SAZNAJEMO

REKONSTRUKCIJA GIARDINA, KANDLEROVE, DANTEOVOG TRGA…: Grad Pula prilagodit će planove financijskim mogućnostima

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


Iz odgovora Grada jasno je i da je u ovo neizvjesno vrijeme epidemije, gradska palača fokusiranija na prihodovnu stranu gradskog budžeta nego na rashodovnu. Dakle, sve je u doba korone zamrlo, čak i formiranje Zelenog vijeća, koje su u kontekstu uređenja Giardina gradski oci prvi put najavili još početkom listopada 2019. godine!

U ovu godinu pulska gradska uprava ušla je s planom da 4,25 milijuna kuna utroši za pripremu uređenja Kandlerove ulice, Giardina i Danteovog trga. Ove bi se godine projektiralo za sve tri lokacije, a u sljedećih dvije radovi bi se izvodili na Giardinima i Kandlerovoj. No, ako smo dobro razumjeli dopis gradske uprave, zaključujemo da se ništa od toga neće odvijati prema zadanim rokovima.

U Grad smo, naime, poslali više pitanja vezana za dugo najavljivane kapitalne projekte, ali umjesto konkretnih informacija uglavnom su nam se vratila razmišljanja o nepredvidljivosti razvoja situacije i nepoznatim razmjerima epidemije. Kao informaciju vrijednu pažnje možemo istaknuti da još nije formirano ni Zeleno vijeće, koje je u kontekstu uređenja Giardina i zaštite stoljetnih ladonja gradski oci prvi put najavili još početkom listopada 2019. godine! Iz odgovora Grada jasno je i da je u ovo neizvjesno vrijeme epidemije, gradska palača fokusiranija na prihodovnu stranu gradskog budžeta nego na rashodovnu. Dakle, sve je u doba korone zamrlo, čak i formiranje Zelenog vijeća za što se teško epidemiju može okriviti.

Višemilijunska rekonstrukcija Giardina i ranije se ugrađivala u gradski proračun, ali takav financijski plan nije realiziran. U ovu je godinu Pula pak ušla s planom da s pola milijuna kuna isfinancira daljnju izradu projektne dokumentacije za korzo, dok bi u sljedećoj s 10,8 milijuna kuna počela rekonstrukcija trga, a 2022. s 8,57 milijuna kuna i dovršila investicija na 5.000 kvadrata te javne površine.

- Moramo biti svjesni da se nalazimo u izvanrednim situacijama koje zahtijevaju izvanredne mjere, odnosno nalazimo se u karanteni zbog mjera uvedenih radi sprječavanja širenja koronavirusa. U okolnostima u kojima se nalazimo otežano je svakodnevno funkcioniranje i javne službe čine ogromne napore da bi omogućili što skoriji povratak u normalnu situaciju vodeći pritom primarno računa o zdravlju, sigurnosti i dobrobiti naših građana. U navedenim okolnostima brojne aktivnosti i programi su odgođeni i otkazani. U javnom sektoru su uvedene, pored mjera za rasterećenje poduzetnika i građana, brojne mjere štednje u javnoj upravi, obustavljena su sva daljnja ulaganja i ograničena je javna potrošnja, poručuju na pitanja o kapitalnim projektima Odsjek za informiranje Grada Pula.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter