BUJE

UZ SVJETSKI DAN PRVE POMOĆI, ukazati na važnost obuke za pružanje prve pomoći


Trebalo bi poticati službene institucije da obučavanje prve pomoći bude obavezno u sklopu obrazovnih ustanova te svakako kao standardna komponenta vozačkih tečajeva i ispita, kaže Hrvoje Kovačević iz Crvenog križa

Gradsko društvo Crvenog križa Buštine pripremilo je ove godine niz zanimljivih aktivnosti u okviru obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći, s ciljem podizanja svijesti o važnosti znanja pružanja prve pomoći. Područje sjeverozapadne Istre, odnosno Bujštine, najudaljenije je od bolnice u Puli, pa je vrlo često izvan tzv. „zlatnog sata“, što govori o potrebi znanja prve pomoći o čemu ovise i nečiji životi. Sustavna edukacija među građanima omogućava i službi hitne medicinske službe učinkovitije djelovanje, naročito u udaljenijim mjestima.

Važna uloga svih sudionika u prometu

- Ciljevi Svjetskog dana prve pomoći su podizanje svijest o globalnoj razini smrti i stradavanja u prometnim nesrećama i poticanje ljudi svih dobnih skupina da nauče tehnike prve pomoći, naročito neodgodive postupke u rješavanju izvanrednih situacija na mjestu nesreće te zagovaranje i promoviranje tečajeva prve pomoći kao važne komponente svih sudionika u prometu. Svrha je unaprijediti znanje i vještine prve reakcije među općom populacijom, vozačima, putnicima i pješacima, kako bi bili u mogućnosti pravovremeno i na pravilan način pružiti prvu pomoć osobama ozlijeđenima u prometu, jer čak i u područjima s visoko strukturiranim hitnim službama, prosječno vrijeme za dolazak medicinskih timova je deset minuta, kaže ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Bujštine Hrvoje Kovačević.

Dobro je poznato da ako se ne osigura pravodobna prva pomoć, mnoge teško ozlijeđene osobe neće preživjeti, ističe naš sugovornik.

- Upravo iz tog razloga trebalo bi poticati službene institucije da obučavanje prve pomoći bude obavezno u sklopu obrazovnih ustanova te svakako kao standardna komponenta vozačkih tečajeva i ispita, zaključio je Hrvoje Kovačević.

Simulacija nesreće i prva pomoć

Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Bujštine počelo je u subotu u Umagu, cjelodnevnim treningom ekipe prve pomoći koja je na sedam radnih pozicija pokazala svoje vještine i znanja u pružanju prve pomoći. Sljedeće subote takav pokazni trening održat će se u Grožnjanu, a domaćinima će se pridružiti i jedan tim prve pomoći iz Kopra.

Slične se aktivnosti nastavljaju 18. i 19. rujna, prvo u Novigradu zatim i u Bujama, gdje će se simulirati prometna nesreća i pružanje prve pomoći, čime se napominje da je glavna tema ovogodišnjeg Svjetskog dana prve pomoći pružanje prve pomoći u slučaju prometnih nesreća. Sve te aktivnosti provode se u suradnji s policijskim postajama Umag i Buje, te autoškolom Madcar, a treninzi u cilju ukazivanja na važnost prve pomoći bit će za ekipu Gradskog društva priprema za nacionalno natjecanje u Novom Vinodolskom, gdje će ekipa Gradskog društva Crvenog križa Buje biti jedini predstavnik Istarske županije. (L. JELAVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter