Vinski Grad (snimio D. MARUŠIĆ ČIČI)
Vinski grad u Puli u Titovom parku jedino je mjesto u kojem ovih dana imate dojam da korone nikad nije ni bilo, barem do ponoći, kad vam više ne žele (ne smiju) točiti. Do tada sve izgleda kao nekad - mnoštvo slobodnih i nasmijanih ljudi svih uzrasta, sjajna vina, dobar štimung, domaći i turisti, cika i cvrkut na sve strane.
Drugo izdanje Vinskog grada počelo je u četvrtak 15. srpnja i trajat će do 1. kolovoza. Odlična je to prilika da dvadesetak vinara, nekoliko pivara i ostalih ponuđača predstavi svoje vinske, ali i gastro delicije. President sirevi i delicije nadaleko poznatog chefa Deniza Zembe također su obogatile predivan ambijent osvijetljen lampicama i odličnom energijom.
- Poznajemo Istru kao vinsku regiju, čak i u Češkoj odakle dolazimo. Vaša malvazija jako je poznata i presretni smo što smo je kušali, a sada ćemo imati prilike kušati je od čak dvadesetak vinara. Ova manifestacija nas je iznenadila jer nismo vidjeli najave, ali smo oduševljeni. Mjesto je predivno, svakako nam je upotpunilo godišnji odmor u Puli, kazala nam je Barbora iz Češke.
- Volim vino, a odlični su mi i njoki koje sam imao prilike kušati večeras. Ova manifestacija je doista odlična. Obogaćuje ponudu Pule baš u vrijeme filmskog festivala. Projekt je doista hvale vrijedan, podržavamo ga svi. Došao sam s društvom i baš su genijalno ukrasili ovo mjesto, kazao nam je Elvis iz Pule.
Luka Marčeta
Vinart Croatia organizator je eventa, a partner u tvrtki je Saša Špiranec. On nam je ispričao kako je krenula ova priča prije sedam godina, s ciljem približavanja vina ljudima.
- Cilj je svakako podići kulturu pijenja vina u cijeloj Hrvatskoj. Vinski grad je krenuo u Varaždinu te nakon toga u Vinkovcima, Puli i Rijeci. Držimo se urbanih sredina. Naša je misija stvarati nove potrošače vina i dizati kulturu vina. Trudimo se predstaviti regiju u kojoj gostujemo, a u drugoj polovici su izlagači iz ostalih regija Hrvatske plus uvoz. Nastojimo se u svakoj regiji u kojoj gostujemo držati iste priče, kazao nam je Saša.
Bitno je pokriti stilski sve što postoji, kako bi svatko pronašao nešto za sebe, ističe.
- Imamo suha bijela vina, crna vina, to su dvije osnove. Imamo jantarna vina, imao i ružičasta vina, desertna vina, pjenušce suhe i slatke, te koktele bazirane na vinima koje svakako treba doći probati. Nama je odista cilj da publika koja posjeti naš Vinski grad bude lokalno stanovništvo koje će ta vina i nastaviti konzumirati. Ovdje naravno ne smijete ostati gladni, pa su probrani izlagači tu da vas nahrane kako bi mogli nastaviti kušati vina. Sve je na nekoj razini koju prati naša publika koja uživa u ovoj urbanoj atmosferi Vinskoga grada, kazao je Saša, inače rodom iz Varaždina.
Badelovci
Vinari s kojima smo razgovarali, od njih dvadesetak, iskazali su zadovoljstvo posjetom.
- Meni je doista drago da se sve uklopilo s Pulskim filmskim festivalom. Jako dobra i zanimljiva manifestacija koja je prikupila nas vinare i ostale ponuđače zapravo je odličan model približavanja nas vinara budućim, ali i sadašnjim klijentima. Mislim da je cilj da nam se publika približi postignut. Želimo da sve više domaćih ljudi pije naša vina i da se podigne kultura pijenja vina, te da ljudi sami mogu odabrati vina koja vole, prepoznati ih u njihovoj kategoriji, a opet da su sljubljena s nekom hranom te dobrom atmosferom, kazao je Moreno Đurđević iz Cattunara, dodavši da ponosno ističu njihovu odležanu malvaziju.
Luka Marčeta, poznati istarski vinar, također je sudionik ove manifestacije.
- Zadovoljni smo da ljudima možemo i na ovakav način prezentirati svoja vina. Družimo se i nastojimo na što bolji način ispričati našu vinsku priču. Vina su odlično prihvaćena. Mi nudimo bijela i crna vina, pjenušce, ali i rakije. Manifestacija dovoljno dugo traje, a naša vinarija je blizu pa ako nešto zafali, brzo odemo po još. Ovo je odličan događaj u špici sezone, kazao je Marčeta.
Deniz Zembo i Igor Ivanović zaduženi su za prehranu
Vina Pilato također su našla svoje mjesto. Simona Pilato ističe da oni sudjeluju prvi put.
- Jako je zanimljivo i lijepo. Veselimo se druženju svih ovih dana u ovom divnom okruženju. Mi ćemo prezentirati naš novi grand cuvee o kojemu se dosta piše, malvaziju Sur Lie, naše premium vino, svježu malvaziju koja je osvojila srebro na dekanteru, potom pinot bijeli, teran i muškat, kazala nam je Simona.
Simona Pilato
Mladen Zrno, specijalist za ugostiteljstvo u Badelu i enolog, kaže nadodao je da je Istra lokomotiva hrvatskog vinarstva, a složio se poznati sommelier Filip Savić.
- Ovo je drugi put da se u Puli održava ova manifestacija. Jako je lijepo, dugo iščekivano i može se probati vrhunska istarska i hrvatska vina. Vinski grad zaslužuje svaku pohvalu, park je predivno uređen. Moja preporuka je da se kušaju sva vina jer su dva tjedna dovoljna da se dođe i proba svaku večer po nešto. Onda čovjek dobije sliku što mu odgovara i što bi volio opet probati, a to je cilj cijele priče, kazao je Savić.
Sommelier Filip Savić (desno)
Prvi put je na Vinskom gradu bio višnjanski vinar Milenko Matić, kojega je cijela priča impresionirala.
- Dva tjedna, to je odlično za vinsku prezentaciju. Doista. Top. Hvala svima koji su ovo organizirali. Ljudi koji su nas posjetili su zadovoljni, a to je najbitnije. Naša ponuda odležane malvazije i ostalih vina vas čeka, kazao je Matić.
Milenko Matić (lijevo)