OPĆINSKO VIJEĆE PIĆAN

Silvan Juran: Nitko me nije zvao u svezi navodnih izvida USKOK-a u Općini. Branko Ružić: Iščitavam da je USKOK bio u Općini Pićan i izvidi su u tijeku


Opće nezadovoljstvo oporbe te odbijanje njihovih prijedloga, odluka o visini paušalnog poreza za djelatnost iznajmljivanja i smještaj u turizmu te međusobna "nabacivanja" s inspekcijama, DORH-om i USKOK-om, obilježilo je sjednicu Općinskog vijeća Pićan, održanoj u petak navečer.

Vijeće je donijelo odluku o visini paušalnog poreza za djelatnost iznajmljivanja i smještaj u turizmu koji iznosi 150 kuna po krevetu, odnosno smještajnoj jedinici u kampu na području cijele općine Pićan. Vijećnik Istarskih demokrata Branko Ružić predložio je da se taj iznos udvostruči jer, kako je rekao, ti su iznosi utvrđeni kada je općinski proračun bio milijun i pol kuna, a sada je težak deset milijuna. Njegov prijedlog je odbijen. Ružić je replicirao da je povećanje proračuna rezultat niza okolnosti, ponajviše zahvaljujući Rockwolu i decentralizaciji, a manje zaslugama lokalne vlasti. Odgovarajući na pitanje HSU-ovog vijećnika Milenka Baćca kada će mrtvačnica biti u funkciji, načelnik Ivan Franković rekao je da za nju upravo stigla uporabna dozvola. IDS-ov Dean Močinić izrazio je nezadovoljstvo asfatiranjem ceste Tupljak-Kršan koja je loše izvedena pa je predložio da Općina od ŽUC-a zatraži inspekcijski nadzor obavljenih radova. Branko Ružić istaknuo je pak nezadovoljstvo pisanim odgovorom na svoje pitanje da li USKOK obavlja izvide u Općini nakon prijave kluba Istarskih demokrata DORH-u. Smatra da je odgovor preopćenit ali se iz njega da iščitati da je USKOK ipak bio u izvidima u općini i da se oni obavljaju. Predsjednik vijeća Silvan Juran rekao je da njega nitko nije zvao u svezi navodnih izvida USKOK-a.

Vijećnici su donijeli i Odluku o komunalnoj naknadi za koju je istaknuto da nije povećana. Donesena je i odluka o komunalnom doprinosu za pet zona s obzirom na uređenost i opremljenost zone komunalnom infrastrukturom i položaj područja zone u općini Pićan od dvije do 20 kuna. Iako je istaknuto da je komunalni doprinos u Pićnu povoljniji od okruženja, Ružić je smatrao je da bi on trebao biti poticajan za nove investitore, obrtnike i poduzetnike i sve one koji žele doći na Pićanštinu. Danijel Stanić (IDS) smatra da su već kod prve izgradnje investitori stambenog objekta oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa te da je pošteno da doprinos plaćaju za svaku daljnju građevinu te da je u posljednjih 7-8 godina puno napravljeno za mlade koji žele na Pićanštini graditi i ostati. Ipak je Ružić predložio ukidanje komunalnog doprinosa za male i srednje poduzetnike i za stambenu izgradnju ali njegov prijedlog nije prihvaćen. (Branko BIOČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter