PULSKA VISOKOŠKOLSKA USTANOVA

S TEHNIČKOG FAKULTETA U PULI IZAŠLI PRVI INŽENJERI RAČUNARSTVA Dekan Bernard Franković: Ovo je povijesni trenutak za naš grad!

Nakon 150 godina postojanja moderne Pule, s dva tehnička studija na obje studijske razine Pula je ušla u krug sveučilišnih gradova u Hrvatskoj u kojima se izvode studiji tehničkih znanosti. Može se reći da je obrana ovih prvih završnih radova iz znanstvenog polja računarstva na Tehničkom fakultetu u Puli povijesni trenutak za naš grad, kaže dekan Tehničkog fakulteta, prof. dr. sc. Bernard Franković

| Autor: Duška PALIBRK
Studenti Luka Sever i Lara Martinčević, profesori Karlo Griparić, Nicoletta Saulig i Željka Tomasović, student Marko Franković i dekan Bernard Franković

Studenti Luka Sever i Lara Martinčević, profesori Karlo Griparić, Nicoletta Saulig i Željka Tomasović, student Marko Franković i dekan Bernard Franković


S Tehničkog fakulteta, najmlađeg na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, u srpnju je izašao prvi diplomirani inženjer strojarstva, a 7. rujna, na redovitom jesenjem ispitnom roku, Marko Franković i Luka Sever, studenti sveučilišnog preddiplomskog studija Računarstvo, obranili su završne radove i stekli akademsko zvanje prvostupnika inženjera računarstva. Njih dvojica su prvi koji su to, inače vrlo traženo i cijenjeno zvanje, stekli na pulskoj visokoškolskoj ustanovi.

Prva generacija

Franković i Sever pripadaju prvoj generaciji tehničkog studija računarstva na ovom fakultetu, a u završnim radovima bavili su se područjem projektiranja računalnih sklopova te multimedijalnim sustavima.

Uz mentoricu, doc. dr. sc. Željku Tomasović, u povjerenstvu za obranu radova bili su doc. dr. sc. Nicoletta Saulig i dr. sc. Karlo Griparić.

- Nastupajuće akademske godine upisujemo prvu generaciju studenata na sveučilišnom diplomskom studiju Računarstvo. Nakon 150 godina postojanja moderne Pule, s dva tehnička studija na obje studijske razine Pula je ušla u krug sveučilišnih gradova u Hrvatskoj u kojima se izvode studiji tehničkih znanosti. Može se reći da je obrana ovih prvih završnih radova iz znanstvenog polja računarstva na Tehničkom fakultetu u Puli povijesni trenutak za naš grad, kaže dekan, prof. dr. sc. Bernard Franković.

Jesenski upisi su u tijeku pa na Tehničkom fakultetu očekuju nove studente na sveučilišnom preddiplomskom studiju Računarstvo i stručnom preddiplomskom studiju Proizvodno strojarstvo te na oba studija diplomske razine gdje se stječe akademski stupanj mag. ing., diplomirani inženjer, sa 180 ECTS bodova. Za kandidate koji ne ispunjavaju uvjete za upis na diplomske studije u tijeku su upisi na Razlikovni program u trajanju od jednog semestra (ekvivalent 30 ECTS bodova).

Suradnja s Infobipom

- Imamo sedam istraživačkih laboratorija. Za dva se uređuju prostori na drugom katu bivše Mornaričke bolnice čija je prenamjena u tijeku, a upravo se kompletira projektna dokumentacija za prenamjenu bivše zgrade Transfuziologije, gdje bi uselili ostali laboratoriji Tehničkog fakulteta. Očekuje se ishodovanje dozvole za gradnju prije Nove godine 2023., a nadajmo se, potom u proljeće slijedi uređenje. Glede istraživanja, hvale je vrijedna suradnja sa znanstvenim centrom Metris Istarskog veleučilišta i Infobipom, ističe dekan Franković.

Do sada na Fakultetu je diplomiralo 45 prvostupnika u polju strojarstva, a u drugom ovojesenjem roku očekuje se završetak studija za još dvadesetak studenata prve generacije sveučilišnog preddiplomskog studija računarstva i diplomskog studija strojarstva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter