PULA

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN Prva pomoć na licu mjesta od vitalne je važnosti



Podaci pokazuju da su ozljede na cestama vodeći uzrok smrti među mladima u dobi između 15 i 29 godina, a jedan od najčešćih uzroka smrti u prometnim nesrećama je nedostatak opskrbe kisikom uzrokovan blokiranim dišnim putovima

Gradsko društvo Crvenog križa Pula obilježilo je jučer na Portarati, u suradnji s Prometnom policijom i Odjelom za prevenciju policijske postaje Pula, Svjetski dan prve pomoći, kojem je tema ove godine bila pružanje prve pomoć u slučaju prometnih nesreća.

Kvalitetno osposobljavanje

Tom su prilikom djelatnici gradskog Crvenog križa Pula demonstrirali pružanje prve pomoći u slučaju prometne nesreće, odnosno kako unesrećenom pružiti prvu pomoć dok ne dođe ekipa hitne medicinske pomoći - kako ga položiti na bok da se unesrećeni ne bi zagušio, kako provjeriti diše li i kako započeti reanimaciju. Prva je stvar, naravno, pozvati hitnu pomoć i policiju kako bi osigurala mjesto nesreće.

Kako se moglo čuti od djelatnika Crvenog križa Pula, pružanje prve pomoći značajno je za ublažavanje štetnih posljedica prometnih nesreća. U skladu s načelom "zlatnog sata", osobe koje su stradale u prometu imaju mnogo veću šansu za preživljavanje i oporavak od ozbiljnih ozljeda, ako se odmah primjene mjere za spašavanje života. Prva pomoć na licu mjesta je od vitalne važnosti, osobito ako nije moguć brz dolazak hitne medicinske službe. Obuka iz prve pomoći i rano prepoznavanje prve su karike u lancu preživljavanja, a kvaliteta prvog odgovora snažno ovisi o odgovarajućem osposobljavanju.

Unaprijediti znanje i vještine

- Ciljevi Svjetskog dana prve pomoći su podizanje svijest o razini smrti i stradavanja u prometnim nesrećama i poticanje ljudi svih dobnih skupina da nauče tehnike prve pomoći, naročito neodgodive postupke u rješavanju izvanrednih situacija na mjestu nesreće te promoviranje tečajeva prve pomoći kao važne komponente svih sudionika u prometu. Činjenica je da smo svi mi sudionici u cestovnom prometu, bilo kao pješaci, vozači ili putnici. Svaki dan tragično u svijetu pogine oko 3.500 ljudi, a deseci tisuća su ozlijeđeni, često s posljedicama koje iz temelja mijenjaju njihove živote, doznajemo od Jasne Vekić, ravnateljice GDCK-a Pula.

Nažalost, podaci pokazuju da su ozljede na cestama vodeći uzrok smrti među mladima u dobi između 15 i 29 godina. Jedan od najčešćih uzroka smrti u prometnim nesrećama je nedostatak opskrbe kisikom uzrokovan blokiranim dišnim putovima. Prometne nesreće predstavljaju deveti vodeći uzrok smrti i čine 2,2 posto svih smrtnih slučajeva na globalnoj razini. Upravo je zato zajednicu iznimno bitno podučiti tehnikama i radnjama potrebnim za pripravnost i neposredan odgovor na prometnu nesreću u slučajevima da se zateknu na mjestu nesreće i nađu u ulozi promatrača. Svrha je unaprijediti znanje i vještine prve reakcije među općom populacijom, a posebice među vozačima, putnicima i pješacima, kako bi bili u mogućnosti na pravilan način pružiti prvu pomoć osobama ozlijeđenima u prometu. (Borka PETROVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter