NOVA OTKRIĆA U CENTRU PULE

Kopali temelje za zgradu pa našli sarkofag i još štošta drugo

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Novo arheološko nalazište (Snimio Duško Marušić Čiči)

Novo arheološko nalazište (Snimio Duško Marušić Čiči)


Nakon što je prije desetak dana krenula nova faza radova kod Danteovog trga u Puli, na lokaciji na kojoj bi u budućnosti trebala niknuti stambeno-poslovna zgrada, a gdje je početkom godine pronađen lijepo očuvani rimski mozaik iz I. stoljeća, na ovome je nalazištu došlo do novih otkrića.

Aleksandra Paić iz rovinjskog zajedničkog obrta In situ kazala je da je još rano govoriti o značaju tih nalaza budući da su tek na početku arheoloških istraživanja, no otkrivena je ulica iz za sada još ne preciziranog arheološkog razdoblja, bunar, za koji također nije poznato razdoblje, te dijelovi sarkofaga koji nisu bili tu in situ.

- Bit će potrebna daljnja arheološka istraživanja da bismo mogli doći do preciznijih podataka o povijesnom razdoblju tih nalaza, tek smo na početku druge faze, kazala je Paić.

Podsjetimo, radovi su počeli u siječnju ove godine, a prva faza završena je krajem travnja. Veliki mozaik koji je tu pronađen u ožujku privremeno je zaštićen opšavom te prekriven paropropusnom folijom. Ova se lokacija nalazi unutar gradskih bedema te su moguća daljnja otkrića i saznanja.

Snimio Duško Marušić ČičiSnimio Duško Marušić Čiči

Prema podacima koji se referiraju na tridesete godine XII. stoljeća, kada je izgrađena središnja gradska utvrda na Kaštelu, navedeno je postojanje petero vrata s mora te dvije s kopnene strane. Spominju se Zlatna vrata (Porta rata ili Aurata) te Porta San Giovanni na suprotnoj strani - na samom kraju Kandlerove ulice nadomak današnje Gradske knjižnice i čitaonice Pula. Upravo zato, pretpostavlja se da su tu moguća i nova otkrića.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter