(I)LEGALNO SIDRENJE

Velike jahte sidre se u popularnoj pulskoj uvali na kojoj ima puno kupača i male djece. LUČKA KAPETANIJA NEKE JE I KAZNILA

| Autor: Duška PALIBRK
Zelenika (Snimio čitatelj)

Zelenika (Snimio čitatelj)


Velike jahte sidre se u uvali punoj kupača i male djece s obje strane obale i bez ikakvog nadzora manevriraju i zagađuju more ispustima, piše nam Boris Bilić iz Pule i šalje fotografiju sa Zelenike. Kao da je znao, ali dan ranije i mi smo snimili sličan prizor uz istu, vrlo posjećenu gradsku plažu. Bio je vikend pa je i pomorski promet bio življi, a s njim raste i broj onih drskih skipera koji ne prežu od sidrenja preblizu plažama. Jesu li tu i prenoćili, ne znamo, ali je sigurno da mnogi i u našim vodama - kao i divlji kamperi na kopnu o kojima smo nedavno pisali - izbjegavaju plaćanje zakonskih pristojbi.

- Lučka kapetanija Pula ima četiri brodice, a samo u prva dva tjedna kolovoza ove godine obavljeno je deset izlazaka brodicama u kontrolu sigurnosti plovidbe na moru. U pulskom akvatoriju - oko otočja Brijuni i kod otoka Veruda - u posljednje vrijeme zatečeno je sedam prekršitelja zbog nepropisnog sidrenja, protiv kojih su pokrenuti prekršajni postupci te su izrečene novčane kazne, stoji u odgovoru iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koji potpisuje glasnogovornica Ivana Škarić.

Nemaju podatke o ilegalnim noćenjima jer je to u nadležnosti Državnog inspektorata, konkretno turističke inspekcije, ali navode da je "sidrenje brodica i jahti dozvoljeno svugdje gdje nije zabranjeno, ako se pritom poštuju odredbe Pravilnika o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske te načinu i uvjetima obavljanja nadzora i upravljanja pomorskim prometom".

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter