Druga Klupska zima

U PET PULSKIH KLUBOVA Skoro 80 koncerata urbane glazbe u tri mjeseca

| Autor: Mladen RADIĆ

U projekt koji podupire Grad Pula uključeni su Monteparadiso klub, Rock caffe, Rock bar Mimoza, Caffe bar Circolo 17 i klub Kotač

  

Druga Klupska zima - Pula live na pozornice pet pulskih klubova i kafića donosi 78 koncerata urbane glazbe od 3. siječnja do kraja ožujka, najavljeno je jučer na konferenciji za novinare u pulskoj Gradskoj palači. U projekt koji podupire Grad Pula uključeni su Monteparadiso klub, Rock caffe, Rock bar Mimoza, Caffe bar Circolo 17 i klub Kotač.

Imidž Pule gradi se desetljećima

- Godine 2019. ponovo smo potvrdili status grada s najviše događanja na Jadranu, s najvećim brojem koncerata i to kvalitetnih. Nije nam se provukao nijedan koncert "lakih nota" na što smo jako ponosni. Ovaj projekt Klupske zime je tu da podcrta taj stil, taj pravac kojim idemo desetljećima, taj imidž koji gradi Pula. Za pulsku se publiku kaže da je teška publika, u prijevodu to znači da je jako dobro glazbeno educirana, rekla je pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber.

Ovaj pravac organizacije koncerata i klupskih događanja kojim Pula ide već desetljećima uspješan je zahvaljujući i podršci koju organizatori imaju u ratu protiv lakih nota u kojem su pali brojni gradovi, ali ne i Pula. Za to su zaslužni pulski klubovi i pojedini kafići koji su iznjedrili tradicionalne manifestacije poznate u Hrvatskoj ali i šire poput Monteparadiso festivala, Rocktarate, Seasplasha i brojnih drugih. Uz to, cilj je da Klupska zima postane tradicionalna tako da su već osigurana sredstva i za 2021. godinu.

Pulski dogradonačelnik Robert Cvek ističe da je cilj da priča raste, da se razvija i bude što prisutnija.

Koncerti koji će se održavati od početka siječnja do konca ožujka bit će posvećeni ljubiteljima rocka, metala, jazza, punka i sl. U siječnju i ožujku održat se po 25 koncerata, a u veljači 28.

Anita Pamić najavila je ukupno 25 koncerata u Mimozi koja djeluje već 38 godina, pa će jazz kvintet nastupati svake srijede, a ostalo će biti rock koncerti. Istaknula je koncert Lukea Appletona, basista poznatog američkog metal benda Iced Earth koji će nastupiti 28. ožujka. Appleton je već najavio na svojoj Facebook stranici da će u Puli i Zagrebu (gdje nastupa 27. ožujka) izvoditi pjesme sa solo albuma "Snake eyes" te klasike Iced Eartha i Absolve. Ulaz na sve koncerte u Mimozi je besplatan.

Četvrt stoljeća Rock caffea

Rock caffe je nedavno proslavio 25. godišnjicu rada, a Mirko Mocko izračunao je da je samo u baru održano oko 2000 koncerata, čemu valja pridodati događanja koja su organizirali na Portarati, Kaštelu, Pulskoj noći i sl. pa se može doći do brojke od skoro 3000 koncerata. Zbog poticaja od Grada Pule povećali su broj koncerata pa će ih u sklopu Klupske zime u ovom prostoru biti 25.

Deni Kukolj je u ime Monteparadisa najavio sedam koncerata bendova iz Europe i s drugih kontinenata, a cijena ulaznica bit će simbolična.

U ime Kotača koji se nalazi u Rojcu obratio se Boris Bjelica. Tu će se održati 8 koncerata u sklopu Klupske zime, a prvi koncert je na rasporedu u nedjelju kada nastupa Edi East Trance Blues, Riccardo Staraj Midnight Blues Band i Primo Tajo Blues Band. Na koncertima koji imaju naziv 270° imaju isključivo autorske bendove, uz simboličnu cijenu ulaza, kako bi se sačuvao autorski izričaj i educiralo ljude da se karta mora plaćati, a glazbenici moraju od nečega živjeti.

- Svi mi koji djelujemo u klubovima borimo se za očuvanje urbane kulture koja je u opasnosti s obzirom na trendove u regiji, pa i u Hrvatskoj, kazao Bjelica je i zahvalio Gradu i svima koji pomažu. "Nadam se da ćemo uspjeti u toj borbi da ne potonemo svi u turbo folk", dodao je.

Ulaz će biti besplatan i u Caffe baru Circolo 17 u Circolu, gdje se jazz koncerti održavaju treću godinu. Kako je naglasio Sebastian Stell, osim jazz standarda i jazz evergreena potaknut će lokalne i regionalne muzičare da pišu autorske skladbe, tako da barem dvije do tri skladbe na koncertu budu autorske. Prvi koncert je na rasporedu 17. siječnja.

Na web stranici pula.hr/live moći će se pratiti i eventualne izmjene programa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter