Suradnja s Goethe-Institutom

U "Lipi" posebnu pažnju posvećuju nastavi NJEMAČKOG JEZIKA


Prošlo je točno deset godina otkad je upravo u pulskoj Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u studenome 2008. godine i službeno započelo provođenje PASCH inicijative u Hrvatskoj. Osam hrvatskih škola tom je prilikom potpisalo ugovore o suradnji s Veleposlanstvom SR Njemačke i time se uključilo u svjetsku mrežu "Škole: partneri budućnosti", čiji je cilj stvaranje i jačanje međunarodne mreže izvrsnih škola u kojima se posebna pažnja posvećuje nastavi njemačkog jezika.

 Tu su pogodnosti

Na natječaj Goethe-Instituta u Hrvatskoj se javilo pedesetak srednjih škola, odabrano je njih osam, među kojima Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu iz Pule.

- Biti članom te prestižne mreže školama nosi niz pogodnosti: od opremanja multimedijalnog prostora namještajem, tehnikom i učilima, preko stipendija za učenike i nastavnike do mogućnosti polaganja međunarodnih jezičnih ispita Goethe-Instituta, vele nastavnice njemačkog jezika, savjetnice Marina Bojanić i Vesna Pavletić, ističući podršku bivše ravnateljice Ljiljane Radoš i sadašnje Orhideje Petković. Škola je postala i regionalnim centrom kompetencija u turizmu, što svjedoči o velikom angažmanu i stručnosti cijelog nastavničkog vijeća.

 Maskota Treffi

- Nakon što smo tijekom proteklog desetljeća u našem Treffpunktu, multimedijalnom prostoru SR Njemačke, ugostile tisuće učenika istarskih osnovnih i srednjih škola, iz drugih krajeva Hrvatske i inozemstva, kao i studente raznih sveučilišta kojima smo nudile brojne sadržaje, za desetu obljetnicu PASCH inicijative osmislile smo nešto novo. Odlučile smo još jednom izaći iz svoje škole i ovoga puta posjetiti naše kolege i učenike u njihovim školama. Osmislile smo radionicu s didaktičkim i kulturnim sadržajima te smo uz pomoć studentica germanistike s njemačkog Sveučilišta Bielefeld Lene Kirste i Yasmin Echterhoff, koje su odrađivale praksu baš u našoj školi, i uz pomoć volontera programa Kulturweit Janka Hoenera posjetili brojne istarske škole i kod njih održale nastavu njemačkog jezika. U osnovnim školama održavamo i sate jezične animacije s našom maskotom Treffijem, vele ove profesorice.

Hrvatske škole pod posebnom skrbi Goethe-Instituta, među kojima je "Lipa" jedina iz Pule, proslavile su desetu obljetnicu PASCH inicijative velikim slavljem na zagrebačkom Bundeku. (V. BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter