VELIKO RADILIŠTE

SV. LOVREČ SE PRIPREMA ZA ŽIVE JASLICE, sudjeluje više od 150 aktera i statista


Vodenica koja je lani dobila slap ove će godine dobiti pravi mlin koji će mljeti žito. Ovog će puta na živim jaslicama u Svetom Lovreču biti više zanatlija, a prvi put će se pojaviti kožar, travar i pčelar. Uz njih tu će biti pekari, klesar, kovač, plest će se metle, mijesit će se pljukanci, bit će tu i štošta dugo, najavljuje Sanja Matošević glavna organizatorica ove jedinstvene proslave Božića u Istri

 

U Svetom Lovreču cijelo se mjesto priprema za prikazanje živih jaslica, najveći godišnji događaj tijekom kojeg se ovaj drevni gradić bogate prošlosti preobražava u povijesni Betlehem, palestinski gradić u kojem se rodio Isus. Lovrečke žive jaslice ove se godine održavaju deveti put za redom, a svake godine privlače na tisuće posjetitelja. Premda su prošlog vikenda i posjetitelji Adventa u Poreču imali prigode pogledati žive jaslice, pravi je doživljaj vidjeti i doživjeti ih upravo u Lovreču.

Ovih dana općinski komunalci postavljaju kulise, zapravo objekte koji će cijelo prikazanje Isusova rođenja učiniti atraktivnijim od bilo kojeg prostora na kojem su do sada Lovrečke žive jaslice nastupile odnosno gostovale. Skupinu radnika zatekli smo na najzahtjevnijem zadatku, kojeg obavljaju pod budnim okom Sanje Matošević, glavne organizatorice ove, bez pretjerivanja, spektakularne proslave Božića.

Vodenica melje žito

Posebno su angažirani oko montiranja vodenice na kojoj će se ove godine mljeti žito. Zatim će se od toga brašna umijesiti kruh i peći u krušnoj peći izgrađenoj uz vodenicu. Kruh će moći kušati posjetitelji kojima će se besplatno dijeliti. Na trgu pred crkvom gradi se kućica za svetu obitelj, a u crkvi župnik vlč. Ivan Mlikota uređuje jaslice. Budući da se u cijelom Lovreču priprema slavlje velikog kršćanskog blagdana i on nastoji da župna crkva bude uklopljena u ovaj lijep događaj. Sanje Matošević kaže kako se župnik rado uključuje u program živih jaslica, a njega, kaže, veseli što njegovi župljani na ovaj jedinstven način slave rođenje Sina Božjega i što to čine kao najveće žive jaslice u Hrvatskoj.

U sklopu živih jaslica uređena je i kuća uz župni stan, u kojoj se nekada održavao vjeronauk i koja 30 godina nije bila u nikakvoj funkciji, a ove će se godine dugi put za redom u njoj održati izložba kućnih jaslica. Ova je izložba lani privukla veliki broj izlagača, pa Matošević vjeruje da će tako biti i ovog puta. Živim jaslicama svakog Božića, a tako će biti i nadolazećeg, priključuje se i KAF, Klub amaterske fotografije Lovreč koji će pripremiti izložbu fotografija svojih članova.

Brojne novosti

Budući da se lovrečke žive jaslice održavaju već devet godina tijekom tog razdoblja osmišljeno je i izgrađeno dosta objekta, nabavljeno je dosta opreme i sašiveno mnogo kostima. No, još se uvijek radi, gradi i obogaćuje. Vodenica koja je lani dobila slap ove će godine dobiti pravi mlin koji će mljeti žito. Ovog će puta na živim jaslicama u Svetom Lovreču biti više zanatlija, a prvi put će se pojaviti kožar, travar i pčelar koji proizvodi med. Uz njih tu će biti pekari, klesar, kovač, plest će se metle i nasnosnice, mijesit će se pljukanci, bit će tu i štošta dugo, najavljuje Matošević. (Mirjan RIMANIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter