šanse. Najpoštenije bi bilo da se između boksača i MMA borca boksački meč odradi malim rukavicama. Priča bi bila jednostavna - svjetski prvak takvog boksa bio bi Nganou!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter