ZAŠTO BAŠ TAMO?

Vrtić u općini Sveta Nedelja IZGRAĐEN NA CRKVENOM ZEMLJIŠTU 


*Vijećnik Istarskih demokrata u Općini Sveta Nedjelja Mario Blečić tvrdi da je bilo kriminala kod izgradnje vrtića *Blečić kaže da se vrtić moglo graditi na drugim lokacijama, ali je ipak izabrano zemljište u vlasništvu Crkve, zbog čega vrtić na koncu može pripasti Crkvi*Načelnik Gianvlado Klarić kaže da je ta lokacija odabrana jer se na njoj najbrže moglo doći do potrebne dokumentacije za prijavu projekta EU fondovima

 

U utorak 16. listopada će se u Vrećarima u povodu Dana Općine Sveta Nedelja svečano otvoriti novi dječji vrtić, prvi u toj općini, vrijedan 4,5 milijuna kuna. Vrtić su mještani desetljećima priželjkivali.

Zgrada vrtića nalazi se na crkvenom zemljištu kojeg je Crkva dala Općini Sveta Nedelja u koncesiju besplatno na rok od 30 godina, s mogućnošću produljenja na još 30 godina uz naknadu.

No naoko idilična priča možda nije baš takva, barem ako se pita Marija Blečića, vijećnika Istarskih demokrata u Općinskom vijeću Svete Nedelje.

Središte Nedešćine

- Taj vrtić je morao biti u središtu Nedešćine na parceli ispred Doma za starije, gdje je nekad bila zgrada Seljačke radne zadruge, što se moglo dobiti besplatno, za što imam i svjedoke. Zemljište je državno, saborski zastupnici iz Istre dogovorili su i pripremili sve u Zagrebu, a načelnik Gianvlado Klarić trebao je samo otići u Zagreb i potpisati ugovor s državom. Međutim, nije otišao. Pošto to nije učinio, IDS mu je pripremio drugu parcelu za izgradnju vrtića, isto atraktivnu, preko puta školskog igrališta u Nedešćini, koja je koštala oko 200.000 kuna i to bi bilo u vlasništvu Općine. Ni to nije odradio, nije ni pokušao, pa je vrtić izgrađen na zemljištu u vlasništvu Crkve, koja je općini dala parcelu u koncesiju bez naknade na 30 godina uz mogućnost produljenja ugovora na još 30 godina, ali tada uz naknadu. Međutim, ako se Općina i Crkva nakon 30 godina ne dogovore o cijeni, Crkva se upisuje kao vlasnik svega izgrađenog na toj parceli. Također, u ugovoru kojeg su 23. svibnja 2016. potpisali Gianvlado Klarić, općinski načelnik u ime općine Sveta Nedelja i velečasni Milivoj Koren u ime Porečke i Pulske biskupije, piše da će se crkva i nakon 60 godina upisati kao vlasnik svega što je izgrađeno na zemljištu. To je nedopustivo, to je kriminal, varanje ljudi. Trebalo je organizirati referendum i pitati građane slažu li se s tim jer nismo svi vjernici, nismo svi za to da dajemo Crkvi ono što mi plaćamo, jer u svakom slučaju Crkva postaje vlasnik vrtića, kaže Blečić, koji je projektu vrtića pronašao i druge zamjerke. (PIŠE Branko BIOČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter