U SMJERU ULAZA U OŠ CENTAR

KOPANJE SE NASTAVLJA: Na Danteovom trgu u Puli pronađen očuvan kasnoantički gradski bedem

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Bedem je u reprezentativnom stanju. Ako iduća sonda pokaže da je doista tu, da je stabilan, čvrst, onda će se u trenutku uređenja čitavog Danteovog trga donijeti odluka o njegovoj mogućoj prezentaciji, kaže arheologinja Teodora Šalov

  

Kao što se i očekivalo, na Danteovom trgu pronađen je kasnoantički gradski bedem u reprezentativnom stanju, potvrdila nam je arheologinja i povjesničarka umjetnosti Teodora Šalov iz tvrtke Arheo Tim, kojoj je povjereno istraživanje. Bedem je pokriven geotekstilom i rizom te zatrpan, da bi jučer krenulo otvaranje nove sonde na istom pravcu. Pretpostavlja se, naime, da se bedem kreće u smjeru ulaza u Osnovnu školu Centar pa će se tu i kopati, gdje se Šalov nada "uhvatiti" njegov nastavak.

Otvara se druga sonda

- Ako iduća sonda pokaže da je doista tu, da je stabilan, čvrst, onda će se u trenutku uređenja čitavog Danteovog trga donijeti odluka o njegovoj mogućoj prezentaciji, veli Šalov. Arheološko istraživanje provodi se na zahtjev Grada i to prije planiranog uređenja ove lokacije, gdje će se obnoviti i infrastruktura koja se polaže upravo na dubinu od dva metra.

Zbog morske vode kopalo se na dubinu od samo dva metra, tako da arheolozi nisu došli do onih dubljih slojeva na temelju kojih bi se bedem mogao datirati, objašnjava arheologinja.

- Vjerujem da je bedem građen čitavo 1. stoljeće: tad je počela izgradnja njegovog najstarijeg dijela kod Herculovih vrata. Ta su vrata najstarija, tako da sve ukazuje na to da je riječ o kasnoantičkom materijalu. Međutim, to nije sloj koji može datirati bedem: mi praktički nismo ušli u pravi kulturni sloj koji bi ga mogao datirati. Kad su se kopale rupe za podzemne kontejnere, kolegica mi je rekla da je temelj na četiri metra dubine. Dakle, onaj bedem koji ste vidjeli ispod površine podignutog asfalta spušta se u dubinu od četiri metra, objašnjava Šalov.

Preko puta glavne pošte, na mjestu improviziranog parkirališta, otkriven je kut bedema koji se kretao malo niže od Portarate. Tamo je, kaže, također pronađen dio zidina koje vjerojatno idu ispod Portarate.

- Nivo mora je tad bio niži otprilike dva metra na zapadnoj obali Istre, zato mi sad imamo problema s istraživanjem na ovom području, jer je puno toga potopljeno. Bit će toga sve više i više, paralelno s klimatskim promjenama. Osim toga, prema mojim saznanjima, Austro-Ugarska je poprilično srušila tu jugozapadnu stranu bedema, prema Uljaniku. Oni su uzimali za svoje potrebe, a i ljudi kroz stoljeća, kako je grad živio. To se događalo u svim antičkim gradovima. U srednjem vijeku su skidali kamenu građu sa spomenika i ugrađivali u svoje kuće pa su zato ti spomenici očuvani uglavnom pri temeljima, objašnjava Šalov.

Gotovi prije Uskrsa

Na potezu bedema otvaraju se ukupno četiri sonde, nakon čega će se otvoriti još toliko na sjevernom dijelu, kod crkve, gdje arheolozi očekuju zanimljive nalaze, bilo da je riječ o razdoblju antike ili srednjeg vijeka. Moguće je otkriće ranokršćanskih ili srednjovjekovnih grobova budući da se tada pokapalo oko crkvi. Sahranjivali su se obični ljudi, a tko je bio novčano potkovaniji, mogao je platiti grob unutar crkve, bliže oltaru.

Radovi bi trebali biti gotovi u roku od 45 dana, prije Uskrsa. Njihov građevinski dio procjenjuje se na 224.462 kune, dok arheološko istraživanje stoji 65.000 kuna, ukupno, dakle, 289.462 kune.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter